Burdur

Başkan Ekinci, Mermer Sektörünün 2018 Yılını Değerlendirdi

Çağdaş Burdur Gazetesi’ne değerlendirmede bulunan Başkan Ekinci, “Burdur’da mermer sektöründe 2018 yılında faaliyet gösteren 275 ocak, 125 adette fabrika ve atölye bulunuyor.

Başkan Ekinci, Mermer Sektörünün 2018 Yılını Değerlendirdi

 Çağdaş Burdur Gazetesi’ne değerlendirmede bulunan Başkan Ekinci, “Burdur’da mermer sektöründe 2018 yılında faaliyet gösteren 275 ocak, 125 adette fabrika ve atölye bulunuyor.

Bu yıl sezona başlangıçtan itibaren bir takım sancılarla başladı. Çünkü bunun en önemli sebebi Amerika Birleşik Devletleri Başkanının bazı Dünya ülkelerinde başlatmış olduğu ticari savaşlardı. ABD’nin başlattığı ticari savaşlarla kendine has vergiler oluşturdu. Bizim doğal taş sektörü de vergilendirmelerden olumsuz yönde etkilendi. Maalesef 2018 yılında bizim yüzde %9 düşüşümüz var. Yani Kasım 2018 sonu itibari ile bu aslında çok dikkate alınacak bir rakam. Bu düşüş nereden kaynaklanıyor? Hem İşlenmiş mermerle, Blok Mermer kalemlerinden olan düşüşten kaynaklanıyor. Çünkü bizim en büyük blok mermer alıcımız Çin’de dahi bir takım alınan ekonomik tedbirler Türkiye’deki bir takım blok ihracatını da olumsuz yönde etkilemiş oldu” diye konuştu.

“ÜLKE İHRACATININ YÜZDE 38’İ BURDUR’DAN….”

Ekonomik veriler üzerinde de konuşan Başkan Ekinci; “Doğaltaş sektörümüz derneğimizin kurulduğu 2013 yılından itibaren ihracat rakamlarını alıyoruz. Bu rakamlar her yıl kendi rekorlarını kırmak sureti ile artıyordu. Maalesef 2018 yılı içerisinde bu rakamlar biraz aşağıya doğru düştü. Kasım 2018 sonu itibari ile 147 milyon 421 bin 100 dolar ihracatımız söz konusudur. Burdur’un İl toplam ihracatı da 180 milyon 621 bin 330 dolar yani biz bunun 147 milyon dolarlık kısmını doğal taştan karşılıyoruz. Kalan kısım 33 milyon dolar bir ihracattır ki; kamuoyunun Mermer İhracatına dikkat etmesi gerekiyor. Doğaltaş ve Mermer sektörü Burdur’da çok ciddi bir lokomotiftir. Burada hem istihdamı çok iyi sağlıyoruz. Sarf malzemeler, taşımacılık ve diğer sektörlere çok büyük destek vermekteyiz. Ama Dernek olarak ta bizim hedefimiz var. Bu sektörün kesinlikle kümelenmesi gerekiyor. Kümelenerek Uluslar arası pazarlarda çözülebilir rekabetin içerisinde olması gerekiyor. Bu sektörün ihtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması gerekiyor. Böylece bizim blok satışımızda hem de işlenmiş mermer satışımızda oldukça yüksek rakamlara çıkmamız gerekiyor. Yani bizim hedefimiz şu; en azından yıllık 500 milyon dolarlık mermer ihracatına ulaşmamız gerekiyor. Bunu da Burdur çok fazlası ile hak ediyor. Çünkü Türkiye’den ihraç edilen mermerin yüzde 38’i Burdur’daki mermer ocaklarından çıkıyor” dedi.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Bucak Mermer Sektörü İzmir'de Kendini Gösterdi! Başkan Meçikoğlu fuara katıldı
Bölgesel

Bucak Mermer Sektörü İzmir'de Kendini Gösterdi! Başkan Meçikoğlu fuara katıldı

Bucak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yalçın Meçikoğlu önderliğinde bir heyet, İzmir'de düzenlenen MARBLE "29. Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı"'na katıldı.

Kapıkule’de tır sürücülerine gelen SMS sürücüleri  perişan etti
Yaşam

Kapıkule’de tır sürücülerine gelen SMS sürücüleri perişan etti

Kapıkule Sınır Kapısı’nda yurt dışına çıkmak için bekleyen tır sürücülerine gelen yanlış SMS, yaklaşık 10 kilometrelik kuyruk oluşturdu.

Bakanlığın Aldığı karar Yumurta Fiyatlarını düşürecek mi
Yaşam

Bakanlığın Aldığı karar Yumurta Fiyatlarını düşürecek mi

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Vatandaşlarımızın temel gıda ürünlerine makul fiyatlarda ulaşımına katkı sağlamak amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında, sofralık yumurta ihracatına uygulanan fon kesintisi kilogramda 0,5 dolardan, 1,5 dolara yükseltildi" denildi

Aydın’ın Şubat ayı ihracatı 79 milyon dolar oldu
İş Dünyası

Aydın’ın Şubat ayı ihracatı 79 milyon dolar oldu

Önemli tarım ürünleri ile ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan Aydın’ın Şubat ayı ihracatı 79 milyon dolar oldu.

Denizli’nin Şubat ayında azalan ihracatı 340 milyon dolar oldu
İş Dünyası

Denizli’nin Şubat ayında azalan ihracatı 340 milyon dolar oldu

Denizli’den Şubat ayında gerçekleştirilen ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4 azalışla 340 milyon dolar oldu. Detaylar haberimizde..

Batı Akdeniz’den Suudi Arabistan’a ticaret hamlesi
İş Dünyası

Batı Akdeniz’den Suudi Arabistan’a ticaret hamlesi

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği, doğaltaş ihracatını artırmak için Suudi Arabistan’a ticaret heyeti düzenledi. Riyad’da başlayan görüşmeler, Cidde’de devam edecek.