'Bana Bir Şey Olmaz' Demeyin Kanser Riskini Yüzde 2 Bin Arttırmayın!..

SOLUNUM DERNEĞİ TÜSAD DÜNYA AKCİĞER FARKINDALIK AYINDA SİGARAYA DİKKAT ÇEKTİ BANA BIR ŞEY OLMAZ DEMEYIN KANSER RISKINI YÜZDE 2 BIN ARTIRMAYIN.

'Bana Bir Şey Olmaz' Demeyin Kanser Riskini Yüzde 2 Bin Arttırmayın!..

TÜSAD AKCIĞER KANSERI ÇALIŞMA GRUBU BAŞKANI PROF. DR. UFUK YILMAZ AKCIĞER KANSERI FARKINDALIK AYINDA SIGARA FAKTÖRÜNÜN ÖNEMINE DIKKAT ÇEKTI. BANA BIR ŞEY OLMAZ ANLAŞININ TERK EDILMESI GEREKTIĞINI VURGULAYAN YILMAZ KIMLER SIGARAYA RAĞMEN KANSER OLMAYACAK YA DA SIGARAYA BAĞLI AKCIĞER KANSERI OLACAK ÖNCEDEN BILEMIYORUZ. SIGARA IÇENLERDE AKCIĞER KANSERI RISKI YÜZDE 2 BIN ARTIYOR AILENIZDE AKCIĞER KANSERI VAR ISE RISK BIRAZ DAHA ARTIYOR DEDI.

Tüm dünyada Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı olarak anılan Kasım ayında Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği TÜSAD sigaranın bu hastalık üzerindeki etkilerini bir kez daha hatırlattı. TÜSAD Akciğer Kanseri Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ufuk Yılmaz akciğer kanserinin yaşam süresini kısaltan hastalıklar arasında üst sıralarda yerini korumaya ısrarla devam ettiğini belirtirken riski yüzde 2 bin artıran sigara konusunda bana bir şey olmaz anlayışının yanlışlığına dikkat çekti.

Akciğer kanserinin tedavisinde önemli adımlar atılmakla birlikte daha uzun bir yol bulunduğuna dikkat çeken Yılmaz Bu yolculukta tıp insanlarının hızı son zamanlarda artmış olsa da hastaların çoğuna şifa sunabilmek için biraz daha zaman ihtiyaç var. Tam şifa sağlanıncaya kadar görevin büyüğü toplumlara düşüyor. Sigara ve benzeri kanserojenlere karşı mücadelenin zaman zaman gündemden düşüyor olması gerçeği değiştirmiyor dedi.

SİGARA NARGİLE VE TÜM TÜTÜN ÜRÜNLERİNE HAYIR

Sık değişen gündem ve ekonomik zorluklar içinde sigaraya hayır kampanyalarının etkisi görece sınırlı kalıyor sigara fiyatlarındaki artışlar da bir süre sonra etkisini kaybediyor diyen Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: Yılmadan mücadelemize devam etmeliyiz. Aynı zamanda topluma aydınlatıcı bilgiler vermek de bizim görevlerimiz arasında yer alıyor. Kanımca sigara ile mücadelemizdeki başarılı olamamanın temelinde kişilerde bana bir şey olmaz anlayışı da yatıyor. Oysa bu konuda geleceği hiç tahmin edemiyoruz. Kimler sigaraya rağmen kanser olmayacak ya da sigaraya bağlı akciğer kanseri olacak önceden bilemiyoruz. Sigara içenlerde akciğer kanseri riski yüzde 2 bin artıyor ailenizde akciğer kanseri var ise risk biraz daha artıyor. Bir başka risk faktörü de var ise akciğer kanseri olma şanssızlığı daha da artıyor. Sigara nargile ve tüm tütün ürünlerine hayır demeyi başarabilmeli ve uygulayabilmeliyiz. Tütün ürünlerinin kanser yapıcı etkilerini ortadan kaldıracak ne bir beslenme türü ne bir bitkisel ilaç ne de bir tıbbi müdahale türü var. Bazı vitamin veya mineral desteklerinin sigaranın kanserojen etkilerini arttırabiliyor.

HASTANELERDE GÜVENLİ BÖLÜMLER OLMALI

Pandeminin ilk dalgasının birinci zirvesinin yaşandığı Mart-Haziran ayları arasında akciğer kanserli hastaların hastanelere gelmediğini ya da gelemediği bir süreç yaşandığını hatırlatan Yılmaz şunları vurguladı: Hastanelerde Covid-19 olacağı endişesi taşıyan hastalar haksız değillerdi. Hem hastanelerde yeterli temiz alan oluşturulamadı hem de var olan temiz alanların duyurusu tam yapılamadı. Özellikle İtalyada yaşanan sağlık kaosu bizi de etkiledi. Ancak ilk dalga ikinci zirvenin yaşandığı bugünlerde hastaların güven ile hastanelere gelebileceği ve güvenle tetkik ve tedavilerinin yapılabileceği bölümler hazır olmalıdır. Bu güven hastalar yanında sağlık hizmeti sunanlar için de sağlanmalıdır.

