Başkan Gündüzalp'ten deprem bölgesinde tarımsal üretim vurgusu

Başkan Ömer Faruk Gündüzalp, Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği genel kurulunda Deprem bölgelerinde tarımsal üretim devam etmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Gündüzalp'ten deprem bölgesinde tarımsal üretim vurgusu

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği 14. Olağan Genel Kurulunda konuştu.

“Deprem bölgelerinde tarımsal üretim devam etmelidir”

Deprem Bölgelerinde üretim gücünün ayakta tutulması gerektiğini vurgulayan Başkan Gündüzalp, “6 Şubat 2023 tarihinden itibaren Türk milleti olarak hepimiz, kelimelerin yetersiz kaldığı, tarifi olmayan üzüntüyle ve acıyla karşılaştık. Deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini çok ağır bir bedelle tekrar hatırladık. 10 milyondan fazla insanımızı doğrudan ve derinden etkileyen 2 şiddetli depremin 10 ilde eşi benzeri olmayan bir yıkıma neden oldu. Yaşadığımız yıkım ve can kayıplarımız o kadar büyük ki ‘bu depremden ders çıkarmamız lazım’ sözü yetersiz ve yersiz kalmıştır. ‘Deprem öldürmez mühendislik ve müteahhitlik’ öldürür tespiti acı bir gerçek olarak karşımızda yıllardır durmaktadır. Birçok il’de kaybettiğimiz canlarımız, yerine konulamaz kayıplarımızdır. Bir kez daha depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, aileleri, yakınları ve Türk milletine başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Şimdi birlik, beraberlik ve dayanışma zamanı. Bundan sonraki süreçte yaralarımızı sarmaya odaklanmalıyız.

“Bölgenin üretim gücünün ayakta tutulması ülkemiz açısından son derece önemlidir”

Şunun altını iyi çizmememiz gerekir. Depremden etkilenen illerin boşaltılmaması, gerek tarım gerekse sanayide ekonomik potansiyeli yüksek olan bölgenin üretim gücünün ayakta tutulması ülkemiz açısından son derece önemlidir. Bölgenin gıda ihtiyacı sadece yapılan gıda yardımları ile çözülemez. Orada yaşayan insanların kendi gıda ihtiyaçlarını ve geçimlerini sağlaması, ülkemizin gıda güvencesi için tarımsal üretimin mutlaka devam ettirilmesi gerekiyor. Depremden zarar gören 10 il afet bölgesi ilan edildi. Bu illerimizde büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerimize bir defaya mahsus olmak üzere hayvan başına yem ve nakdi destek yapılacak. Yem ve nakdi destek konusunda atılan adım olumlu ancak yetersiz. Üreticilerimizin şuanda acil olarak hem yeme hem de desteğe ihtiyacı var. Çünkü hangi üreticinin kaç hayvan başı için destek alacağını belirlemek, icmal listeleri hazırlamak, epey zaman alacak. Depremin yıktığı 10 ilde kırsaldan gelen taleplerin neredeyse tamamı hayvancılıkla ilgili. 2020 yılında başlayan pandemi nedeniyle, fabrikalar ve işyerleri kapandı. Ama tarlaya tohum atmayı durduramayız, ineğin memesini kapatamayız. Sırf hayvanları olduğu için köyünü terk edemeyen üreticilerimiz var. Çadır kentlere gidemeyen çiftçilerimiz var. Yaşayan hayvanlarının beslenmesi için yem ve su istemeleri sırf bundan. Kötüye giden ülke hayvancılık sektörü, yaşadığımız bu depremle bir darbe daha yedi” dedi.

“TÜİK Verileri yaşanan krizi açıkça ortaya koydu”

