Antalya

Antalya'da Tarımsal öğretiminin 178. yıl dönümü kutlandı

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde Türkiye’de tarımsal eğitim-öğretiminin 178. yıl dönümü yoğun katılımla kutlandı.

Antalya'da Tarımsal öğretiminin 178. yıl dönümü kutlandı

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde Türkiye’de tarımsal eğitim-öğretiminin 178. yıl dönümü yoğun katılımla kutlandı. Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak, konuşmasında coğrafi işaretin önemini vurguladı.
Her yıl geleneksel olarak kutlanan Türkiye’de tarımsal eğitim-öğretiminin 178. yıl dönümü dolayısıyla Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Antalya Ziraat Mühendisleri Odası iş birliği ile program düzenlendi. Akdeniz Üniversitesi Tören Alanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ile başlayan etkinlik daha sonra Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda devam etti. Programa katılan Türk Halk Müziği Sanatçısı Sümer Ezgü de, ‘Çubuk Beli ve Anadolu’dan Geldik’ parçalarını seslendirerek programa renk kattı.
Programa Akdeniz Üniversitesi önceki dönem öğrencilerinden ve aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak konuşmacı olarak katılarak, coğrafi işaretli ürünler ve markalaşma konusunda yapılan çalışmalarla ilgili sunum gerçekleştirdi. Türkiye'nin markalaşma alanında her geçen gün başarısının arttığını vurgulayan Prof. Dr. Durak, Coğrafi İşaretli Ürünler konusunda da farkındalığın arttığına değinerek “Patent ve markalaşma konusunda olduğu gibi bu konuda da bilinçlenmenin artması başvuru sayısını artırıyor” dedi.

 

“Değer ölçüleri değişti”


Sınai mülkiyetin önemini vurgulayan Prof. Dr. Durak, 1970'li yıllarda şirketlerin değerinin büyük miktarda bina, arsa ve arazi gibi fiziki değerlerle ölçüldüğünü belirterek günümüzde ise bu değer yapısının yüzde 90'ını markalar, patent ve tescil gibi unsurların oluşturduğunu dile getirdi. Türkiye'nin markalaşma alanında başarılı olduğunu belirten Prof. Dr. Durak, "Markalaşma konusunda iyiyiz. Dünyada en çok marka başvurusu yapan 4'üncü ülkeyiz. Avrupa'da birinci sıradayız. Tasarım başvurularında da ciddi bir ivme kazandık. Dünyada Çin'den sonra ikinci, Avrupa'da birinci sıradayız. Bu rakamlar ülkemizdeki gelişimin göstergeleridir. Önümüzdeki dönemde bu konuda daha büyük başarılara imza atacağımıza inanıyorum." şeklinde konuştu.

 

“Ziraat fakültemiz büyük bir değer”


Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, “Akdeniz Üniversitemiz Araştırma üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bunda Ziraat Fakültemizin de elbette büyük payı var. Ziraat Fakültemiz gerek Üniversitemize gerekse Antalya ve bölge tarımına katkıları düşünüldüğünde Akdeniz Üniversitesi ve bölge tarımı için büyük bir değer olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Tarımsal üretimin öneminin her geçen gün daha iyi anlaşıldığı bir dünyada Ziraat Fakültelerinin ve yetiştirdiği insan kaynağının önemi de aynı oranda anlaşılmaktadır.” diye konuştu.

 

“Kutsal bir mesleği icra ediyoruz”


İnsanın en temel ihtiyacının beslenme olduğunu belirten Prof. Dr. Toker, “İnsanlık için en önemli gıda maddelerinin mısır, buğday ve çeltik olduğu belirtiliyor. 1950’li, 1960’lı yıllarda dekar başına üretilen mısır ve buğday istatistiklerine baktığımızda dekar başına 200 kg olduğunu görüyoruz. Bugün ise mısırda 2 ton, buğdayda ise 1 ton değerlerini görüyoruz. Bu artışın gerçekleşmesinde biz ziraatçilerin ve Ziraat Fakültelerinde yapılan araştırmaların büyük payı var. İnsanlığın en büyük ihtiyacına çareler üretiyoruz. Bu anlamda kutsal bir mesleği icra ettiğimizi dile getirmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

