“Şu Burdur Çalgısı” Galası Yapıldı
Burdur Belediyesinin katkılarıyla ve Burdurlu TRT Kabak Kemane sanatçısı Uğur Önür’ün emekleriyle ortaya çıkan Burdur geleneksel müzik kültürünün usta halk sanatçılarının da yer aldığı “Şu Burdur’un Çalgısının ilk gösterimi ve “Ustalara Vefa” Konseri büyük alkış aldı.
Burdur Belediyesinin katkılarıyla ve Burdurlu TRT Kabak Kemane sanatçısı Uğur Önür’ün emekleriyle ortaya çıkan Burdur geleneksel müzik kültürünün usta halk sanatçılarının da yer aldığı “Şu Burdur’un Çalgısının ilk gösterimi ve “Ustalara Vefa” Konseri büyük alkış aldı.
Burdur Belediyesinin katkılarıyla ve Burdurlu TRT Kabak Kemane sanatçısı Uğur Önür’ün emekleriyle ortaya çıkan Burdur geleneksel müzik kültürünün usta halk sanatçılarının da yer aldığı “Şu Burdur’un Çalgısının ilk gösterimi ve “Ustalara Vefa” Konseri düzenlendi. MAKÜ Konferans Salonunda gerçekleştirilen Ustalara Vefa Konserine Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Müzik Kültürünün Usta Halk Sanatçıları ve Burdurlu vatandaşlar katıldı.
Program İstiklal Marşının okunmasının ardından TRT Kabak Kemane sanatçısı müzisyen Uğur Önür ve müzik kültürünün usta halk sanatçılarının da yer aldığı “Şu Burdur’un Çalgısı” klibi ile başladı. İlk konuşmayı Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz gerçekleştirdi.
Kabak Kemane Sanatçısı Uğur Önür “Küçük bir konuşma hazırladım. Öncelikle sayın belediye başkanım bu projeye destek verdi. Onunla başlamak istiyorum. Ne yazık ki her kentte böyle çalışmalar göremiyoruz. Aslında Doğa İçin Çal diye bir proje vardı, onun benzeri diyebiliriz. Farklı bir versiyonu fakat burada dikkat çeken bir unsur var. Burada bizim unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi, çalgılarımızı ön plana çıkaran bir çalışma ve bir ili nasıl tanıyabiliriz özellikle Burdur ilini nasıl tanıyabiliriz. İyi ki Burdurluyum, iyi ki Burdur’da doğmuşum çünkü böyle çalgı zenginliğine, böyle bir kültür hazinesine sahip başka bir il gezdim ama görmedim, halk kültürünün yapı taşı, kültürümüzün temsilcileri kıymetli ustalarımıza teşekkür ediyorum. Burdur ve Teke Yöresi kültürüne hizmet vermiş başta Cumhuriyet döneminden itibaren bilebildiğimiz ustalar Tepeli Hasan, Büyük Çoban, Süpürgeci Mehmet, Ahmet Yamacı, Kadir Turan, Hüseyin Karakaya, Ali Osman Aslan, Dirmilli Emin Demirayak, Höyüklü Arap Mustafa Kara, Belenli Topal Cafer Kılınç, Mevlüt Usta, Başköylü Osman Şimşek, Kibirli Osman Can, Kuzköylü Zurnacı Hakkı Önür, Hasanpaşalı Fevzi Burdurlu, Ahmet Ali Selçuk, Paskal Kardeşler Hüseyin Mehmet Turgut ve ismini sayamadığımız kaybettiğimiz ne yazık ki kayıt altına alınamayan birçok usta ve çok yakın zamanda kaybettiğimiz iki büyük çınarımız var onları da burada anmamız gerekiyor. Hamit Çine ve Salih Urhan, onları da saygı ve rahmetle anıyoruz. Burdur Belediyesi tarafından gerçekleştirilen bu çalışmada, Burdur ve Teke Yöresi müzikal zenginliğini nasıl daha çok kitlelere ulaştırabiliriz, gençlere aktarabilir sorusuna istinaden yaşayan yöre kültürüne hizmet etmiş, hepimizin sevdiği, köyümüzde aramız yaşayan ama belki de farkına varamadığımız, saydığım sanatçıları bir klip içinde toplama fikri doğdu, ustaların kendi köylerine, ilçelerine giderek, doğal ortamlarında kaydettik ve farklı vokal ve çalgı karakterlerini ön plana çıkaran, bir klip ve albüm çalışması gerçekleşti. Burada klip içinde bütün ustalarımız var diyemiyoruz ne yazık ki hem rahmetli olanlar oldu, hem hastalık durumundan dolayı okuyamayanlar oldu. Elimizden geldiğinde ustaları toplamaya çalıştık. Özellikle Dirmilli Aşık Ömer Arıkan beyin kanaması geçirmesi nedeniyle aramıza katılamadı. Hasta şu an, onu da buradan acil şifalar diliyoruz ve bu büyük hazineye sahip çıktıkları için başta Belediye Başkanımız Ali Orkun Ercengiz’e teşekkür ediyorum. Klip süresince destekleri için Burdur Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ferit Çelikbaş’a teşekkür ediyorum ve bu hazineye sahip çıkıp, unutmama ve unutturmama vazifesine ortak olan siz değerli Burdurlular, dışarıdan da gelenler olabilir önemli değil, önemli olan bu kültüre sahip çıkmak, halkımıza da teşrifleri için teşekkür ediyorum ” dedi.
