Vali Arslantaş Burdur Keçi Tulum Peyniri Lansman Toplantısında Konuştu
Burdur Valisi Ali Arslantaş Burdur Keçi Tulum Peyniri Lansman Toplantısında "Bu başarıdaki paye projede yer alan tüm paydaşlarımıza aittir" dedi.
Burdur Valisi Ali Arslantaş Burdur Keçi Tulum Peyniri Lansman Toplantısında "Bu başarıdaki paye projede yer alan tüm paydaşlarımıza aittir" dedi.
Burdur Valisi Sayın Ali Arslantaş, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı destekleri ile gerçekleştirilen "Burdur Küçükbaş Süt Toplama Ağı SOGEP Projesi" kapsamında üretilen "Burdur Keçi Tulum Peyniri Lansman Toplantısına katıldı.
Vali Arslantaş'ın, İlimiz küçükbaş hayvancılığı için büyük önem vererek, üzerinde hassasiyetle durduğu, İldeki ilgili tüm paydaşların katılımıyla hayata geçirilen projenin hedefleri doğrultusunda yürütülen çalışmalarla, sağım sezonunda yetiştiricilerimizden toplanan keçi sütü MAKÜ işletmesinde işlenerek MAKÜ Çiftliği "Burdur Keçi Tulum Peyniri" markası oluşturulmuştur. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan 2021 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) çerçevesinde Burdur İl Özel İdaresi ve proje ortakları; Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Burdur Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliği ile yürütülen "Burdur Küçükbaş Hayvancılık Süt Toplama Ağı Projesi" kapsamında, İlimiz kırsalında Küçükbaş Hayvancılık Yetiştiriciliği ile uğraşan 52 yetiştiricimize ekipman desteği sağlanarak, yetiştiricilerimize Makü tarafından Bilinçli Hayvancılık ve İyi Sürü Eğitimleri verilmiştir. Ayrıca proje kapsamında 6 ilçemize süt toplama ünitesi kurularak, peynir üretimi için ihtiyaç olan Süt Analiz Cihazı, Protein Tayin Sistemi, Pastarizasyon Tankı, Cidarlı Depo Tankı, Mobil Tanı Mikroskopları, vb. malzemeler ekipmanları tedarik edilerek MAKÜ'ye kazandırılmıştır.
MAKÜ Lavanta Tepesi Otelde bugün lansmanın yapıldığı programda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayarak Teke Yöresine ait Çobanın Rüyası adlı halkoyunu gösterisi sunuldu.
Burdur Keçi Tulum Peyniri Tanıtım Filmi gösterisi ile devam eden programda Dr. Öğr. Üyesi İlhan Gün ve Öğr. Gör. Aslı Albayrak Karaoğlu tarafından Burdur Keçi Tulum Peynirinin özellikleri ve yapım aşaması ile ilgili sunum yapıldı.
Programın bu bölümünde protokol konuşmaları gerçekleşti. Vali Ali Arslantaş, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav, BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Tuğrul tarafından konuşma yapıldı.
Programın sonunda gurmeler tarafından Burdur Keçi Tulum Peyniri tadımı yapıldı. Kars Koçulu Peynircilik yetkilisi İlhan Koçulu, Erzincan Efendigil Peynircilik yetkilisi Süleyman Yıldırım, Çorum Kargı Döğen Ticaret yetkilisi Mustafa Döğen, Metro Gastro Dergi Editörü Nilhan Aras, İzmir Sidas Medya Şakir Sarıçay, Kristal Otelleri Mutfak Koordinatörü Yusuf Ziya Yılmaz, İzmir Sancak Süt Ürünleri yetkilisi Halim Ezgi, Ezine Peynirciler Derneği Başkanı Ali Atak tarafından tadım yapmaları sonrası görüşlerini aktardılar.
Peynirin Üretiminde Emeği Geçen Tüm Paydaşlara hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı ile program sona erdi.