 

“Büyük bir sorumluluğumuz var”


2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyara ulaşmasının beklendiğini ifade eden Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, “Dünya nüfusu hızla artarken tarımsal üretimin önünde büyük sorunlar ve büyük fırsatlar var. Bizlerin büyük sorunları büyük fırsatlara çevirerek 9 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusunu besleyebilmek için şu anki üretimi en az %50 oranında artırmamız gerekiyor. Ziraat Fakülteleri başta olmak üzere tarımsal üretimle uğraşan her kurum ve kuruluş bu anlamda büyük bir sorumluluk altındadır” diye konuştu.

 

“Tarım stratejik açıdan önemlidir”


Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Milli ekonomini temeli Ziraattır’ sözüne atıfta bulunan Dekan Erkan, “Pandemi döneminde ve sonrasında bu sözün önemi çok daha iyi anlaşılmıştır. Tarımsal üretimde kendi kendine yetebilen bir ülke olmak stratejik açıdan oldukça önemlidir. İnsanlığın ihtiyaçlarının başında beslenme gelmektedir. Bizler bilim insanları olarak gerek ülkemize gerekse tüm insanlığa hizmet etmek için bundan önce olduğu gibi bundan sonrada azimle çalışmaya devam edeceğimize söz veriyoruz” şeklinde konuştu.

 

“Çalışın ve gururumuz olun gençler”


Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Top ise konuşmasında Ziraat Mühendisliği mesleğinin sorunlarına değinerek, “Genç Ziraat Mühendisi kardeşlerim, sorunlarımızı çözecek olan yine sizlersiniz. Çok çalışın, asla yılmayın, kendinize yatırım yapın diyerek konuşmasını tamamladı.
Etkinliğe Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Toker ve Prof. Dr. Şükrü Özen, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak, Sanatçı Sümer Ezgü, Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Top, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, kamu ve özel sektör temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Ev ve Lüks Otomobil Yanarak Kullanılamaz Hale Geldi!
Bölgesel

Ev ve Lüks Otomobil Yanarak Kullanılamaz Hale Geldi!

Burdur'un Kışla Mahallesi'nde bulunan bir evde henüz bilinmeyen bir nedenle çıkan yangında ev ve garajda bulunan lüks otomobil kullanılamaz hale geldi. Detaylar haberimizde...

BAKA'dan 621 projeye 1 milyar 400 milyon'dan fazla destek
Bölgesel

BAKA'dan 621 projeye 1 milyar 400 milyon'dan fazla destek

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Nisan Ayı Olağan Yönetim Kurulu Toplantısı'nda önemli kararlar alındı. Toplantıda 2023 yılı faaliyetleri ve 2024-2028 Bölge Planı ele alındı.

Antalya'da yalnız yaşayan adam yanan evde hayatını kaybetti
3. Sayfa

Antalya'da yalnız yaşayan adam yanan evde hayatını kaybetti

Antalya’da bir apartmanın 1’inci katındaki dairede çıkan yangında yalnız yaşayan yaşlı adam yanarak hayatını kaybetti.

Bucak Sanayi Sitesi trafik ve çevre sorunu çözülecek!
Bölgesel

Bucak Sanayi Sitesi trafik ve çevre sorunu çözülecek!

Bucak Sanayi Kooperatifi, Sanayi Sitesi içerisinde trafik ve çevre sorunlarının çözümü için gerekli çalışmaların yapılması için 9 maddelik yetki aldı.

Burdur Antalya karayolunda kırmızı ışıkta arkadan çarptı
Bölgesel

Burdur Antalya karayolunda kırmızı ışıkta arkadan çarptı

Burdur Antalya karayolu üzerinde meydana gelen trafik kazasında otomobil sürücüsü yaralandı. Kaza detayları ve fotoğrafları haberimizde...

Otomobil kontrolden çıktı! Refüje düştü yaralılar var
Bölgesel

Otomobil kontrolden çıktı! Refüje düştü yaralılar var

Burdur'da Mustafa U. idaresindeki otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu Çallıca mevkiinde refüje düştü. Kazada sürücü ve eşi hafif şekilde yaralandı.