Artvin / Şavşat

Artvin Şavşatlı genç kadının oğlu için başladığı arıcılık geçim kaynağı oldu

Artvin’in Şavşat ilçesi Kayadibi köyünde yaşayan genç kadın arıcı Elif Kör, iki kovan arı ile başladığı arıcılık serüvenine kendi imkânlarıyla 50 kovan arıya çıkararak yoluna devam ediyor. Devamı haberimizde..

Artvin Şavşatlı genç kadının oğlu için başladığı arıcılık geçim kaynağı oldu

Artvin’in Şavşat ilçesi Kayadibi köyünde yaşayan genç kadın arıcı Elif Kör, iki kovan arı ile başladığı arıcılık serüvenine kendi imkânlarıyla 50 kovan arıya çıkararak yoluna devam ediyor.
Elif Kör, etrafında arıcılık yapan insanların sohbetlerinin ilgisini çekmesi ve oğlunun balı çok sevmesiyle başladığı arıcılık mesleği gelir kaynağı oldu.
Şavşat’da yaşayan üniversite mezunu ve aynı zamanda kamuda güvenlik görevlisi olarak çalışan Elif Kör’ün hikâyesi 5 yıl öncesine dayanıyor. Çevresinde arıcılık yapan arkadaşlarının arıcılık üzerine sohbetlerinin ilgisini çekmesi üzerine kolları sıvadı. Önce Halk Eğitim Merkezinin açmış olduğu arıcılık kursundan eğitim aldı. Daha sonra iki kovan alarak öğrendiklerini uygulamaya başladı. Mesai saatlerinin dışında kalan zamanını arılarıyla geçiren Elif Kör, iki kovanını bir yıl sonra 10 kovana çıkardı. Her yıl kovan sayısını artırarak 5 yılın sonunda 50 kovan arıya ulaştı. Artvin arıcılar birliğine de kayıt yaptıran Kör, resmi olarak ilk kadın arıcı oldu.
Eşi ve oğlu manevi destek verse de erkek gücü gerektiren tüm işleri tek başına yapan Elif Kör, çevresi tarafından takdir ediliyor. Kadın arıcı olması sayesinde geniş pazara ulaştığını ifade eden Kör, yıllık ortalama 500-750 kg arasında rekolte aldığı balların Türkiye’nin bir çok ilinden alıcısı olduğunu belirtiyor.
Genç Kadın arıcı Elif Kör’ün hedefleri arasında önce arılığını yeniden tasarlamak ardından da arı sütü üretimi ve ana arı yetiştiriciliğine adım atmak var.
Arıcılığa başlama sebebinin esas nedeninin ama oğlunun balı çok sevmesi olduğunu ifade eden Elif Kör, "Arıcılığa başlama sebebim oğlumun balı çok sevmesi ve etrafımda arıcılık yapan insanların sohbetleri. Bunlar beni cezp etti. Bundan 5 yıl önce Halk Eğitim Merkezinde kurslara katılıp eğitim alarak 2 kovan arıyla bu işe başladım. Ertesi yıl 10 kovan arı ile devam ettim ve her yıl kovan sayımı artırarak 50 kovan arıya ulaştım. Arıcılık bir kadın için çok zor bir meslek bir o kadar da kolay bir meslek erkek gücü gerektiren yerler oluyor. Buralarda çok zorlandığım anlar oluyor ama arılarımı çok sevdiğim için bunlara katlanabiliyorum. Bu işi tek başıma yapıyorum hiç kimseden destek almadan yapıyorum. Manevi olarak eşim ve oğlum destek veriyor. Bu benim için en büyük güç” dedi.
Mesleğin zorluklarından bahseden Kör, yeteri sayıda kovana ulaştığını tek başına olduğu içinde zorlandığını ifade ederek şunları söyledi:
“Tek başıma uğraştığım için zorlanıyorum. Aynı zamanda kamuda çalıştığım için hepsine aynı anda yetişmek benim için çok zor oluyor. 2 kovan arı ile başladığım arıcılık serüvenim 50 kovan arıyla devam ediyor. Artvin arıcılar birliğine de üye oldum resmi kadın arıcısıyım.”
Bundan sonraki hedeflerinin arasında arılığını yeniden tasarlamak ve akabinde ana arı yetiştiriciliği ve arı sütü üretimi yapmak olduğunu belirten Kör, bunun için Ardahan Üniversitesinde gerekli eğitimlerimi tamamladığını sözlerine ekledi. İHA 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Arıcıların korkulu rüyası gal arısı Kastamonu'da arıcıların başına bela oldu
Bölgesel

Arıcıların korkulu rüyası gal arısı Kastamonu'da arıcıların başına bela oldu

Son yıllarda arıcıların korkulu rüyası haline gelen gal arısı zararlısı ile iklim değişikliği, kestane balı üretimini büyük ölçüde düşürdü.

Elazığ’da arıcılara devlet desteği
Bölgesel

Elazığ’da arıcılara devlet desteği

Arıcıları hibe desteklerine yönelik bilgilendiren Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Elazığ İl Koordinatörü Yılmaz, “En az 50 en fazla 500 kovan arasında yatırım yapmak isteyen bal yapma makinası, bal süzme makinası gibi balın işlenmesine ve paketlenmesine yönelik makina ekipmanları talep eden arıcılara yüzde 60 ile yüzde 70 arasında hibe desteği sağlayacağız” dedi.

Kütahya’da arıcılığı geliştirme çalışmaları devam ediyor
Bölgesel

Kütahya’da arıcılığı geliştirme çalışmaları devam ediyor

Kütahya’da arıcılığı geliştirme projesi için İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce metot demonstrasyon çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Batman'da arıcılığa büyük destek
İş Dünyası

Batman'da arıcılığa büyük destek

Batman’da organik bal üretiminin artırılması ve arı besiciliğinin yaygınlaştırılması çalışmaları dahilinde 66 arıcıya yüzde 70 hibeli 594 polen tuzaklı arı kovanı dağıtıldı.

24 adet Bal Ormanı hizmete açıldı
Bölgesel

24 adet Bal Ormanı hizmete açıldı

Türkiye’de arıcılığın en fazla yapıldığı illerden biri olan Denizli’de, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hizmete sunulan toplamda 813,73 hektarlık 24 adet bal ormanı, zengin flora çeşitliliğiyle arıcılara hizmet veriyor.

Nilay Boyluoğlu: "Hep kendimi arayan bir insandım, arıcılık yapacağım dedim ancak bazı engellerim vardı"
Yaşam

Nilay Boyluoğlu: "Hep kendimi arayan bir insandım, arıcılık yapacağım dedim ancak bazı engellerim vardı"

Turizm sektöründe çalışırken Sibirya ve Galler’de araştırma projelerinde görev alan Nilay Boyluoğlu, böcek korkusunu bir kenara bırakıp Odunpazarı Belediyesi tarafından hizmete açılan Arıköy’de eğitim alarak arıcılığa başladı.