Bebeklerde geçmeyen reflünün sebepleri

Uzun süredir farklı tedavilere rağmen bebeğinizin yaşadığı geçmeyen reflünün nedeninin alerji olabileceğini hiç düşündünüz mü? devamı haberimizde...

Bebeklerde geçmeyen reflünün sebepleri

Uzun süredir farklı tedavilere rağmen bebeğinizin yaşadığı geçmeyen reflünün nedeninin alerji olabileceğini hiç düşündünüz mü? Evet bu mümkün! İnek sütü, yumurta, soya, kuru yemişler, yer fıstığı, buğday, balık, kabuklu deniz ürünleri gibi bebeğin duyarlı olduğu gıdalardan uzak durmak şikayetleri hafifletebiliyor. Peki tedavisi mümkün mü? İşte yanıtları...

 

Reflü, mide içeriğinin midede kalması gerekirken yemek borusuna kaçması olarak biliniyor. Tıbbi adı ile Gastroösefageal reflü (GÖR) çocuklarda bir sindirim sistemi bozukluğu olsa da belirtileri ve sonuçları bakımından, vücudumuzda sindirim sistemi dışındaki organ ve sistemleri de ciddi biçimde etkileyebilmekte hatta ani bebek ölümlerine dahi neden olabilmektedir. Her kusmayı reflü olarak görmek elbette mümkün değildir. Çünkü kusma sağlıklı bebeklerde fizyolojik bir olaydır ve genellikle ilk iki yaş içinde kendiliğinden düzelir. Sadece tekrarlayan kusma olması bebeklerde reflü teşhisi için yeterli değildir. Beslenme sonrası kusmalar üç aydan küçük bebeklerin yarısında, 1 yaşına kadar üçte birinde görülür. Hatta bebeklerin %5-10'unda 1 yaşından sonra da devam eder. Fakat kusmalar geçmez ve sıklığı artarsa ya da bebek düzenli kilo almaz büyümesi etkilenirse gastroösefageal reflü (GÖR) hastalığı olarak değerlendirilmelidir.

 

BEBEĞİNİZDE YEME REDDİ VARSA...

 

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu reflü hastalığı olan bebeklerde mama reddi, ağlama, huzursuzluk, bulantı, fışkırır şeklinde kusma, normal kilo alımının olmaması gibi şikayetlerin görülebildiğini, bebeklerde beslenme güçlüğünün en sık nedenlerinin reflü hastalığı ve besin alerjileri olduğunu söyledi. Kanlı kaka, aşırı ağlama, huzursuzluk, kusma, kabızlık, karın ağrısı, büyüme ve beslenme güçlüklerinin besin alerjilerinde temel belirtiler olduğunu ifade eden Nacaroğlu, "Hem besin alerjilerinde hem de reflü hastalığında klinik bulgular aynı olabilir. Besin alerjisinin bazı tiplerinde yemek borusu, alerjiye özgü hücrelerle iltihaplanır. Mama yemek borusundan geçerken acı verdiği için çocuk yemeği görünce ağlamaya başlar. Bu durumda reflü düşünülüp tedavi verilmektedir ancak neden olan alerjik besinler elimine edilmedikçe reflü tedavisi ile şifa sağlanamaz. Besin alerjilerinden sorumlu başlıca gıdaları inek sütü, yumurta, soya, kuru yemişler, yer fıstığı, buğday, balık, kabuklu deniz ürünleri olarak sıralayabiliriz. Reflü tanısı konulmuş bebeklerin birçoğunda tedaviye gerek duyulmaz. Ancak reflü şiddetli ise ve bebeğin büyümesi etkileniyor ise tedaviye başlanır. Ciddi reflüsü olan ve tedavi ile düzelmeyen bebeklerde besin alerjisi olduğu düşünülür ve mutlaka bir uzmana danışılması gerekir" diye konuştu.

