Antalya'nın Serik ilçesinde arılar için kış bakımı çalışmaları devam ediyor. Arıların yetiştirildiği kovanlar özenle temizliği yapılıp, daha verimli bal üretebilmesi için ilaçlanıp beslenmesi sağlanıyor.
Yayla bölgesine baharin geç gelmesinden dolayı arıcılar, erken bahar gelen bölgeleri tercih ediyor. Sivas'tan sonbaharda gelen arıcılar, Antalya'nın Serik ilçesinde arıları kışlatarak Mayıs ayına kadar yeni sezona hazırlıyor.
Sivas'tan gelerek arıları kışlatmak için erken bahar gelen bölgeleri tercih ettiklerini belirten bal üreticisi Muammer Gökkuş, "Antalya'ya arıları kışlatmaya getiriyoruz. Baharda geliştirip mevsime hazırlıyoruz. Sonbaharda gelip, Mayıs 15 gibi yaylaya dönüyoruz. O süre zarfında arıları burada kışlatıyoruz. Bizim oralarda bahar geç geliyor. Bu yüzden buraları tercih ediyoruz. Orada bıraksan yetişmiyor, arıları buraya getirip mevsime hazır hale getiriyoruz. Havalar ısındığı zaman Sivas'a döneceğiz. Kışlama üresi içinde Besleme yapıyoruz, bölüp çoğaltıyoruz. Genç nesil arılarla genç analarla mevsime giriyoruz. Mevsim iyi olursa orada Sivas'ta bal aşamasına geçeceğiz. Mevsim iyi olursa bal da iyi olur, kötü geçerse sezon da boş geçmiş olur" diye konuştu.
Üretici Mehmet Çimen ise arıların ilaçlaması ve beslemesini yaptıklarını belirterek portakallar çiçek açtığı zaman beslenmelerin daha iyi olduğunu söyledi.
Mehmet Çimen, " Nisan ayı zamanında oğul, beslenme ve bölünme daha iyi olur. Mayıs ayında bahar balı çıkar. Bir de Eylül ve Ekim aylarında olur. Bu iş basit bir iş değil. Göründüğü gibi değil işçilik istiyor. Temizliği, bakımı, ilaçlaması var ama bu işe bulaşan bir daha bırakamaz. Babadan kalma bir iş. Her gün gelir kontrol edersin ve oğula gidecek zamanını bilirsin. Ayrı bir hastalık bu iş " şeklinde konuştu.
Antalya'da bal üreticileri, yaz mevsimiyle birlikte arı kovanlarını yaylalara taşıyarak hasat için hazırlıklarını tamamladı. Arıcılar, bu yıl bol ve kaliteli bal bekliyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yöreye özel aromatik ballarıyla ünlü İbradı Ürünlü Mahallesi'ne arıcılığa değer katmak ve geliştirmek amacıyla “Bal Arısı Petek Evi” kuruluyor.
Son yıllarda arıcıların korkulu rüyası haline gelen gal arısı zararlısı ile iklim değişikliği, kestane balı üretimini büyük ölçüde düşürdü.
Arıcıları hibe desteklerine yönelik bilgilendiren Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Elazığ İl Koordinatörü Yılmaz, “En az 50 en fazla 500 kovan arasında yatırım yapmak isteyen bal yapma makinası, bal süzme makinası gibi balın işlenmesine ve paketlenmesine yönelik makina ekipmanları talep eden arıcılara yüzde 60 ile yüzde 70 arasında hibe desteği sağlayacağız” dedi.
Kütahya’da arıcılığı geliştirme projesi için İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce metot demonstrasyon çalışmalarının devam ettiği bildirildi.
Batman’da organik bal üretiminin artırılması ve arı besiciliğinin yaygınlaştırılması çalışmaları dahilinde 66 arıcıya yüzde 70 hibeli 594 polen tuzaklı arı kovanı dağıtıldı.
Yorumlar (0)