Antalya

Başkan Bahar aralık ayı enflasyonunu değerlendirdi

ATSO Başkanı Ali Bahar aralık ayı enflasyonu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkan Bahar aralık ayı enflasyonunu değerlendirdi

Aralık ayı enflasyon oranlarını değerlendiren ATSO Başkanı Ali Bahar, maliyet artışlarını telafi edecek şekilde istihdam desteği sağlanmasının, enflasyonla mücadeleye olumlu katkı yapacağını söyledi.

Başkan Bahar; "İstihdam desteği, enflasyon mücadelesine katkı sağlar"

2022 Aralık ayı enflasyonunun piyasa beklentisinin ötesinde gerçekleştiği aktaran Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar; açıklamasında şunları kaydetti:

Aralık ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 1,18, Yİ-ÜFE'de yüzde -0,24 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 64,27, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 97,72 olmuştur. TÜFE'de enflasyonda baz etkili düşüş beklendiği gibi, hatta piyasa beklentisinin de ötesinde gerçekleşmiş bulunmaktadır. 2022 Aralık ayında başlayan hızlı yükselişin sonucu olarak baz etkisi birkaç ay süresince enflasyon hızını düşürücü yönde rol oynayacak, Nisan-Mayıs aylarından itibaren baz etkisi zayıflayacak ve enflasyon güncel gelişmelerin etkisinde devam edecektir.

AKARYAKIT VE GİYİMDE GERİLEME

TUİK verilerine göre Aralık ayında TÜFE'de su, ilaç,  et, elektrikli eşya gibi kalemlerde fiyat artışlarının yüksek kalmasına rağmen akaryakıt ve giyim fiyatlarında gerileme enflasyonun düşmesinde ilave rol oynamıştır. ÜFE'de de enerji fiyatlarındaki düşüşün etkili olduğu görülmektedir.

2023 ENFLASYON BEKLENTİSİ %40

Küresel ekonomide yavaşlamanın emtia fiyatlarında geri çekilmelere yol açması ve enerji fiyatlarında normalleşme dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de enflasyonu düşürücü etki yaratmaktadır. Bundan sonra önemli olan enflasyon beklentilerinin hangi bant seviyesinde oluşacağıdır. Piyasa beklentileri 2023 yılı için yüzde 40 civarında bir enflasyon yönünde olmakla birlikte istihdam maliyetlerinde ve temel girdi maliyetlerinde artışın devam etmesi enflasyonun bu seviyelerde tutulup tutulamayacağı hususunda belirsizliğe neden olmaktadır.

İSTİHDAM DESTEĞİ

Asgari ücret artışının ve EYT kıdem tazminatı yükünün artacak olmasının özel sektör açısından zorlayıcı nitelikte olduğu açıktır. Antalya'da kira artışlarının yüksek olması işyerlerinin kira ve ücret maliyetlerini ilave olarak artırmaktadır. Bu bakımdan maliyet artışlarını telafi edecek şekilde istihdam destekleri sağlanmasının enflasyonla mücadeleye olumlu bir katkı yapacağını özellikle vurgulamak istiyorum. 2023 yılında önceliğimiz bu tür politikalarla enflasyonun kontrol altına alınması olmalıdır.

EN YÜKSEK ARTIŞ SAĞLIKTA

Enflasyon gelişmelerinde detaylara bakılacak olursa TÜFE'de en yüksek aylık artış yüzde 5,91 ile "sağlık", yüzde 4,56 ile "mobilya, ev aletleri", yüzde 2,84 ile "konut, su, elektrik, gaz" gruplarında gerçekleşmiştir.  Bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup ise yüzde -4,14 ile "ulaştırma" olmuş, bunu yüzde -1,34 ile "giyim ve ayakkabı"  grubu izlemiştir.

Yıllık bazda ise en yüksek artışların sırasıyla yüzde 79,83 ile "konut, su, elektrik, gaz",  yüzde 77,87 ile "gıda ve alkolsüz içecekler" ve yüzde 73,02 ile "mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri" gruplarında gerçekleştiği görülmüştür.

Aralık ayında en yüksek artış gösteren ürün yüzde 79,26 ile konut sigortası olurken bu ürünü yüzde 18,26 ile ilaçlar ve yüzde 14,26 ile sağlık sigortası izlemiştir. En fazla düşüş ise yüzde 10,45 ile akaryakıt, yüzde 4,84 ile çocuk giyiminde ortaya çıkmıştır.

Yİ-ÜFE aylık değişim madencilikte yüzde 1,94 artış, imalatta yüzde 2,29 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 11,78 azalış ve su temininde yüzde 9,44 artış olarak gerçekleşmiştir.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Antalya Turizmi Cari Açığı Düşürüyor! ATSO Başkanı Ali Bahar'dan Önemli Açıklamalar
İş Dünyası

Antalya Turizmi Cari Açığı Düşürüyor! ATSO Başkanı Ali Bahar'dan Önemli Açıklamalar

TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi istatistiklerine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada Antalya'nın turizmden gelen gelirlerinin cari açığın düşmesine önemli katkı sağladığı vurgulandı.

ATSO Başkanı Bahar'dan merkez bankası faiz kararına tam destek!
İş Dünyası

ATSO Başkanı Bahar'dan merkez bankası faiz kararına tam destek!

Merkez Bankası, Mart ayı toplantısında politika faizini 500 baz puan artırarak %50'ye yükseltti. ATSO Başkanı Ali Bahar, bu kararın enflasyondaki gidişatı tersine çevirmek için bir dönüm noktası olabileceğini savundu.

Bu iftar Çook Konuşulacak

Bu iftar Çook Konuşulacak

Korkutelililer Derneği'nin (ANTKORDER) Şöförler Odası binasının görkemli salonunda düzenlediği, yaklaşık 1000 kişinin katıldığı.. Dernek Başkanı Adnan İmirgi ve Yönetim Kurulu tarafından Özenerek hazırlanan iftar yemeği,

Antalya'da Turizmde Yabancı Çalışan Sorununa Çözüm!
İş Dünyası

Antalya'da Turizmde Yabancı Çalışan Sorununa Çözüm!

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, turizmde istihdam kriteri uygulanmaksızın yabancı çalışanlara ilişkin girişimlerinin sonuç verdiğini açıkladı.

Antalya OSB Teknik Koleji’nde bir ilk daha gerçekleşti.
İş Dünyası

Antalya OSB Teknik Koleji’nde bir ilk daha gerçekleşti.

Öğrencilerine sunduğu imkanlar, son teknoloji mesleki eğitim atölyeleri, alanında uzman eğitmenleri ile Türkiye’nin en iyi teknik

TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu, Antalya OSB de incelemelerde bulundu.
İş Dünyası

TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu, Antalya OSB de incelemelerde bulundu.

Antalya OSB ve ATSO Başkanı Ali Bahar’ın konuğu olan TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu, Bölgede incelemelerde bulundu.