Antalya

Antalya'da kaçak sondajlar su krizini tetikliyor

Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Derya Ünver, Antalya'da kaçak sondajların yeraltı su seviyesini düşürdüğünü belirterek, "Yeni sondajlar kesinlikle açılmamalıdır. İzinsiz tüm sondajların kapatılması için gerekirse bir tim kurulmalıdır" dedi.

Antalya'da kaçak sondajlar su krizini tetikliyor

Çevre Mühendisleri Odası(ÇMO) Antalya Şube Başkanı Derya Ünver, yeraltı sularını olumsuz etkileyen kaçak sondajların tespit edilmesi ve yenilerinin izinsiz açılmaması gerektiğini belirterek, "Yeni sondajlar kesinlikle açılmamalıdır. İzinsiz tüm sondajların kapatılması için gerekirse bir tim kurulmalıdır" dedi.

Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Derya Ünver, Antalya'da son yılların en yüksek deniz suyu sıcaklığının yaşandığını bildirdi.

Deniz ekosisteminin değişmeye başladığını çok ciddi oranda zararlarının olacağını kuraklıklarla görmeye başladıklarına değinen Ünver, “Yağışlarla birlikte içme,sulama suyu besleniyor ve kuraklık olduğu dönemlerde yeraltı sularının rezervlerinde tükenme olabiliyor. Antalya'da şuan için bir sorunu yok. Ama ülkemiz su kısıtı yaşanan bir coğrafyadır. Kuraklık doğrudan bizim suya olan ihtiyacımızda sıkıntılar oluşturabilecek durumdadır. Kuraklık var, iklim değişikliği var. Ama önlemler yeterince alındı mı, su planlaması yapılıyor mu, barajların durumu, içme suyu rezervleri hangi ölçüde. Ne zaman bir kriz ortamı yaşarız bunun projeksiyonlarının çok iyi yapılması gerekir. Suyun kullanımı ve yönetiminin bu endeskte ilerlemesi gerekir” diye konuştu.

Antalya'da kaçak sondajlar su krizini tetikliyor

"Önlemler almalıyız"

Bu şekilde devam ederse ilerleyen yıllarda da Antalya'da su kısıtlamasının gündeme gelebileceğini dile getiren Ünver, “ Kamusal önlemler almalıyız. Atıksu arıtma tesislerinde arıtılan suyunun yeniden kullanılması, peyzajından tutunda su kullanılan her faaliyette turizmde dahil olmak üzere suyu daha az tüketen yönlere ilerlemeliyiz” dedi.

Antalya'da kaçak sondajlar su krizini tetikliyor

"İzinsiz sondajların kapatılması için gerekirse bir tim kurulmalıdır"

Antalya'da kaçak sondajların önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizen Derya Ünver, “ Antalya'da ciddi oranda kaçak sondaj var ve bununla ilgili yaptırımlar çok zayıf. Önlem alacak bir yaptırım Antalya'da söz konusu değil. Yeraltı suyunu halk nasıl tükettiğinin farkında değil. O anki ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Apartman ve otellerin bahçelerinde çok sayıda sondajlar var. Bahçe sulama diye açılmış sondajlar var. İvedilikle bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Bu konuyu çok kez dile getirdik, umarım bir gün ciddiye alınır ve hassasiyet gösterilir. Yeni sondajlar kesinlikle açılmamalıdır. İzinsiz tüm sondajların kapatılması için gerekirse bir tim kurulmalıdır. Uzaktan görüntüleme, tek tek inceleme olur bu sondajların kapatılması gerekir. DSİ ve ASAT bu noktada asıl yetkililerdir. Bununla ilgili çalışmaya başlamaları gerekir” ifadelerine yer verdi.

Antalya'da kaçak sondajlar su krizini tetikliyor

"Sitelerin hepsinde yüzme havuzu var sondajlar legal mi araştırılsın"

23 yıldır Antalya'da çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Ünver, “O yıllarda Antalya'da yerüstüne çok yakın su varken, sondajla birkaç metrede su çıkarken, bugün 50 metrenin daha altında suya ulaşabiliyorsunuz. Bu durum bize yeraltı su seviyesinin inanılmaz düştüğünü gösteriyor. Sınırsız bir kaynakmış gibi görüyoruz. Yerin altında sürekli bir su var ve biz bunu istediğimiz gibi tüketebiliriz diye düşünüyoruz. Sitelerin hepsinde yüzme havuzu var, sondajlar legal mi bilmiyoruz. Turizm tesislerinde aynı şekilde var. Bunların hepsi izinli sondaj olmak zorunda. Bu konuyla ilgili yetkilileri göreve çağırıyoruz. Su tükenen bir kaynak, kuraklık iklim krizi var, biz suyumuzu doğru yönetemiyoruz” açıklamasında bulundu.

Antalya'da kaçak sondajlar su krizini tetikliyor

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

BTÜ’den su krizine çözüm
Bölgesel

BTÜ’den su krizine çözüm

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ)Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Egemen Aras, su krizine karşı ‘yeraltı barajı’ önerisinde bulundu. Bursa’da yeraltı barajı yapımı için uygun 6 nokta belirlediklerini kaydeden Aras, bu barajların kuraklıkla mücadelede ciddi olumlu etkilerinin olacağını vurguladı.

Uzmanlar uyarıyor önümüzdeki 20 -30 yıl çok kritik
Yaşam

Uzmanlar uyarıyor önümüzdeki 20 -30 yıl çok kritik

Önümüzdeki 20-30 yılda 'su kıtlığı' yaşayan bir ülke olmamız bekleniyor. Devamı haberimizde...

Otelciler Derneği su hakkında açıklama yaptı
Bölgesel

Otelciler Derneği su hakkında açıklama yaptı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşanan su krizinin ardından, Bodrum Otelciler Derneği ve Turizm Teknik Müdürleri Derneği ortak basın açıklaması yaptı. Otellerin ve işletmelerin su tasarrufu konusunda çalışmalar yaptığı belirtilirken, havuz suyunun kış bakımının uygun kriterlerde yapıldıktan sonra yenilenmeden gelecek sene kullanabileceği belirtildi.

Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım  Anneler günün Yaşlı  ve genç Annelere süpriz ziyaretler
Bölgesel

Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım Anneler günün Yaşlı ve genç Annelere süpriz ziyaretler

Başkan Yıldırım'ın eşi Emine Yıldırım ziyaretler kapsamında ayrıca Çalkaya Mahallesinde yaşayan 1927 doğumlu Medine Çoban ile Cihadiye Mahallesinden 1945 doğumlu Nermin Demirel'i evinde ziyaret ederek, Anneler Günü’nü kutladı.

Antalya'da asayiş suçlardan aranan şahıslar yakalandı
3. Sayfa

Antalya'da asayiş suçlardan aranan şahıslar yakalandı

Antalya'da polis tarafından yapılan eş zamanlı operasyonda çeşitli asayiş suçlarından aranan 160 kişi yakalanıp gözaltına alındı.

Antray küçük kitapseverleri ağırladı
Yaşam

Antray küçük kitapseverleri ağırladı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yürüttüğü "Dilimizin Zenginlikleri Projesi" kapsamında öğrenciler Antray'da kitap okuma etkinliği gerçekleştirdi.