Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin yürüttüğü “Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projesi” kapsamında desteklenen “Bal arılarında yaygın olarak görülen bazı viral ve paraziter hastalıklarının teşhisi ve bu hastalıklarla mücadele programları geliştirip uygulayarak bal arısı ölümlerinin önlenmesi ve hijyenik bal arısı ürünlerinin artırılması” isimli proje kapsamında Veteriner Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yakup Yıldırım, Prof. Dr. Ahmet Gökcen ve Dr. Öğr. Üyesi Zafer Usta tarafından Bucak’ta eğitim semineri düzenlendi.
Proje sorumlusu Prof. Dr. Yakup Yıldırım başkanlığındaki ekip, söz konusu projenin tanıtımı ve saha çalışmalarının ilk toplantısını Bucak’ta, Burdur Arı Yetiştiriciler Birliği üyelerine yönelik gerçekleştirdiler. Seminere Burdur İli Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri de katılım sağladılar.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Yakup Yıldırım, hayvan yetiştiriciliğin bir kolu olan arıcılığın alternatif ve maliyeti az iş kollarından birisi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yıldırım, Burdur’da yapılan arıcılık sonucunda elde edilen kovan başına bal üretiminin birçok ilimizde kovan başına alınan bal miktarından oldukça fazla miktar da olduğunu, bu açıdan bal arılarının sağlıklarının korunması ve koloni devamlılığının sağlanması için arı hastalıkları ile mücadele edilmesi ve hastalık mücadele programlarının uygulanmasının önemini vurguladı.
Proje kapsamında düzenlenen seminerde Dr. Öğr. Üyesi Zafer Usta, bal arısı yetiştiriciliği; Prof. Dr. Ahmet Gökcen, varroa akarı ve mücadelesi; Prof. Dr. Yakup Yıldırım ise bal arılarının viral hastalıkları ve mücadelesi konusunda bilgi verdiler.
Görüşmelerde ayrıca bal arılarının; bal, arı sütü, balmumu, polen, propolis ve arı zehri gibi insan beslenmesi ve sağlığı için son derece değerli ürünleri üretmesi ve toplaması yanında doğal ve tarımı yapılan bitkilerde sağladığı tozlaşma hizmetleri ile de doğal denge ve tarımsal üretimde can alıcı öneme sahip oldukları belirtildi. Bölgemizin arıcılık için uygun iklim ve floraya sahip olduğu ve bu potansiyelin iyi kullanılması gerektiği dile getirildi.
Yorumlar (0)