Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mesleki eğitime yönelik önemli bir adım atarak Türkiye’nin ilk "mesleki ortaokulları"nı dört ilde açmaya hazırlanıyor. Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri bünyesinde faaliyete geçecek bu okullar, öğrencilerin erken yaşta mesleki yeteneklerini keşfetmelerine olanak tanıyacak.
Yeni Bir Dönem: Mesleki Ortaokullar
Türkiye genelinde mesleki eğitimi güçlendirmek adına önemli adımlar atan MEB, mesleki ortaokul modelini devreye sokuyor. Bu kapsamda Burdur, Sivas, Konya ve Bursa'da mesleki ortaokullar kurulacak. Bu okullarda öğrencilerin ortaokul 7. sınıftan itibaren meslek eğitimi alabilmelerini sağlayacak. Bakanlık, yaz tatili boyunca "Beceri Geliştirme Programı" adı altında 18 ilde 271 okulda başlatılan zanaat atölyeleri ile öğrencileri mesleki eğitime hazırladı. Bu programın ardından, mesleki eğitime duyulan ilginin artırılması amacıyla ilk kez mesleki ortaokullar hayata geçiriliyor.
4 ilde açılacak olan mesleki ortaokullar şu şekilde sıralanıyor;
Bursa'da Hacı Sevim Yıldız-2 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ortaokulu, Sivas'ta Sivas Bilişim Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ortaokulu Konya'da Gazi Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ortaokulu Burdur'da Emekevler Şehit Rıza Çevik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ortaokulu Bu okulların faaliyete geçmesiyle öğrenciler, erken yaşlardan itibaren beceri geliştirme fırsatlarına sahip olacak, yetenekleri doğrultusunda eğitim planlaması yapılabilecek.
Mesleki Farkındalık ve Gelecek Planlaması
Mesleki ortaokullar sayesinde öğrencilerin mesleki eğitime yönelik farkındalık kazanması hedefleniyor. Öğrenciler ve veliler, meslekler hakkında daha sağlıklı bilgilere ulaşarak, ortaokul sonrası eğitim planlamalarını daha bilinçli yapabilecek. Bu modelin, meslek liselerine olan ilgiyi artırması beklenirken, aynı zamanda gençlerin geleceğe hazırlıklı olarak adım atmalarına da olanak tanıyacağı belirtiliyor.