TÜİK tarafından açıklanan Hayvansal Üretim İstatistiklerini işaret eden Başkan Gündüzalp, "verilerin hayvancılık sektöründe yaşanan krizi açıkça ortaya koyduğunu kaydetti. 2022 yılında hayvan varlığının 73 milyon 472 bine düştüğünü açıklayan Başkan Gündüzalp, “TÜİK, 9 Şubat’ta ‘Hayvansal Üretim İstatistiklerini açıkladı. Veriler, hayvancılıkta yaşanan krizi açıkça ortaya koymuş. Büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvan varlığında düşüş var. 2021 yılında 75 milyon 759 bin olan hayvan varlığı 2022’de 73 milyon 472 bine düşmüş. Yani hayvan varlığımız bir yıl da 2 milyon 287 bin baş azaldı. Büyükbaş hayvan sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 5,6 azalarak 18 milyon 36 bin baştan, 17 milyon 24 bin başa düşmüş. Sığır varlığımız ise 17 milyon 850 bin baştan, 16 milyon 851 bin başa düştü. Yaklaşık 1 milyon azalma, inek kesimlerinin boyutunu gösteriyor. Küçükbaş hayvan varlığında son bir yılda 1 milyon 25 bin baş azalma var. Keçi varlığımız, 12,3 milyon baştan, 11,5 başa geriledi. 2021 yılında 398 milyon 115 bin adet olan kümes hayvan sayısı, 2022 yılında 31 milyon 531 bin adet düşüşle, 366 milyon 584 bin adet oldu. Kırmızı et fiyatları son bir ayda zirve yaptı. Fiyatlar haftalık 5-10 lira artıyor. Ramazan ve kurban bayramı yaklaşıyor, Turizm sezonu açılacak. Kurbanda kesilecek yeterli hayvan sayısı azalacağı gibi fiyatlar daha da yükselecek. Tütetici, 1 kilo kıyma alırken kara kara düşünüyor” diye konuştu.

“İlkbaharda da beklediğimiz yağışları alamazsak, tarımsal üretimin zarar görmesi kaçınılmaz”

Tarımı doğrudan etkileyen kuraklık tehdidi hakkında da konuşan Başkan Gündüzalp, “Bir diğer tehdit de tarımı doğrudan ilgilendiren kuraklık. Ülkemiz, şiddetli kuraklıkla karşı karşıya. İlkbaharda da beklediğimiz yağışları alamazsak, tarımsal üretimin zarar görmesi kaçınılmaz. Buğday/Arpa ekimi yapan çiftçilerimiz, yeterli yağışların olmaması nedeniyle sulama yapmaya başladı. Uzmanlar, yağışlardaki azalmanın devam etmesi durumunda; mısır, şeker pancarı, yem bitkileri ve sebze başta olmak üzere birçok üründe ekim yapılamayacağını belirtiyorlar. Yağışlar olmadığı için barajlarımızdaki su seviyesi düşüyor. Su tüketimine karşı hepimiz duyarlı olmalı, musluklarımızdan akan her damla suyun kıymetini iyi bilmeliyiz. Özetle, tarım ve hayvancılık sektörü uzun zamandan bu yana sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Tarım ve hayvancılıkta uygulanan yanlış politikaların sonucunu hep birlikte görüyoruz. Hem üretecimize hem de tüketicimize daha fazla zarar vermeden acil bir çıkış yolu bulunması gerektiğini tekrar hatırlatıyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum” açıklamasında bulundu.

Hayal Girişim

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Başkan Gündüzalp'ten fedakar basın emekçilerine teşekkür
Bölgesel

Başkan Gündüzalp'ten fedakar basın emekçilerine teşekkür

Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Gündüzalp, mesajında gazetecilerin önemine vurgu yaparak, fedakar basın emekçilerine teşekkür etti.

BTB Başkanı Gündüzalp'ten Atatürk Anma Mesajı
Bölgesel

BTB Başkanı Gündüzalp'ten Atatürk Anma Mesajı

Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Enflasyon çözülmeden süt üreticisi rahat edemez
Bölgesel

Enflasyon çözülmeden süt üreticisi rahat edemez

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, enflasyonun çözülmeden süt üreticisinin rahat edemeyeceğini söyledi.

Bölgede yaşanan krizler gıda güvenliğini tehdit ediyor
Bölgesel

Bölgede yaşanan krizler gıda güvenliğini tehdit ediyor

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, bölgede yaşanan krizlerin gıda güvenliğini tehdit ettiğini belirterek, Türkiye'nin üretimde milli seferberlik ilan etmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'de Çözüm için köklü değişiklikler şart!
Bölgesel

Türkiye'de Çözüm için köklü değişiklikler şart!

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, katıldığı yerel bir televizyon kanalında, tarım ve gıda sektöründeki sorunları değerlendirdi. Gündüzalp, çözüm için köklü değişiklikler yapılması gerektiğini vurguladı.

BTB Başkanı Gündüzalp: Artan Nüfusu Azalan Toprakla Doyuramayız!
Bölgesel

BTB Başkanı Gündüzalp: Artan Nüfusu Azalan Toprakla Doyuramayız!

Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, katıldığı yerel bir televizyon kanalında, gıda, tarım ve hayvancılık sektörüne yönelik görüşlerini dile getirdi. Devamı haberimizde...