 

Nacaroğlu, yetişkinlerde de olduğu gibi reflü tedavisine öncelikle yaşam şeklinde ve beslenmede değişiklik yapılarak başlandığını ve aşağıdaki tavsiyelerin fayda sağlayabileceğini ifade etti:

Bebeklerin beslendikten sonra gazının çıkarılması ve hemen yatırılmaması,
Yatak başının yaklaşık 30-40 derece kadar kaldırılması faydalı olacaktır.
Emzik kullanımı mide boşalımını artırdığı için reflüyü azaltabilir.
Mama alan bebeklere antireflü mamalar verildiğinde reflü azalabilir.
Anne sütü alanlara kıvam arttırıcı verilerek reflü azaltılabilir.
Yatış pozisyonu olarak yüz üstü yatış sırtüstüne göre reflüyü azalttığı gösterilmiştir. Ancak ani bebek ölümüne yüz üstü yatış sebep olduğundan çok dikkatli olunmalıdır.
Evde sigara içilmemelidir.
Anne sütü veren annelerin kafein ve çikolata gibi yiyecekleri çok tüketmemeleri gerekir.
Daha büyük çocuklarda çikolata, kafein gibi yiyecekler tüketilmemelidir. Yatmadan bir saat önce yemek yememeli, sol yana yatmalı ve yatağın baş kısmı yükseltilmelidir.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Ameliyatsız reflü tedavisi mümkün!
Sağlık

Ameliyatsız reflü tedavisi mümkün!

Özellikle yemeklerden sonra "Göğsüm yanıyor", "Ağzıma acı su geliyor", "Boğazımda gıcıklanma oluyor" diyorsanız, bu yakınmalarınızın nedeni reflü olabilir.

REFLÜYE KARŞI 5 ETKİLİ ÖNERİ
Yaşam

REFLÜYE KARŞI 5 ETKİLİ ÖNERİ

Son yıllara dek yetişkinlerin hastalığı olarak bilinen reflü, günümüzde artık çocukların da kapısını sık çalan bir hastalık haline geldi.

Ağrı yönetiminde radyolojinin rolü Hekim kontrolünün önemi
Sağlık

Ağrı yönetiminde radyolojinin rolü Hekim kontrolünün önemi

Antalya’da yapılan 45. Ulusal Radyoloji Kongresi’nde konuşan Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Can Çevikol, vatandaşların hekim değerlendirmesinden geçmeden radyolojik yöntemlere başvurmaması gerektiğini dile getirdi.

 Dünya sağlık örgütü, her 8 saniyede 1 kişi KOAH nedeniyle hayatını kaybediyor
Sağlık

Dünya sağlık örgütü, her 8 saniyede 1 kişi KOAH nedeniyle hayatını kaybediyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre ortalama her 8 saniyede 1 kişi KOAH’a bağlı hayatını kaybediyor. Detaylar haberimizde..

Dr. Berna Botan Yıldırım: Akciğer Kanseri Erken Teşhisle %25 Azaltılabilir
Sağlık

Dr. Berna Botan Yıldırım: Akciğer Kanseri Erken Teşhisle %25 Azaltılabilir

Akciğer kanserinin, tüm dünyada en yaygın kanser türlerinden biri olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Botan Yıldırım, sigara içmeyen bireylerin de kanser riski altında olduğuna dikkati çekerek, yanan tütün ürünlerini solumaktan kaçınmanın riski azalttığını ifade etti. Detaylar haberimizde..

Prof. Dr. Karayalçın: Endometriozis, çocuk sahibi olmayı zorlaştırabilir, erken müdahale önemli
Sağlık

Prof. Dr. Karayalçın: Endometriozis, çocuk sahibi olmayı zorlaştırabilir, erken müdahale önemli

Endometriozisin çocuk sahibi olmada güçlük oluşturabileceğine dikkat çeken Acıbadem Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rana Karayalçın “Normal adet ağrısı kişinin okula, işe gitmesini veya normal aktivitelerini engellemez ama endometriozis engelleyebilir” dedi. Detaylar haberimizde..