Vali Arslantaş programda yaptığı konuşmada; "Yüksel AKSU'nun, "Yeni Gerçekçi" sinema akımı içerisinde değerlendirilebilecek 2006 yapımı "Dondurmam Gaymak" filmi, tek başına küresel çapta dondurma firmalarına kafa tutan Ulalı Ali Usta'nın hikayesini işler. Filmin bir sahnesinde Ali Usta'nın bir arkadaşı, Usta'nın yürüttüğü mücadelenin beyhudeliğini şu cümlelerle ifade eder:
"Şimdi bak, adamların bin ineği, bin dönüm tarlası, bin kişilik fabrikası vardır. Yemi tarlasından, sütü mandırasından, üç kuruş maliyetle elde eder. Kendi fabrikasından imal yapıp kendi pazar ve dağıtım ağıyla satar. Reklamı, promosyonu da icabında kendi televizyonundan, gazetesinden yapar. Senin anlayacağın, onlarda bin dönüm tarla, bin inek, bin çalışan, bin kamyon, bin çeşit dalavere, sen de bir inek, bir tarla, bir çırak, bir motor var. Onu da çaldırmışsın."
Latife bir yana nükteyle bezeli bu replikleri, üretim ve pazarlama silsilesinin esaslarını kahvehane samimiyetiyle ifade etmesi sebebiyle çok seviyorum. Hele mesele markalaşma potansiyeli taşıyan yerel ürünlerin, yurt içi ve yurtdışında bilinilirliğini arttırmak olunca, zihnimde ister istemez bahse konu silsilenin tüm unsurlarına dair mevcudiyeti kontrol etme ihtiyacı hissediyorum.
Az önce Burdur keçi tulum peynirinin üretimine dair videoyu izlerken ve kıymetli akademisyenlerimiz popüler söylemiyle peynir üretimine dair Know-How bilgisi verirlerken aklımdaki listeyi yokladım ve listenin ilk basamaklarının kusursuz tamamlandığı noktasında mutmain oldum.
2021 yılında gerçekleştirilen çalıştayda alınan kararlarda sebat edilerek hedef kazanımların inanmışlık ve azimle hayata geçirilmesi, üreticinin bilgilendirilmesi, gerekli hibe desteğinin sağlanması, meşakkatli bir üretim sürecinin neticesinde kendine has tadıyla muadillerinden ayrılan bir ürün elde edilerek lezzet standardının yakalanması azımsanacak başarılar değildir ve bu muvaffakiyetteki paye projede yer alan tüm paydaşlarımıza aittir.
Bernard SHAW "Akıllı insan aklını kullanır, daha akıllı insansa başkalarının aklını da kullanır" der.
Bu bağlamda kapitalist firmaların Ali Usta'yı bitirme planını, ürettiğimiz katma değeri nasıl pazarlayacağımıza dair bir kılavuz olarak düşünebiliriz.
Pazara arz ve dağıtım ağı teşekkülü gibi maddi unsurların ikmali kolaylıkla halledilebilir meseleler. Buradaki en mühim noktanın reklam olduğunu düşünüyorum. Yalnız mevzu bahis reklam, ulusal ve yerel basında yer alan metinler ya da süslü cümlelerle ürünün methedilmesi değil. Zira işin o kısmını da gerekli kurum ve kuruluşlarımız layıkıyla halledeceklerdir. Benim bahsettiğim reklam nice emekle üretilen, Burdur alacasıyla paketlenmiş tulum peynirimizi sofralarımıza dahil etmekle başlıyor. Komşumuzu çağırdığımız bir kahvaltı sofrasında, bir parça kızartılmış yufkanın içine, tereyağı ve tulum peynirimizi koyup üzerine bir parça dağ kekiği serpiştirip bir bardak tavşan kanı çayla komşumuza ikram etmekle nihayete eriyor. İnanıyorum ki ürünün lezzeti kendi reklamını kendi yapacak ve kısa zaman içerisinde bu nefaset tat şehrimize ait bir değer vasfı kazanacaktır. Sözlerimi nihayete erdirirken, spor yapmayı da ihmal etmeden, herkesin üzerine düşen vazifeyi yaparak bol bol tulum peyniri tüketmesini ve el altından peynirimizin tahşidatını yapmasını istirham ediyorum. Tebessümle ve sağlıcakla kalın" dedi.
Programa başta Vali Arslantaş olmak üzere Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Baro Başkanı Ramazan Gedik, Kaymakamlar, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Mustafa Güder, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav, kurum müdürleri, BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler, yetiştiriciler, süt ve süt ürünleri uzmanları katıldı.