Ayakta başlarsa ölüme kadar götürebilir

Uzun süre hareketsiz kalınca bacakta oluşan enboli (pıhtı) akciğere ilerleyebilir. Bacakta oluştuğu zaman bir şişlik meydana gelir veya ağrı hissedilir. İşte detaylar...

Ayakta başlarsa ölüme kadar götürebilir

Uluslararası Katılımlı Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi (UASK) Başkanı Prof. Dr. Nuri Tutar, "Uzun süre hareketsiz kalınca bacakta oluşan enboli (pıhtı) akciğere ilerleyebilir. Bacakta oluştuğu zaman bir şişlik meydana gelir veya ağrı hissedilir. Ardından akciğere bu pıhtı ilerlerse hava yollarını tıkar, akciğerin damarlarını tıkar. Damarları tıkadıktan sonra akciğerlerin çalışma fonksiyonunu bozarak ölüme kadar götürebilir" uyarısında bulundu.
Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Katılımlı Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi (UASK) 2023, Antalya’nın turizm bölgesi Belek’te bir otelde devam ediyor. Kongre Başkanı Prof. Dr. Nuri Tutar, deprem ve akciğer enbolisi ilişkine yönelik açıklamalarda bulundu. Tutar, “Depremde göçük altında kalanlar oldu. Veya kendisi kurtuldu diyelim, kurtulduktan sonra dışarı çıkarak araçlarında kaldılar. Ya da hareket edemediği alanlarda kaldı. Enboli dediğimiz şey aslında pıhtı demektir. Pıhtı bacağımızdan başlayarak akciğere ilerleyebilir. Bacakta oluştuğu zaman bir şişlik meydana gelir veya ağrı hissedilir. Ardından akciğere bu pıhtı ilerlerse hava yollarını tıkar, akciğerin damarlarını tıkar. Damarları tıkadıktan sonra akciğerlerin çalışma fonksiyonunu bozarak ölüme kadar götürebilir. Burada özellikle uzun süre hareketsiz kalmak; örneğin araç kullanırken meydana gelen pozisyon damarlarda baskı oluşturarak, pıhtı oluşmasına zemin hazırlayabilir” dedi.

"Deprem zamanında oluşan enboli sayısı 5’e katlamış"

Deprem bölgesinde yaşanan stresinde hastalığı tetikleyebileceğini belirten Tutar, “Bu stres de damarların yapısını bozarak yine pıhtı oluşmasına neden olabilir. Bu konuda Japonya’da bir çalışma yapılmış. Bu çalışmada deprem bölgesinde normalde oluşan akciğer enbolisi sayısı ile deprem zamanında oluşan enboli sayısı 5’e katlamış. Yani deprem esnasında pıhtı oluşma gerçekten yükseliyor. Bunun farkında olmak lazım. Bacağımızda şişlik varsa, bir bacak diğerinden daha genişse buna dikkat etmek lazım. Veya ağzımızdan kan gelmesi, göğsümüzde ağrı olması pıhtının meydana gelebileceğini bize gösteren tespitlerdir. Bunların üzerinde dikkatli olmak gerekir. Biz bunları ilk 1 haftada gördük, 1 ay geçti şuanda artık iyice deprem ve pıhtı ilişkisi azaldı” açıklamasına yer verdi.

İş makinesi operatörlerini hareket konusunda uyardı

Stres ve hareketsizliğin olduğu her yerde akciğer damarlarının pıhtı açısından risk altında olduğunu belirten Tutar, sözleri şu şekilde tamamladı: “Burada korunmanın en düzgün yolu hareket etmektir. Hasta hastaneye gelirse biz zaten müdahale ediyoruz. Bölgede çalışan iş makinelerinin sürücüleri de gün içerisinde belli bir süre zarfında hareket etmeleri, sadece kamyonun içerisinde bekleyerek, kamyonun içerisinde yatarak hareketsiz kalmaları pıhtı açısından bir risk faktörü oluşturur. Tedavisi kan sulandırıcı ilaçlardır. İğne veya hap kullanıyoruz. 3-6 arasında değişen bir tedavi dönemi var. TUS sınavında 10-12 saat çalışan arkadaşlarımızdan da zaman zaman bu şikayetleri duyuyoruz. 2 saatte sonra hareket etmek gerekir.

Ayakta başlarsa ölüme kadar götürebilir

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Kira sözleşmelerinde yeni dönem! E-devlet ile yapılabilecek
Yaşam

Kira sözleşmelerinde yeni dönem! E-devlet ile yapılabilecek

Kira sözleşmelerinde yeni dönem! Artık tüm kira işlemleri e-Devlet üzerinden hızlı ve güvenli şekilde yapılabilecek. Dijital sistem sayesinde kağıt kullanımı azalırken, doğrulama işlemiyle güven sağlanıyor.

Adem Tolunay Fen Lisesi’nden Bucak TSO’ya Destek Teşekkürü
Bölgesel

Adem Tolunay Fen Lisesi’nden Bucak TSO’ya Destek Teşekkürü

Adem Tolunay Fen Lisesi Müdürü Vedat Uysal ve Okul Aile Birliği Başkanı Faruk Satılmış, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Yalçın Meçikoğlu'na, okul gelişimine sağladığı desteklerden dolayı teşekkür etti.

 Başkan Veysel Tiryaki Hediye Etti  Bundan Böyle Çocuklar Daha Güzel gülecekler
Yerel Yönetim

Başkan Veysel Tiryaki Hediye Etti Bundan Böyle Çocuklar Daha Güzel gülecekler

Ankara Altındağ Belediye Başkanı Dr. Veysel Tiryaki, öğrencilere diş macunu ve diş fırçası hediye etti.

Eski Bakanı Faruk Çelik, İnegöl'de yaptığı açıklamalarla mobilyacılara umut verdi.
İş Dünyası

Eski Bakanı Faruk Çelik, İnegöl'de yaptığı açıklamalarla mobilyacılara umut verdi.

Bursa'nın İnegöl ilçesinde ekonomi hakkında konuşan AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik, faizlerin düşeceği tarihi de açıkladı.

Kayhan Ertuğrul Ebediyete Uğurlandı
Bölgesel

Kayhan Ertuğrul Ebediyete Uğurlandı

Burdur sanayi sektörünün öncü isimlerinden Kayhan Ertuğrul, 4 Kasım 2024’te son yolculuğuna uğurlandı. İş dünyasında iz bırakan Ertuğrul, şehrin ekonomik kalkınmasına büyük katkı sağlamıştı.

Antalya'da vatandaş etleri 'Halk Et'ten alıyor! İşte 5 yıllık rakam
Yerel Yönetim

Antalya'da vatandaş etleri 'Halk Et'ten alıyor! İşte 5 yıllık rakam

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in başlattığı Halk Et projesi, yerel üreticiden alınan uygun fiyatlı ve sağlıklı et ürünleriyle 801 binden fazla vatandaşa hizmet verdi.