Antalya

Atatürk Antalya Kale içinde Kime EV hediye etti , Kale içindeki evlerin tarihçesi

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin Kaleiçi’nin gündelik yaşamın tarihini sandıklardan çıkarıp bugüne taşıdığı “Hafıza Mekanları ve Kültürel Miras - Antalya Kaleiçi Evleri” projesiyle Atatürk’ün istihbaratçısı Ali Zülfikar Bey’in Kaleiçi’nde yaşadığı evin hikayesi 4 dilde anlatıldı.

Atatürk Antalya Kale içinde  Kime EV hediye etti , Kale içindeki evlerin tarihçesi

ATATÜRK KALEİÇİ'NDE
KİME EV HEDİYE ETTİ..!
Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin Kaleiçi’nin gündelik yaşamın tarihini sandıklardan çıkarıp bugüne taşıdığı “Hafıza Mekanları ve Kültürel Miras - Antalya Kaleiçi Evleri” projesiyle Atatürk’ün istihbaratçısı Ali Zülfikar Bey’in Kaleiçi’nde yaşadığı evin hikayesi 4 dilde anlatıldı.
Antalya’nın tarihi kent merkezi Kaleiçi’nde begonvillerle kaplı pencerelerin ardında, dar sokaklara açılan kapıların önünde ve geniş avlularında biriken hikayeler, Muratpaşa Belediyesi’nin “Hafıza Mekanları ve Kültürel Miras - Antalya Kaleiçi Evleri” projesinde bir araya getirildi. Üçüncü etabı tamamlan projeyle Kaleiçi’nde 61 yapının geçmişi, 4 dilde belgesele aktarıldı. Belgeseller, yapıların girişlerine yerleştirilen karekodlar sayesinde cep telefonlarıyla taranarak izlenebiliyor.
Proje, 2022’de başladı.

İlk etapta 11 yapının izi sürüldü. Arşivler tarandı, fotoğraflardan ipuçlarının peşine düşüldü, konakların, evlerin sakinleriyle görüşüldü. Öyküler derlendi ve yıllara uzanan tarih 11 ayrı belgeselde anlatıldı. 1875 yılında İtalyan ve Türk ustalara yaptırılan, Antalyalıları hurmayla tanıştıran Hassun Kaptan Konağı, mahallesinde 40 yıl muhtarlık yapan Kont Salih’in evi, mübadeleyle gelen Ayşe ve Derviş Kulaksızlar çiftinin evi, dönemin Antalya Belediyesi’nde zabıta olarak çalışan Mustafa Paşa Akdemir’in Giritli bir aileden satın aldığı Paşalar Konağı’nın hikayeleri belgesellere konu oldu.


Projenin ikinci etabı

ise 2023’te tamamlandı. 40 konağın daha belgeselleri hazırlandı. 1800’lerde İskenderiye’den göç eden ve ‘Beyaz Arap’ olarak anılan ailenin yaşadığı Melek’in Evi, Antalya 1918 yılında sıtmayla mücadele ederken atlı faytonlar için kullanılan Soykam’ın Fayton Garajının da bulunduğu birçok yapının tarihi belgesellerde anlatıldı.
Projenin üçüncü etabında ise 10 yapı daha projeye dahil oldu.

Anlatılan hikayeler arasında “Atatürk’ün istihbaratçısı Ali Zülfikar Bey’in” yaşadığı ev de yer alıyor. Yanyalı bir posta memuru olan Ali Zülfikar Kılıçarslan, İzmir’de görev yaptığı mütareke yıllarına Rumların ve İngilizlerin faaliyetlerini, Anadolu’da Milli Mücadele’yi başlatan Mustafa Kemal’e ‘Murtaza’ takma adıyla gönderdiği biliniyor.


Ancak bir istihbaratı ulaştırırken kimliğinin deşifre olacağından şüphelenen Ali Zülfikar Bey, Antalyalı Ali Bey ismiyle seyahat belgesi düzenleyerek Saligen Vapuru ile Antalya’ya kaçıyor.
Ali Zülfikar Kılıçarslan, Antalya’ya geldikten sonra Antalya Postahanesi’nde çalıştı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk uçak postası gönderimini buradan yaptı. Ali Zülfikar Bey, 16 Aralık 1922’de Antalya iskelesinde ‘Nakliyatı Bahr’ adlı bir şirket kurarak gümrük komisyonculuğu yapmaya başladı. Ali Zülfikar Bey’in Kaleiçi’nde ailesiyle yaşadığı evin ise Atatürk tarafından kendisine verildiği biliniyor. Cevat Alp 

 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

ATSO’dan Antalya Kaleiçi Esnaf Sorunları çalışması
İş Dünyası

ATSO’dan Antalya Kaleiçi Esnaf Sorunları çalışması

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkan Ali Bahar öncülüğündeki ATSO Yönetimi, Antalya Kaleiçi bölgesinde bulunan ATSO üyelerinin sorunlarını tespit etmek için çalışma başlattı.

Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü   Rezidans  İçin Kolları Sıvadı  Yakında İhalesi var işte yapılacak projeler
Yaşam

Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü Rezidans İçin Kolları Sıvadı Yakında İhalesi var işte yapılacak projeler

1 Kasım 2024 tarihinde ihalesi yapılacağı duyurulan arazide için iki seçenekli proje yapılması planlanıyor. Buna göre AVM’lerin bulunduğu bölgede yer alan parsel için 15 katlı bir ticaret merkezi ya da botanik parkı ve sergi alanı yapılabilecek.

Antalyalı Gazeteciler Başkan İdris Taş ile Devam dediler
Bölgesel

Antalyalı Gazeteciler Başkan İdris Taş ile Devam dediler

Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin (AGC) Olağan genel Kurtul toplantısı Mimar Sinan Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleştirildi. Tek liste ile gerçekleşen seçimlerde mevcut Başkan İdris Taş güven tazeledi

 Korkuteli Belediye Başkanı  Saniye Caran  17. Olağan Antalya İl Gençlik Kolları Kongresi'ne Katıldı
Yerel Yönetim

Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran 17. Olağan Antalya İl Gençlik Kolları Kongresi'ne Katıldı

CHP Korkuteli Gençlik Kolları Başkanı Necati Gavaz, Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran ile birlikte 17. Olağan Antalya İl Gençlik Kolları Kongresi'ne katıldı. Kongreye Gavaz ve Caran'ın yanı sıra Korkuteli Gençlik Kolları yönetimi, Korkuteli İlçe Başkanı İsmail Karadeli ve CHP Korkuteli İlçe Sekreteri Kadir Erten de katılım gösterdi.

Antalya'da tur midibüsü alev aldı! Yaralı yok ama midibüs küle döndü
3. Sayfa

Antalya'da tur midibüsü alev aldı! Yaralı yok ama midibüs küle döndü

Antalya'nın Kumluca ilçesinde Adrasan Mahallesi'nde bir tur midibüsü aniden alev aldı. Yolcular güvenli bir şekilde indirildi, yangında yaralanan olmadı. Midibüs kullanılamaz hale geldi.

Alanya'da  feci kaza:, Mehmet Ali Yıldız  öldü 1 yaralı
3. Sayfa

Alanya'da feci kaza:, Mehmet Ali Yıldız öldü 1 yaralı

Edinilen bilgiye göre, cadde üzerinde seyir halindeki Zeki Enes M. idaresindeki 34 TM 3407 plakalı otomobil, kavşağa geldiğinde kontrolsüz dönüş yaptığı esnada karşı yönden gelmekte olan Hüsamettin A.’nın (28) kullandığı 80 AGL 171 plakalı motosiklete çarptı.