Antalya / Muratpaşa

Antalya'da büyük geri dönüşüm projesi.

Çevreci Komşu Kart, bitkisel atık yağların geri alınmasıyla ilçe sakinlerine kazanç sağlıyor.

Antalya'da büyük geri dönüşüm projesi.

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin geri dönüşüm projesi Çevreci Komşu Kart’la, kızartmalarda kullanılan ve pet şişelerde çöpe atılan bitkisel atık yağın 5 litresini 95 liraya geri alınıyor. İlçe sakinleri, sadece atık yağların geri dönüşümünü sağlayarak yılın 6 ayında 196 bin 155 lira kazandı.

Muratpaşa Belediyesi’nin cam, kağıt, plastik ve metalden oluşan atıklarının kayıpsız geri dönüşümünü sağlayarak hem ülke ekonomisine katkı sağlayan hem doğayı koruyan geri dönüşüm projesi Çevreci Komşu Kart, Nisan 2016’da pilot mahallelerde başladı. Proje başarılı sonuçların ardından kısa sürede ilçe genelinde uygulanmaya başladı.

Kazandırıyor

Çevreci Komşu Kart’la Nisan 2016’den Haziran 2023’e 7 yıl içinde 21 milyon 920 bin 406 kilogram atık ev ev toplandı. Toplanan atık karşılığında 9 milyon 290 bin 389 lira kartlara yüklendi. Proje çerçevesinde 1 kilogram cam 15 kuruştan, 1 kilogram metal 1 liradan, 1 kilogram plastik 1 lira 15 kuruştan alınırken; kağıt için 90 kuruş ödeme yapılıyor. 14 noktada bulunan sabit toplama noktalarında ise alım fiyatları yüzde 30’a varan oranda zamlı ödeniyor.
Muratpaşa Belediyesi, 2019’dan itibaren bitkisel atık yağları Çevreci Komşu Kart çerçevesinde evlerden toplamaya başladı. Fındık, mısır, zeytin, ayçiçeği, pamuk ve soya gibi yağlık bitki tohumlarından üretilen yağların 5 litresi için ise 95 lire geri ödeme yapılıyor. Bu yılın 6 aylık döneminde projeye katılan ilçe sakinleri 196 bin 155 lira kazandı.

Doğayı koruyor

Çevreci Komşu Kart’la Muratpaşa Belediyesi ev ekonomileri için bugüne kadar hiç var olmayan bir kaynak yaparak kesilmekten kurtardığı ağaçlarla doğayı korudu, nitelikli atıkların kayıpsız geri dönüşümünü sağladı. Çevreci Komşu Kart, 175 bin 946 ağacı kesilmekten kurtardı, 221 bin 882 litre benzin tasarrufu sağladı. Ayrıca 689 bin 919 kilogram karbondioksit gazı salınımı azalttı.

Nakit çekilebiliyor

Para kart özelliğine sahip Çevreci Komşu Kart, Türkiye’nin her noktasında kredi kartı POS cihazı olan tüm iş yerlerinde kullanılabiliyor. Online alışverişte ve diğer tüm ödemelerde kullanabilen kartta biriken paralar, tüm bankamatiklerden nakit olarak da çekilebiliyor.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Afyonkarahisar Sandıklı’da yediemin otoparkındaki 428 motosiklet ve 4 otomobil geri dönüşüme gönderildi
Yerel Yönetim

Afyonkarahisar Sandıklı’da yediemin otoparkındaki 428 motosiklet ve 4 otomobil geri dönüşüme gönderildi

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde yediemin otoparkında bekletilen 428 motosiklet ve 4 otomobil tırlara yüklenerek geri dönüşüme gönderildi. Detaylar haberimizde..

Denizli OSB’de Atık Toplama Merkezi ile Sanayici yüzde 90 geri kazanım sağlayacak
İş Dünyası

Denizli OSB’de Atık Toplama Merkezi ile Sanayici yüzde 90 geri kazanım sağlayacak

Denizli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu’nun öncülüğüyle Bölge’de sürdürülebilirliğin sağlanması ve geri dönüşüm ile daha yaşanabilir bir çevre oluşturma hedefleriyle yeni bir proje için adım atıldı. Bölgeye kazandırılması planlanan ‘Atık Toplama Merkezi’ ile sanayicilerle önemli bir yatırım daha buluşturulacak

Çocuklar için teknolojik eğitim: elektronik atıklar yeniden kullanımda
Bölgesel

Çocuklar için teknolojik eğitim: elektronik atıklar yeniden kullanımda

Üç büyük şehirdeki markanın mağazalarından toplanan atık elektronik aletlerden elde edilecek gelir TES projesinde kullanılacak.

Eskişehir'de GESİKOOP  anlatıldı
Bölgesel

Eskişehir'de GESİKOOP anlatıldı

Tepebaşı Belediyesi ve ILO ortaklığında düzenlenen ‘Geri Dönüşüm İşçileri İş Sağlığı Güvenliği' çalıştayının devamı niteliğinde gerçekleşen ‘Sıfır Atık Hedefinde Atık/Sokak Toplayıcılarının Kooperatifleşmesi ve Belediyelerin İş Birliği Alanları' çalıştayında Türkiye'ye örnek olan GESİKOOP anlatıldı.

Geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın söndürüldü
Bölgesel

Geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın söndürüldü

Bursa’nın Yıldırım ilçesinde bulunan geri dönüşüm fabrikasında yangın çıktı. Bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Ekiplerin müdahalesiyle alevler 5 saatin sonunda tamamen kontrol altına alındı.

Geri dönüşüm tesisinde yangın telaşı
Bölgesel

Geri dönüşüm tesisinde yangın telaşı

Kağıt geri dönüşüm tesisi de bilinmeyen bir nedenden dolayı yangın çıktı. yangına itfaiye ekipleri müdahale, yangın söndürüldü.