Yoğurt Mayalama: Evde Tam Kıvamında Yoğurt Yapmanın Yolları

Yoğurt yapmak, Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır. Yoğurt, birçok yemeğin içinde yer alır ve kendi başına da tüketilir. Evde tam kıvamında yoğurt yapmak isteyenler için, yoğurt mayalama ipuçları...

Yoğurt yapmak, Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır. Yoğurt, birçok yemeğin içinde yer alır ve kendi başına da tüketilir. Evde tam kıvamında yoğurt yapmak isteyenler için,  yoğurt mayalama ipuçları...

Yoğurt nasıl mayalanır?

Yoğurt yapmak için sütün mayalanma sürecini anlamak önemlidir. Sütte bulunan bakteriler, maya veya taze yoğurt eklenerek büyür. Bu süreçte süt şekeri laktik aside dönüşür ve süt pıhtılaşır. İşte yoğurt yapımının temel aşamalarıdır. Yoğurt mayalamak için sütün 35-42°C arasında bir sıcaklıkta tutulması önemlidir.

Evde yoğurt nasıl mayalanır?

İlk olarak kullanacağınız mayayı belirleyin. Ticari yoğurt mayası veya taze yapılmış yoğurt kullanabilirsiniz. Taze yoğurt kullanacaksanız, mayalama öncesinde yoğurdu oda sıcaklığında bekletin.

Kullanacağınız sütün pastörize ve tam yağlı olmasına dikkat edin. Güvenilir bir kaynaktan açık taze süt almanız önerilir. Açık taze süt kullanacaksanız, sütü kaynatın ve mayalanma sıcaklığına hızlı bir şekilde düşürmek için 5 dakika daha kaynatın.

Ticari yoğurt mayası kullanacaksanız, paket talimatlarını takip edin. Taze yoğurt kullanacaksanız, sütten bir parça alıp yoğurdu sıvılaştırarak süte ekleyin. Tuz ve şeker isteğe bağlı olarak ekleyebilirsiniz.

Mayaladıktan sonra, bakterilerin üreme sıcaklığı olan 35-42°C dereceyi 5-6 saat boyunca korumanız gerekiyor. Bu yaz aylarında kolaylıkla yapılabilirken, kış aylarında ek bir ısıtma işlemi gerekebilir. Yoğurdu sıcak bir bölümde (örneğin, kalorifer yanı gibi) bekletip, üzerini ve etrafını battaniye veya havlu gibi örtülerle sararak sıcaklığı koruyabilirsiniz.

İlk mayalanma tamamlandıktan sonra, yoğurdu tam olarak oluşması için 12 saat boyunca 4°C dolapta bekletin.

Fırında yoğurt mayalama nasıl yapılır?

Fırın, ısıyı koruma özelliği sayesinde yoğurt mayalama için kullanılabilir. Fırında yoğurt mayalamak için fırını ısıtın ve yoğurdun ilk mayalanma aşamasını burada gerçekleştirin. Fazla enerji kaybı olmaması için fırını 10 dakika çalıştırdıktan sonra mayalandırma yapabilirsiniz. Kış aylarında ise fırına bir kasede sıcak su koyarak da yoğurt mayalayabilirsiniz.

Yoğurt mayalama sıcaklığı ne olmalıdır?

Yoğurt, süt 35-42°C aralığında iken mayalanmalıdır. Sıcaklık termometre kullanmadan da parmağınızı süt içine daldırarak kontrol edebilirsiniz. Parmak 10 saniye boyunca süt içinde rahatça durabiliyorsa, mayalanma sıcaklığına gelmiş demektir.

Yoğurt mayalama için pratik bir tarif:

Malzemeler: 3 litre Pastörize Süt 100 ml/1 çay bardağı Taze Yoğurt 1 tatlı kaşığı Toz Şeker 1 tutam Tuz Yapılışı: Sütü bir tencerede 40°C'ye kadar ısıtın. Yoğurdu şekerle karıştırın ve oda sıcaklığında 1 saat bekletin. Yoğurda sütten bir parça ekleyin ve pürüzsüz olana kadar karıştırın. Süte yoğurdu ve bir tutam tuzu ekleyip karıştırın. Sütü kavanozlara paylaştırın ve ilk mayalanma sürecinde kavanozların ağzını kapatmayın. Yaz aylarında kavanozları fırına koyun, fırın kapağını kapatın ve 4 saat bekletin. Kış aylarında ise fırını 10 dakika çalıştırıp her saat başı kaseye sıcak su ekleyerek 6 saat bekletin. Kavanozların ağzını kapatın ve 12 saat (bir gece) boyunca 4°C dolapta bekletin. Ertesi gün yoğurdu servis edebilirsiniz.

Not: Her yapılan yoğurttan bir sonraki yoğurda maya olarak kullanmak için bir miktar ayırmanız önerilir.

Yoğurt mayalarken dikkat etmeniz gerekenler: Tam yağlı pastörize süt kullanın. Güvenilir bir taze yoğurt maya olarak kullanın. İlk mayalanma sırasında 35-42°C sıcaklık korunmalıdır. Yoğurt mayalarken yoğurdu küçük kavanozlarda parça parça yapmanız önerilir. Her yoğurt yapımından bir miktar ayırarak bir sonraki yoğurda maya olarak kullanabilirsiniz.

Artık evde tam kıvamında yoğurt yapmanın yöntemlerini öğrendiniz. Kendi damak zevkinize uygun yoğurtları hazırlayabilir ve sofralarınızı zenginleştirebilirsiniz. Afiyet olsun!

yoğurt nasıl mayalanıryoğurt mayalamayoğurtTürkiyeAntalya

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.