Bilecik

Bilecik'te Çömlekçilik Baba'dan meslek dedi

68 yılını çömlekçiliğe adadı Haber Detayı..

Bilecik'te Çömlekçilik Baba'dan meslek dedi

Bilecik’te ’Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri’ ödülü olan ve ömrünün 68 yılını çömlekçiliğe adayan 81 yaşındaki Salim Yaşar mesleğini köylerine gelen ziyaretçilere tanıtmaya devam ediyor.
Bilecik’in en çok ziyaret edilen köylerinin başında olan Pazaryeri ilçesine bağlı Kınık Köyü Türkiye’nin her ilinden ziyaretçileri ağırlamaya devam ederken, köyde bulunan çömlek ustaları atölyelerinin kapılarını ziyaretçilere açıp mesleğini tanıtmayı sürdürüyor. Bilecik’te 146 yıldır çömlekçilik sanatının yaşatıldığı Pazaryeri ilçesinin Kınık köyünde çömlekçilik mesleğinde 68 yılını tamamlayan 81 yaşındaki çömlek ustası Salim Yaşar çömlek atölyesinin kapılarını ziyaretçilere açıp çömlek sanatını ve çömlek yapımını hakkında ziyaretçileri bilgilendiriyor.

"15 yıl Almanya’da çömlekçilik yaptım"
Mesleğe, 13 yaşında babasının atölyesinde başladığını anlatan Yaşar, "15 yıl Almanya’da çömlekçilik yaptım. 1992 yılında Vietnam’a gittim. 5 yıl boyunca Vietnam’da da bu işin öğretmenliğini yaptım. 1998 yılında tekrar köyüme döndüm ve çömlekçilik mesleğime halen burada devam ediyorum. 1970’li yıllarda turşu küpü, su küpü yapıyorduk. Bunlarla beraber su testisi, ibrik yapıyorduk. 1980’lerde saksı yaptık. 1984 yılında ülkemize plastik girdi, bizim mesleğimizde bir gerileme oldu. 2000 yılında bu köyde 80 tane atölye vardı. Her evin avlusunda, bahçesinde atölye vardı. Şu anda 30 tane çalışan atölye var. Bunun 12-13 tanesi halen elle üretim yapıyor, diğerleri kalıp ve presle üretim yapıyor" dedi.
Öte yandan Yaşar geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülünü aldı.İHA

Bilecik'te Çömlekçilik Baba'dan meslek dediBilecik'te Çömlekçilik Baba'dan meslek dedi

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENDİM
  • 1
    BEĞENMEDİM
  • 1
    GÜLDÜM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

SANAT SANAT İÇİNDE PROJESİNDE ÇÖMLEK YAPTILAR
Etkinlik

SANAT SANAT İÇİNDE PROJESİNDE ÇÖMLEK YAPTILAR

Bucak Kocaaliler İlkokulu öğrencileri 4/A sınıfının yürüttüğü Sanat Sanat İçinde projesi kapsamında hammaddesi toprak olan geleneksel el sanatlarından çömlek yapımı etkinliği gerçekleştirdiler.

Öcalan'ın silah bırakma çağrısı ardından MHP lideri Bahçeli'den Demirtaş'a telefon...
Yaşam

Öcalan'ın silah bırakma çağrısı ardından MHP lideri Bahçeli'den Demirtaş'a telefon...

İktidar Cumhur İttifakı ortaklarından Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Pazar günü Edirne Cezaevi'nde bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile telefonda görüştü.

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği geleneksel iftar programına yoğun katılım
Bölgesel

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği geleneksel iftar programına yoğun katılım

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği geleneksel iftar programı Ramazan ayının ikinci gününde Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programına Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, il protokolü, oda ve kooperatif başkanları,

 Antalya Büyükşehir Belediye  Elmalı ve Korkuteli ilçesinde hayvan üreticisin süt yemi desteğine devam ediyor
Yerel Yönetim

Antalya Büyükşehir Belediye Elmalı ve Korkuteli ilçesinde hayvan üreticisin süt yemi desteğine devam ediyor

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ‘Süt Yemi Projesi’ kapsamında Elmalı ve Korkuteli ilçesinde hayvan üreticisine yüzde 15 hibeli süt yemi desteğinde bulundu.

Van Erciş Kaymakamı  Murat KARALOĞLU İftarda Öğrencelerle Buluştu
Yerel Yönetim

Van Erciş Kaymakamı Murat KARALOĞLU İftarda Öğrencelerle Buluştu

Van Erciş Kaymakamı Murat KARALOĞLU, Erciş Tefik İleri İmam Hatip Anadolu Lisesi Öğrencileri İle İftar Programında Bir Araya Geldi

Tunceli’de Kar Yağışı eğitime 1 gün ara verildi
Bölgesel

Tunceli’de Kar Yağışı eğitime 1 gün ara verildi

Etkili olan kar yağışı nedeniyle Tunceli’de eğitime 1 gün ara verildi. Tunceli Valiliği’nden yapılan açıklamada,