ELEKTRO GİTARI YENİDEN YARATTILAR
ANTALYA OSB’DEN DÜNYAYA AÇILACAKLAR
Dünyanın ilk modüler elektro gitarının ar-ge ve patent sürecini tamamlayan girişimci müzisyenler, üretim için Antalya OSB’yi seçti. İki buçuk milyon dolarlık bir yatırımla seri üretime geçecek olan Shark Gitar, ilk lansmanını Amerika’daki dünyanın en büyük müzik fuarında yapıp sektör temsilcilerinden tam not aldı.
Dünyanın ilk modüler elektro gitarı, Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde üretilecek. Gitar ile ilgili bilinen her şeyi değiştirmeye hazırlanan girişimci müzisyenler, ar-ge süreçlerini tamamlayıp patentlerini aldıklarını inovatif ürünlerinin üretimi için Antalya OSB’yi seçti. Shark Gitar markasıyla dünyayı açılmaya hazırlanan kurucu ortaklar Cem Köksal, Bayram Tekçe ve Bahtiyar Balcı, ilk etapta iki buçuk milyon dolarlık bir yatırım yaparak Antalya OSB’de fabrika kurulumuna başladı. 6 farklı patente sahip yeni nesil gitarın sap kısmından manyetiklerine kadar tüm parçaları, firmanın geniş ürün yelpazesinde bulunan farklı modeller ile değiştirilebiliyor. Gitar satın almak isteyenler, öncelikle firmanın web sitesine girerek 3D simülatör aracılığıyla istedikleri özelliklere sahip gitarı tasarlayıp sipariş veriyor. Gitarı satın aldıktan sonra özellik yükseltmek ya da farklı bir görünüm vermek istenirse, değiştirilmek istenen parça yine web sitesi üzerinden sipariş edilerek gitara kolayca monte edilebiliyor.
İLK LANSMAN AMERİKA’DA
Modüler gitarın ar-ge sürecinin beş yıl önce İstanbul’da başladığını, patent işlemlerinin tamamlanması ile birlikte seri üretime geçebilecek noktaya geldiklerini ifade eden Kurucu Ortak Cem Köksal, “Gitarımız 6 farklı patente sahip. Üzerindeki manyetikler, pedallar, efektler, sap ve gövde kısmı kolayca sökülüp, bir başka model ile değiştirilebilir. İlk lansmanımızı Nisan 2023’de, Amerika Birleşik Devletleri’nde Ulusal Müzik Tüccarları Birliği tarafından düzenlenen, endüstrinin küresel müzik, ses ve eğlence teknolojisi topluluklarını birleştiren, dünyanın en büyük müzik şovu olan the National Association of Music Merchants (NAMM) fuarında gerçekleştirdik. Gitarımıza inanılmaz bir ilgi gösterildi. Pazarlama faaliyetlerimize orada başlamadık. Sadece patent ve geliştirmelerimizi gösterdik. Açıkçası aldığımız tepkiler de şu şekildeydi; ‘Bu hayatımızda gördüğümüz en inovatif proje.‘ Bunu dünyaca ünlü sektör profesyonellerinden duymak bizim için önemliydi” dedi.
GİTARINIZI KENDİNİZ TASARLIYORSUNUZ
Deep Purple gibi dünyaca ünlü gruplarla beraber çalışan Joe Lynn Turner ile aynı sahneyi paylaşmış bir müzisyen olan Cem Köksal, geliştirdikleri gitar ile ilgili şu bilgileri verdi; “En önemli özelliği modüler bir gitar olması. Bu gitarın sapını, gövdesini, manyetiklerini değiştirebiliyorsunuz. Taktığınız anda devreye girebiliyor. Elektro gitarlar genellikle yerde bulunan efekt pedallar ile kullanılır. Bu pedalları taşımak, kablo uzantıları nedeniyle derttir. Biz onları gitarın üzerine takılabilir hale getirdik. Tramolo sistemimiz kendimize ait bir patent ve dünyada eşi benzeri yoktur. Asla akordunu kaçırmaz. Sharkguitars.com girdiğiniz zaman her yönü ile gitarınızı özelleştirerek, kendinize göre tasarlayabiliyorsunuz. Daha sonrasında modüler olarak sizlere gitarın gönderimini sağlıyoruz.”
FABRİKA 6 AYDA TAMAMLANACAK
Sahip olduğu ve sağladığı avantajlar nedeniyle üretim için Antalya’yı ve Antalya OSB’yi tercih ettiklerini söyleyen Bayram Tekçe; “Cem Bey’in hayallerine inanarak bu yola çıktık. 2018 yılında İstanbul, Koşuyolunda bir atölye kurduk. Atölyede tahta işlemeden cilalamasına, boyanmasına kadar birçok iş yaptık. Metal kısımların üretimini ise bu konudaki paydaşlarımız ile çözdük. Gitarın aksesuarı çok dekoratif bir malzeme, bu nedenle metal malzemeyi otomasyon sistemi ile bünyemize almak istiyoruz. Bunun için yaklaşık iki buçuk milyon dolarlık bir yatımı yapmamız gerekiyor. Shark markasını gitarın ünlü olduğu ülkelerde ve Avrupa da tescil ettirdik. Perdesiz bir gitar almak istediğinizde bizden sadece bir sap alarak; perdeli gitarınızı perdesiz gitara çevirebileceksiniz. Diğer gitarlarda pikap elektronikleri bir tanedir ve değiştirmek istediğinizde lehim ile çıkartmanız gerekir. Gitar söküp takmak teknik bir iştir ve ustası tarafından yapılmalıdır. Bizim ürünlerimizde ise özel bağlantı sistemleri ile birkaç saniye içerisinde kendiniz söküp takabilirsiniz. Önümüzdeki 6 ay içerisinde fabrikanın kurulumunu tamamlayıp, 8 ay içerisinde tam otomatik üretime geçip ayda 100 gitar üretmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
SANATA VE BİLİME DESTEK
Antalya OSB’de sanatla direk bağlantılı bir üretim yapılacak olmasından son derece mutlu olduklarını ifade eden Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, sanatın bilim ile harmanlanarak Bölgeye entegre edilecek olmasından ayrı bir memnuniyet duyduklarını söyledi. Sanatı ve bilimi çok önemsediklerini, bu iki olguyu geliştirmek için Bölgeye bir Teknopark kurup karikatür yarışmaları düzenlediklerini hatırlatan Başkan Bahar, “Antalya OSB yine bir ilke imza atıyor. Dünyanın ilk modüler gitarının üretimine ev sahipliği yapacak olmanın heyecanını yaşıyoruz. Cem ve Bayram Bey’e hayallerini gerçekleştirmeleri ve dünya çapında üne kavuşmaları için Bölge yönetimi olarak, imkanlarımız dahilindeki her türlü desteği sunacağız. Sanata, bilime, ihracatımıza ve ülke ekonomisine katma değer sağlamak için çalışma devam edeceğiz” diye konuştu.
Yorumlar (0)