PROJEDE YANLIŞLAR VAR...!
23-24. Dönem Antalya Milletvekili Dr. Sadık Badak, 200 kilometrelik Döşemealtı-Alanya bölünmüş transit yolunun hızlı bir şekilde yapılması gerektiğini, Konaklı-Serik arasındaki 122 km'lik araç geçiş garantili otoyol ihalesinin incelenmesi gerektiğini söyledi.
Sadık Badak, Döşemealtı-Alanya 200 kilometrelik 2x3 şeritli bölünmüş transit yolunu hızla yapmaya ve Cumhurbaşkanlığı Ulaştırma Politikaları Kurulunu, Bakanlığın Konaklı-Serik 122 kilometre, 100 bin/gün araç geçiş garantili 3.2 milyar avro maliyetli 2x3 şeritli YİD otoyol ihalesini incelemeye davet ettiğini söyledi.
Dünyada örneği olmayan bu bedel ile Antalya'nın dört adet temel ulaşım ve üretim altyapısının tamamlanacağına dikkati çeken Badak, “İhtiyaç olmasına rağmen Döşemealtı-Alanya bağlantı yolları ile birlikte 200 kilometre 2x3 şeritli “Transit Bölünmüş yol” olarak YİD faiz hariç 400 milyon dolara mal olacak yatırım 10 yıldır yapılmamıştır. Proje otoyol olarak Konaklı-Serik 122 kilometre, 2x3 şeritli YİD, 100 bin/gün araç garantisi ve toplam 3.2milyar avro bedelle 15.12.2023 tarihinde ihale edilmiştir. Güncel araç geçiş analizleri çevre yolunu kullanacak trafiğin 15 yıl içinde ancak 35 bin/gün olacağını göstermektedir Bakanlığı, projeyi neden geciktirdiğini, geçiş analizleri ve karar tercihlerinin hangi metot ile yapıldığını açıklamaya davet ediyorum" dedi.
Son 20 yılda Türkiye'de inşa edilen otoyol kilometre ortalama maliyetinin kilometre başına 8 milyon dolar olduğunu kaydeden Badak, konuşmasını söyle sürdürdü: “Konaklı-Serik maliyeti neden 26 milyon €/km olmaktadır? Karikatür gibi otoyol projesi; 20 yılda ülkemizde başarılı otoyol, bölünmüş transit yol, çift şeritli yollar yapılmıştır ancak, Konaklı-Serik 84 kilometre yol, fonksiyon, gereklilik, güzergah ve aşırı yüksek maliyet açılarından şaka gibi durmaktadır. Yapılırsa otoyolun ucu, yoğun trafiğin olduğu Serik'ten tekrar Döşemealtı'na çıkacak olan Transit Bölünmüş Yola bağlanıyor.
Neden Döşemealtı' dan Konaklı'ya doğrudan ve 4'te 1 maliyetli bölünmüş 2x3 şeritli transit yol istenmiyor? Geçtiği geniş koridorda doğal ve tarihi çevreye vereceği zararlar için teknik araştırmanın 2024 Haziran ayında yapılmakta olduğu bildirilmektedir, bu araştırmalar neden ihaleden önce yapılmamıştır? Bakanlık tarafından, çok sayıda akarsu ve baraj kolları havzasında yüksek tarım nitelikli, agro ve eko turizm arazilerinden geçecek olan aşırı derecede yüksek maliyetli yol neden ısrarla “otoban” olarak istenilmektedir?
Maalesef başvurularımızdan bugüne kadar cevap alınamamıştır. “Antalya 2030 Ulaşım ve Ekonomi Vizyon çalışması” tamamlanmış olup, bu haliyle otoyolun bölge ekonomisine vereceği zararlar ile daha öncelikli olan yatırımlar, faizsiz ve iç kaynaktan bütçe alternatifleri ile kısa zamanda sunulacaktır. İlimizin sosyo ekonomik geleceğine telafi edilemez zararlar verecek olan otoyol geçiş analizlerinin Cumhurbaşkanlığı Ulaştırma Politikaları Kurulu tarafından incelenmesi, kıt bütçe imkanları ile bölgedeki temiz su kaynakları ve yüksek nitelikli arazilerin rasyonel kullanılması açılarından önem taşımaktadır.”
Yorumlar (0)