Antalya’da karpuz hasadı başladı ancak pazarlarda İran menşeli karpuzların ağırlığı üreticiyi isyan ettirdi. Yerli çiftçiler, ithalata karşı önlem alınmasını ve devlet desteği talep ediyor.
Örtü altı tarımın basketi Antalya’da nisan ayı ile birlikte örtü altı karpuz ve kavun hasadı başladı. Aralık ve ocak aylarında toprakla buluşan fideler meyve vermeye başlarken, Antalyalı üreticiler ilk ürünlerini tezgâhlara ulaştırdı. Ancak pazarlarda yerli karpuzdan çok İran’dan gelen ithal karpuzların yer alması, üreticilerin tepkisini çekti.
Antalya Körfez Gazetesi Muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre, Antalya’da üretim yapan çiftçiler, İran karpuzunun ülkeye girişinin durdurulmasını ve yerli üreticinin desteklenmesini talep etti. Üreticiler, artan maliyetlerle birlikte ithal karpuzun piyasada fiyatları düşürdüğünü, yerli ürünlerin ise değer bulamadığını ifade ederek hükümete seslendi.
Üreticiler, İran’dan gelen karpuzların yerli üründen daha ucuza piyasaya girmesi nedeniyle rekabet şanslarını kaybettiklerini belirtti. Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, konuyla ilgili yaptığı açıklamada ithalatın çiftçiyi bitirme noktasına getirdiğini söyledi. Alp, “Yıllardır bu sorun devam ediyor. Kendi karpuzlarımız çıkmaya başladı. Ülkemizin malı değerlenmeli. Gerekirse ithalata gümrük vergisi konulmalı, hatta ithalat durdurulmalı. Bu ülkenin çiftçisi korunmazsa, insanlar toprağı bırakacak.” dedi.
Alp, üreticilerin yüksek maliyet girdileriyle mücadele ettiğini belirterek, “30 sene önceki fiyatlara ürün satıyoruz. Gübre, ilaç, enerji, işçilik maliyetleri 20 kat arttı. Buna rağmen çiftçi ürününü satamıyor. Devlet isterse bu işi bir günde çözer. İran karpuzunun önüne geçilmesi gerekir. Yüzde 30 gümrük vergisi konulsun ya da ithalat tamamen durdurulsun.” çağrısında bulundu.
Alp, Türkiye’nin tarım potansiyelinin yüksek olduğunu vurgulayarak, “Biz kendi karpuzumuzu ihraç edelim. Pazarlara biz girelim. Yeter ki devlet üreticinin önünü açsın. İran’dan sadece karpuz değil, marul bile geliyor. Çiftçi serasında toplamadığı ürünü sürüyor. Bu tablo sürdürülebilir değil.” dedi.
Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ
Diyarbakır'da Karacadağ pirinci üretimi için çiftçilere %75 hibe desteği verilecek. Başvurular ilçe tarım müdürlüklerinden yapılabilecek.
Denizli Çameli, Burdur Gölhisar ve Çavdır Avcılar Kulüpleri, tarım arazilerine zarar veren domuzlara karşı yürüttükleri av sezonunu başarıyla tamamladı. İşte detaylar!
MHP Burdur İl Başkanlığı, çiftçileri 'Askıda 9 Gülek Buğday Projesi'ne katılmaya davet etti. Bağış, sadaka ve fitre kapsamında buğday teslimi yapılabilecek.
Ziraat Bankası, çiftçilere 250 bin TL’ye kadar faizsiz kredi desteği sunuyor. Başvuru şartları ve detaylar için tıklayın!
Ziraat Bankası'nın Genç Çiftçi Kredisi ile tarımsal üretime yatırım yapın! 3 milyon TL’ye kadar finansman, 12 ay geri ödemesiz dönem ve 84 ay vade avantajı sizi bekliyor. Şimdi başvurun!
Ankara'nın Beypazarı ilçesinde çiftçilik yapan Ali Osman Bozkaya, "Tüccarlar ortalama 8 liranın altına düşen havuca para vermez. Detaylar haberimizde..
Yorumlar (0)