RADON SALINIMI DA ÖNEMLİ BİR FAKTÖR

Başta sigara olmak üzere solunum yolu ile vücuda girerek solunum yolları iç örtüsünde kronik tekrarlayıcı travmalara sebep olan durumların hücre DNAsında değişikliklere neden olduğuna dikkat çeken Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:Mutasyon dediğimiz bu değişiklikler hücrelerde hızlı ve kontrolsüz çoğalmanın yanında ölümsüzlük özelliğini de kazanıyor. 50 yaşından sonra bu risk artmaya başlıyan süreç 60 yaşından itibaren de zirve yapıyor. Çevresel veya mesleksel asbest maruziyetten 30-40 yıl sonra ortaya çıkan akciğer kanserinden sorumlu olabiliyor. Üzerinde yaşadığımız yerküreden salınmaya devam eden radon ise bir diğer önemli kanserojen. Dikkatlerimizi henüz yeterince veremesek de bu önemli bir konu. Evlerimizin iş yerimizin bulunduğu alanlarda radon salınımı yüksek olabilir ya da iş yerimizin içinde kullanılan malzemeler hala radon yayıyor olabilir. Dikkat etmeliyiz.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Mevzuata aykırı sağlık beyanıyla tanıtım ve satış yapanlara yönelik idari para cezalarında değişikliğe gidildi
Sağlık

Mevzuata aykırı sağlık beyanıyla tanıtım ve satış yapanlara yönelik idari para cezalarında değişikliğe gidildi

Sağlık Bakanlığı, 2025 yılı yeniden değerleme oranlarını mevzuata aykırı sağlık beyanıyla tanıtım ve satış yapanlara yönelik idari para cezalarında değişikliğe gitti.

Karın germe ameliyatları kadın ve erkekleri vücutlarıyla barıştırıyor
Sağlık

Karın germe ameliyatları kadın ve erkekleri vücutlarıyla barıştırıyor

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hayati Akbaş, vücudundan özellikle de karın-bel bölgesinden memnun olmayan kadın ve erklerin geçirdikleri karın germe ameliyatları ile vücutlarıyla barıştıklarını söyledi. Detaylar haberimizde..

Ev yoğurdunun faydaları nelerdir? Ev yoğurdunun 9 faydası Bağışıklık, sindirim ve daha fazlası!
Sağlık

Ev yoğurdunun faydaları nelerdir? Ev yoğurdunun 9 faydası Bağışıklık, sindirim ve daha fazlası!

Ev yoğurdunun faydaları nelerdir, sağlığınıza katkıları nelerdir? Ev yoğurdunun bağırsak sağlığından bağışıklığı güçlendirmeye kadar 9 inanılmaz faydası! Doğal ve sağlıklı yoğurt yapımı için pratik tarif burada. Hemen oku!

Kemik kaybını önlemek için 8 etkili yöntem Osteoporozdan korunma
Sağlık

Kemik kaybını önlemek için 8 etkili yöntem Osteoporozdan korunma

Osteoporoz Nedir ve Neden Önemlidir? Kemik kaybını önlemek için kalsiyum zengini besinler, D vitamini, düzenli egzersiz ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları ile osteoporoz riskinizi azaltın. İşte detaylar! #kemiksağlığı #osteoporoz #beslenme

Hamilelikte kalsiyum takviyesi şart mı? Anne adayları için beslenme rehberi
Sağlık

Hamilelikte kalsiyum takviyesi şart mı? Anne adayları için beslenme rehberi

Hamilelikte kalsiyum alımı neden önemlidir? Hamilelikte Kalsiyum Takviyesi Alınmalı mı? Anne adayları için günlük kalsiyum ihtiyacı ne kadar olmalı? Doğal kalsiyum kaynakları ve uzman önerileri burada!

Hamilelikte beslenme nasıl olmalı? Anne ve bebek için en önemli besinler Hamilelikte sağlıklı beslenmenin önemi
Sağlık

Hamilelikte beslenme nasıl olmalı? Anne ve bebek için en önemli besinler Hamilelikte sağlıklı beslenmenin önemi

Hamilelikte sağlıklı beslenme nasıl olmalı? Gebelik sürecinde tüketilmesi gereken protein, kalsiyum, demir ve folik asit içeren besinler hakkında detaylı bilgi için hemen tıklayın!