Aşırı deprem korkusu hasta ediyor

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrasında oluşan olumsuz etki tüm Türkiye'yi etkilerken, uzmanlar deprem korkusunun hasta ettiğine dikkat çekti.

Aşırı deprem korkusu hasta ediyor

Ülkemizde yaşanan ve pek çok ilimizi etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremin toplum psikolojisine olan olumsuz etkisi sadece deprem bölgesinde değil tüm Türkiye'de görülüyor. Ailesini, sevdiklerini, arkadaşlarını kaybedenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Ancak deprem korkusunu çok fazla içselleştirmek zaman zaman fizyolojik sorunları da beraberinde getirebiliyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Psikoloji Bölümü'nden Uzm. Psk. Ayşe Burcu Durak, aşırı deprem korkusunun insan sağlığı üzerindeki etkisiyle ilgili bilgi verdi.

Deprem korkusu hızla artıyor

İnsan tüm yaşamı boyunca bir takım olaylar yaşar, bazı olaylara şahit olur ve bu olaylardan etkilenir. Bunun sonucunda da korku kaygı ve başka bir takım farklı duygular hisseder bunların sonucunda bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Yaşamı boyunca sevilen birinin ölümü, savaşlar, afetler (deprem, yangın, sel), kazalar gibi olumsuz olaylar yaşayabilir. Son dönemde yaşanılan deprem de birçok vatandaşın hayatında olumsuz sonuçlar ortaya çıkardı. Hayatını kaybedenlerin yakınları başka kayıplar verme tedirginliğiyle, deprem bölgesinde yaşamayanlar aynı olumsuz durumlarla karşı karşıya kalma, ailesini ve yakınlarını kaybetme tedirginliğiyle deprem korkusu yaşayabilmektedir. Deprem korkusu iki şekilde görülmektedir; biri depremi doğrudan yaşayan biri olmak, diğeri ise depremi yaşamadan dolaylı olarak haberler veya sosyal medya üzerinden tanık olmaktır. Sürekli tedirgin olmak, kapalı alana girememek (klostrofobi), sıkıntı ve bunalma hissi deprem korkusu nedeniyle yaşanabilmektedir.

Psikolojimiz fizyolojimizi etkiliyor

Deprem korkusu gibi sürekli stres durumunda olma psikolojisi kişide fizyolojik hastalıklara yol açabilmektedir. Vücudun kronik stresle karşı karşıya kalması farklı hastalıklara neden olabilmektedir.

Yaşanan olaylar kişi için stres verici etkiler ortaya çıkarmaktadır. Stres veren olaylara karşı herkesin vereceği tepkiler farklı olmaktadır.

Stres anında vücudumuzun bizleri hayatta tutmak için verdiği temel tepkiye "savaş ya da kaç tepkisi" denir. İnsan böylesi bir evrede alarm aşamasındadır, bu aşama kişiyi tehdit edici durumla karşılaştığında vücudunun vereceği savaş ya da kaç tepkisine hazırlar, eğer stres uzamazsa kişi adaptasyon evresine girer beden uyarılmadan önceki evresine dönmektedir.

Eğer stres verici durum uzun süreli ve çözümlenmesi zor ise uzatılmış alarm durumda bir takım fizyolojik psikolojik tepkiler ortaya çıkmaktadır.

Bu tepkiler;

Uyku bozuklukları
Sinirlilik, gerginlik
Motor koordinasyon bozuklukları
Yorgunluk
Çökkünlük
Bu tepkiler birçok organda hastalık için önemli bir nedensel rol oynar.

Beyin yapısında
Endokrin sistemde
Nörotransmitter salınımda ve geri alımında
Nöroimmun sistemde
çeşitli değişikliklere sebep olabilmektedir.

Bu hastalıklara dikkat

Stres durumlarında böbreklerin hemen üzerindeki böbrek üstü bezi kortizol üretmektedir. Kortizol salınması sağlıksız bir şekilde artınca gece uykuya dalmakta ve sabah erken kalkmakta zorlanılmaktadır. Bu belirtiler zamanla sirkadiyen saatin bozulmasıyla uyku apnesi, kalp damar rahatsızlıkları, diyabet, obezite ve farklı hastalıklara neden olmaktadır. Bu tür durumlarda kişilerde zayıflayan bağışıklık sistemi, kanser, metabolik hastalıklar, depresyon, sindirim sistemi hastalıkları, kaslardaki kronik ağrılar veya migren gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Deprem sonrası psikolojimizin fizyolojik hastalıklara yol açmaması için uygun zamanda uzman yardımı alınması önemlidir.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Deprem korkusu soba satışlarını ne yönde etkiledi
Bölgesel

Deprem korkusu soba satışlarını ne yönde etkiledi

Gaziantep’te havaların soğumaya başlamasıyla birlikte odun ve kömür sobası satışları arttı. Son günlerde talebin yoğun olduğunu söyleyen soba satıcısı Bülent Kavas, yaşanan asrın felaketi sonrası insanların daha çok bağ evlerinde kalmayı tercih etmesinin de satışlara olumlu yansıdığını belirtti.

"Hormonal dengesizlik, uzun vadede daha ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlayabilir"
Sağlık

"Hormonal dengesizlik, uzun vadede daha ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlayabilir"

Kadınlarda yaşanan hormonal dengesizlikler hakkında açıklamalarda bulunan Denizli Özel Egekent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Habibe Radiye Akgün, çözüm önerilerinde bulundu. Detaylar haberimizde...

Göz Hastalıkları Uzmanı Eser Çatal Burdur Devlet Hastanesinde göreve başladı
Bölgesel

Göz Hastalıkları Uzmanı Eser Çatal Burdur Devlet Hastanesinde göreve başladı

Burdur Devlet Hastanesi, Uzm. Dr. Eser Çatal'ın hasta kabulüne başladığını duyurdu. Detaylar haberimizde...

Menopoz ve beyin sağlığı! Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Müge Kuzu Kumcu’dan önemli uyarılar ve öneriler
Sağlık

Menopoz ve beyin sağlığı! Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Müge Kuzu Kumcu’dan önemli uyarılar ve öneriler

Medicana Sağlık Grubu Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Müge Kuzu Kumcu, menopoz sürecinde beynin hafıza ve duygu kontrolünden sorumlu bölgelerin doğrudan etkilediğini ifade etti. Detaylar haberimizde..

Kadınlarda depresyonun Kardiyovasküler hastalık riskine etkisi
Bölgesel

Kadınlarda depresyonun Kardiyovasküler hastalık riskine etkisi

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Murat Sargın, kadınlarda depresyonun kardiyovasküler hastalık riskini ciddi şekilde artırdığına dikkat çekti.

Prof. Dr. Karayalçın: Endometriozis, çocuk sahibi olmayı zorlaştırabilir, erken müdahale önemli
Sağlık

Prof. Dr. Karayalçın: Endometriozis, çocuk sahibi olmayı zorlaştırabilir, erken müdahale önemli

Endometriozisin çocuk sahibi olmada güçlük oluşturabileceğine dikkat çeken Acıbadem Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rana Karayalçın “Normal adet ağrısı kişinin okula, işe gitmesini veya normal aktivitelerini engellemez ama endometriozis engelleyebilir” dedi. Detaylar haberimizde..