Batı Nil Virüsü (BNV), son yıllarda dünya genelinde giderek daha fazla dikkat çeken ve insan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden bir enfeksiyondur. Hastalık, enfekte sivrisineklerin ısırması yoluyla insanlara bulaşır ve özellikle yaz ve sonbahar aylarında yaygın olarak görülür. Peki, Batı Nil Virüsü nedir, nasıl bulaşır? Batı Nil Virüsü (BNV) belirtileri neler, nasıl geçer? İşte bu soruların yanıtları ve Batı Nil Virüsü hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar...
Batı Nil Virüsü (BNV), sivrisinekler aracılığıyla bulaşan ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir virüstür. Özellikle yaz aylarında ve sonbaharda sıkça karşılaşılan Batı Nil Virüsü, Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya’da görülmektedir. Batı Nil Virüsü nedir, nasıl bulaşır ve Batı Nil Virüsü belirtileri nelerdir sorularının yanıtları, bu virüs hakkında bilinmesi gereken en önemli noktalardır. Peki, Batı Nil Virüsü belirtileri neler, ölümcül mü, tedavisi var mı?
Batı Nil Virüsü genellikle Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya’da görülüyor. Virüsü taşıyan sivrisineklerin ısırması ile bulaşan hastalık, daha çok Culex cinci sivrisinekler tarafından taşınır. Sivrisineklerden korunmak için ise bir takım önlem alınmalıdır. İşte, Batı Nil Virüsü detayları...
Hastalığa yol açan virüsü taşıyan sivrisineklerin sokması ile insanlara bulaşan bir hastalıktır. Virüsün ana taşıyıcıları kuşlardır ve sivrisineklerin ısırması ile hastalık insanlar ve bazı memeli hayvanlara bulaşır. İnsanlarda nörolojik hastalıklara ve ölümlere neden olabilir.
Virüsü kaptıktan 3-14 gün sonra hastalık ortaya çıkmaya başlar. Belirtileri ise şöyle: Ateş, baş ağrısı, halsizlik, kas ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal, cilt döküntüsü, kas titremesi ve kasılmalar, uyku hali, koma ve nadiren de olsa ölümle görülür.
Hastalığa neden olan sivrisinekler gündüzleri bodrum katları, kiler, bina eklentileri, mağara gibi ıssız alanlarda saklanırlar. Genellikle geceleri ortaya çıkar ve insanlar için tehlike oluştururlar.
Hastalığı taşıyan sivrisineklerin başlıca üreme alanları; ırmak kenarları, havuzlar, kuyular, yağmur suyu ile yerde, kayalıklarda oluşan su birikintileri, bataklıklar, ağaç kovukları, erimiş kar suları, su dolu lastik ve tenekeler gibi her çeşit yapay su birikintileridir.
BNV'nin tedavisi, destek tedavisi şeklinde olup hastalık belirtilerine yöneliktir. Hastalığı önlemeye yönelik insanlar için aşı bulunmamaktadır. Hastalığın insandan insana direk ya da temasla geçişi yoktur.
Sivrisinek sokmalarına karşı ise;
Sivrisineklerin aktif olduğu saatlerde (güneş battıktan sonra) açık alanda fazla kalınmamalı, kalınması halinde kapalı giysiler giyilmeli,
Pencerelere ve kapılara sineklik takılmalı,
Özellikle sineklerin çok olduğu dönemlerde cibinlik kullanılmalı,
Kapalı ortamlarda, hava dolaşımı yaratacak vantilatör, klima gibi cihazlar kullanılmalıdır.
Sivrisinek üreme alanları yok edilmelidir: Lastik tekerlek içleri, teneke kutular, boş saksılar, su varilleri gibi sivrisineklerin kolay üreyebildiği yerlerde su birikmesi önlenmeli ve bakımı sağlanmalı,
Suyu biriktiren kap ve oyuncaklardaki sular boşaltılmalı, kullanılmadığında ters çevrilmeli,
Hayvan sulukları ve yalakları düzenli olarak temizlenmeli, içindeki sular haftada en az üç kez değiştirilmeli,
Açık foseptik çukurlar kapatılmalıdır.
Evlerin yakınındaki küçük su birikintileri kurutulmalıdır.
Yorumlar (0)