Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı basın açıklamasında buğday ve arpada rekolte tahminlerini ve çiftçilerin destek beklentilerini değerlendirdi.
BİTKİNİN İHTİYACI ARTIRIYOR
Bayraktar, 2023-2024 üretim sezonunda özellikle bahar aylarında yaşanan düzensiz ve geç yağışların, ardından gelen ani sıcaklık artışlarının buğday ve arpa üretimini olumsuz etkilediğini belirtti. Bayraktar, "Sıcaklık değişikliklerine uyumlu bitki çeşitlerinin geliştirilmesiyle sıcaklık stresinin etkisi ve verimdeki düşmeler önlenebilir. Ani sıcaklık değişimleri bitkinin suya olan ihtiyacını artırıyor, bu da üretim maliyetini önemli ölçüde artırıyor" dedi.
TARIMSAL ÜRETİMİ TEHDİT ETTİ
Nisan ve Mayıs aylarında yağışların düzensiz olması ve bazı bölgelerde azalması, hububatın suya en çok ihtiyaç duyduğu dönemlerde tarımsal üretimi tehdit etti. Nisan ayı yağışları, Karadeniz'de %70, Akdeniz'de %57, Ege'de %54, İç Anadolu'da %53, Doğu Anadolu'da %46, Güneydoğu Anadolu'da %30 ve Marmara'da %24 oranında azaldı. Mayıs ayında ise yağışlar ülke genelinde %33 artış gösterdi ancak bölgesel farklılıklar devam etti.
REKOLTE BU YIL NE KADAR OLACAK
Bayraktar, iklimsel nedenlerle bu yıl hasadın erken başladığını ve ülke genelinde hasadın neredeyse yarısının tamamlandığını söyledi. Ancak olumsuz iklim şartları nedeniyle arpada %15, buğdayda ise %8-10 oranında azalma beklediklerini ifade etti. Bayraktar, "Arpa rekoltesinin 9,2 milyon tondan 7,8 milyon tona, buğday rekoltesinin ise 22 milyon tondan 20 milyon tona düşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.
FİYATLAR NE ÇİFTÇİLERİN BEKLENTİ NE?
Serbest piyasada arpa ve buğday fiyatlarının müdahale alım fiyatının altında kaldığını belirten Bayraktar, çiftçilerin bir sonraki sezona hazırlık yapmak için tedirgin olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz hafta arpa fiyatlarının ton başına 7.070 lira, ekmeklik buğday fiyatlarının ton başına 9.008 lira, makarnalık buğday fiyatlarının ise ton başına 9.607 lira seviyelerine kadar düştüğünü söyledi.
DESTEĞİNİN ARTIRILMASI TALEBİ
Bayraktar, bu olumsuz tablonun ortadan kaldırılması için acilen müdahale alım fiyatlarının revize edilmesi gerektiğini belirtti. Buğday için ton başına 1.750 lira, arpa için ise ton başına 750 lira fark ödemesi desteğinin artırılmasını talep etti. Türk çiftçisinin her türlü olumsuzluğa rağmen fedakâr bir şekilde üretime devam ettiğini vurgulayan Bayraktar, onlara verilecek en büyük desteğin doğru hazırlanmış, uzun vadeli tarım politikaları olduğunu söyledi.