Yeni dönem başladı! Yapılmazsa böyle kabul edilecek

Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılık sektöründe daha etkin ve verimli bir denetim sağlamak amacıyla yönetmelik değişiklikleri yaptı. Değişikliklerle hayvan sahiplerinin sorumluluk ve yükümlülükleri artırıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılık sektöründe daha etkin ve verimli bir denetim sağlamak amacıyla yönetmelik değişiklikleri yaptı. Değişikliklerle hayvan sahiplerinin sorumluluk ve yükümlülükleri artırıldı.

 

HAYVAN SAHİPLERİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ ARTTI

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişiklikleriyle, hayvan sahiplerinin sorumluluk ve yükümlülükleri artırıldı.

 

"TANIMSIZ HAYVAN"

Düzenlemelerle söz konusu hayvanların, tanımlı ya da tanımsız olmasına ilişkin yeni sınıflama getirildi. Buna göre, daha önce özgün tanımlama numarası ile tanımlanmamış veya daha önce tanımlandığı halde tanımlama numarası tespit ve ispat edilemeyen hayvanlar "tanımsız hayvan" olarak kabul edilecek.

 

ÖZGÜN TANIMLAMA NUMARASI OLACAK

Bakanlıkça belirlenen korunmuş bölgeler hariç olmak üzere hayvanın aynı özgün tanımlama numarası beyan edilecek. Bunun beyan edilemediği durumlarda hayvan sahibi tarafından taahhütname verilmesi halinde hayvanlar "tanımsız hayvan" olarak kabul edilecek.

 

KULAK KÜPESİ TANIMLANACAK

Bu durumda hayvan sahibine Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu uyarınca idari para cezası uygulanacak. Hayvanlar yeni tanımlama numarasını içeren kulak küpesi ile tanımlanacak. İşte bu nedenle köydeki vatandaşlarımızın duyduk duymadık demeden konu hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor.

 

Peki Türkiye'de inek yetiştiriciliği ne durumda? Ülkemizin hangi bölgesinde inek yetiştiriciliği daha fazla. İşte ilginç detaylar...

 

TÜİK`e göre 2013 yılında Türkiye`de üretilen 18,2 milyon ton sütün %91,4`ü sığırdan elde edilmiştir. Bir başka ifadeyle sığırdan elde edilen süt miktarı 16,7 milyon tondur.

Et üretiminde sığırın payı %30 kadardır. Kırmızı et üretimi söz konusu olduğunda bu pay artar ve %90`a yaklaşır.

 

Türkiye`de kişi başına hayvansal proteinin %47,3`ü sütten elde edilirken, bu değer Dünya, ABD, AB`de sırasıyla %25,9 ve %31,4, %33,8`dir. Buna karşılık etin Türkiye`de hayvansal gıdalardan üretilen proteine katkısı %38,4 iken; Dünya, ABD, AB`de sırasıyla %44,8, %55,2 ve %46,0`dır (Akman ve ark., 2015).

TÜİK verilerine göre son 11 yıllık dönemde sabit fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) yılda ortalama %4,9 oranında artarken, tarım sektöründeki büyüme hızı %2,2 olmuştur. Değişim hızlarındaki bu farklılık gayri safi yurt içi hasılada tarımın payını %12,2`den %9,2`ye düşürmüştür.

 

2012 yılı itibariyle tarımsal üretiminde hayvancılığın payı Türkiye‘de yaklaşık %35, AB`de %44 kadardır. Hayvansal üretimden sağlanan gelirin Türkiye`de yaklaşık %58`i, AB`de de %51`i sığırdan elde edilmiştir. Bir başka ifadeyle sığır, toplam tarımsal gelirin Türkiye‘de %20`sini, AB`de ise %23`ünü gerçekleştirmiştir (Akman ve ark., 2015).

1980 yılından bu yana Türkiye`de nüfusun %70`in üzerinde (yaklaşık 44 milyondan 77 milyona) artmasına karşılık, toplam hayvan varlığının %32 düzeyinde gerilediği (yaklaşık olarak 85 milyondan 57 milyon başa düştüğü) görülmektedir.

kaynak: tv100

inekkoyunkeçikimlikbüyükbaşküçükbaşResmi gazeteTürkiye

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.