Burdur Belediye Başkanı Ercengiz “Burdur için şöyle bir tanım yapsak herhalde doğrudur diye düşünüyorum. coğrafi işareti Akdeniz’de olan iklimi karasal iklim olan ama insanı Egeli insanına benzeyen ve davranış biçimiyle kültürünü hiç kaybetmemiş nesiller boyu, asırlar boyu aktarmış ve aslını koruyarak bugüne kadar gelmiş bir kentin insanlarıyız. Nazım’ın dediği gibi ‘Uzak Asya’dan çıkıp, Akdeniz’e uzanan bir kısrak başı gibi bu memleket bizim’ diyerek sözlerime devam etmek istiyorum. Bizler Orta Asya’dan yörük kültürüyle gelip, suyun kenarına yerleşip, kültürünü kaybetmeden sazına sözüne sahip çıkıp, üç telli bağlamasından, curasından, kabak kemanesinden ve sipsisinden ödün vermeden bugünlere kadar kültürünü taşıyabilmiş bir kentin insanlarıyız. Bizler, göreve geldiğimiz günden beri yaşayan, yaşamayan, bu kente emek veren ve katkı koyan, insana dair ne varsa her şeye değer vermeye özen gösterdik. Bugün de ustalara vefa dedik, bu kentin, bu ilin geçmişinde birçok sanata imza atmış, türküye emek olan bu insanlara en azından bir vefa gecesiyle, ustalara saygı gecesiyle, Burdur’un çalgılarını, Burdur’un sözlerini, Burdur’un evladı olan çok kıymetli Uğur Önür kardeşimizle birlikte çok özel bir projede sizlere yaşatmak için çok özel bir projede sizlere yaşatmak için gayret ettik. Vefa kelimesinin anlamını her defasında vurguluyoruz. Biraz önce çok kıymetli Osman öğretmenim o kadar güzel konuştu ki, o konuşmadan sonra aslında bize de çok söz kalmadı. İnsanlar yaşarken vefayı hak eder, insanlar yaptıkları güzel işlerin karşılığını, bu dünyada karşılığı verildiği sürece, onurlandırıldığı sürece, keyfini çıkartabilir diye düşündük. Bu akşam da birbirinden kıymetli sanatçılarımızı, bizlerle, sizlerle birlikte olabilmesi için özel bir kliple, özel bir çalışmayla onları onurlandırmaya çalıştık. Umarım bu çalışmayı sizler de çok beğeneceksiniz, çok özel bir üstadın elinden Burdur’un evladından ve bu işe emek vermiş, gönül vermiş önce alaylısı, ardından da mekteplisi olmuş çok sevgili kardeşimiz Uğur Önür’ün elinden çıkmış çok özel çalışmayla sizlere yaşatmaya çalışacağız. Katıldığınız için her birinize ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum, keyifli bir zaman geçireceksiniz. Burdur’un o vefalı, cefalı, içinde sevgi, hasret, sıla kokan türkülerini bu akşam hep birlikte dinleyeceğiz. Emeği geçen tüm dostlarımıza, büyüklerimizin ellerinden öperek, tekrar tekrar teşekkür edip, keyifli seyirler diliyorum” şeklinde konuştu.
Burdur Belediye Ali Orkun Ercengiz usta halk sanatçılarına plaket takdim ederek, hatıra fotoğrafı çektirdi.