Hayvancılık ve hayvancılığa dayalı faaliyetlere özel olarak odaklanmış Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) bu amaca yönelik eğitimlerine devam ediyor. Burdur’un hemen hemen her köyünde eş zamanlı olarak devam eden çiftçi eğitimlerinin yanı sıra Halk Eğitim Merkezi, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve İş-Kur’un da katkıları ile gerçekleşen Bilinçli Çiftçi Eğitimlerinin bazıları tamamlandı. İlk etapta Beşkavak köyünden 25, Kayaaltı köyünden 62 kursiyere sertifikaları Kayaaltı Köyü İlkokulu Konferans Salonunda yapılan törenle verildi.
Törene Vali Hasan Şıldak, Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Oktay Darcan, Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Veli Aktaş, Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, Burdur Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, kursiyerler ve köy halkı katıldı.
“Bir tarım işletmesini sürdürmek ve yönetmek, geliştirmek ve bu işten para kazanmak için büyütmemiz lazım” diyen Rektör Korkmaz konuşmasında; “Biz özel olarak Bölgesel kalkınma projesi kapsamında Beşkavak Köyü ve Kayaaltı Köyünde eğitimlerimize devam ediyoruz. Burdur’un bütün köylerinde eğitimlerimiz yaygın olarak sürüyor. Eğitim işin başı. Bence doğru yerden başlanıyor. Ama burada kalmaması gerekiyor, hepimizin sorumluluğu artarak devam ediyor. İşletme ölçeklerimizi büyütmemiz gerekiyor. Bir tarım işletmesini sürdürmek ve yönetmek, geliştirmek ve bu işten para kazanmak için öncelikle onu büyütmemiz lazım. Kooperatiflerimizin öncülük ettiği işletmelerimizi nasıl büyütebiliriz. Fiziksel büyütme işi bir tarafa, nitelikli girdi üretim süreci, pazarlamanın organize edilmesi de bir tür ölçeği yakalamak demektir. Mümkün olan yerlerde üretimi birleştirmek, olmayan yerlerde de fonksiyonları birleştirerek gelişimi sağlamaya mecburuz. Yoksa bu anlamda tarımsal geleceğimizde çok ciddi sıkıntılar yaşamayı öngörüyoruz ve bizi bekliyor. Bu çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğimiz ve tabi ki Sayın Valimizin öncülüğünde kırsal gelişimde de çok sayıda projeleri yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.
Daha sonra Vali Hasan Şıldak bir konuşma yaptı. Vali Şıldak konuşmasında, “Böyle çalışmalar ilimizde gayet bilinçli şekilde başarılı olarak yürütülen hayvancılık faaliyetlerinde hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvancılığa daha da değer katıyor, daha da fayda sağlıyor. Burada yapılan çalışma hem Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüzün iş birliğinde, birliğimizin öncülüğünde Kayaaltı Köyümüzde 62 kursiyerimiz, Beşkavak köyünde de 25 kursiyerimiz sertifika almaya hak kazanmıştır. Öncelikle onları tebrik ediyor, hayırlı olsun diyorum. İlimiz tarımında bilhassa küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü her ne kadar Burdur tarımsal anlamda büyükbaş hayvancılığı ile ön plana çıkmış olsa da, aslında bizim coğrafi olarak, bitki örtüsü olarak, yeryüzü şekilleri olarak hayvancılık anlamında küçükbaş hayvancılığa da çok daha yatkın olduğumuzu ve bu alana da ilgi göstermemiz gerektiğini bu konudaki uzmanlar, hem bilim insanları, hem tarım yetkilileri ifade ediyorlar. Bizler de bilhassa üniversitemizin bu alandaki zengin çalışmalarıyla hem Beşkavak, hem de Akören köyünde yerel ölçekte mahallede yürüttüğü çalışmalarla, uygulamaya geçirdiği faaliyetlerle bu konuda hayvancılık alanında ilimizde çok önemli gelişmeler olacağını düşünüyoruz. Tarım Bakanlığımız taşra birimleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ve tabi ki bölgemizdeki çok gelişmiş yapıya sahip olan kooperatiflerimiz, yetiştirici birliklerimiz hepsi bu konuya büyük önem veriyorlar, büyük destek sağlıyorlar. Rektörümüzün de vurguladığı konu, artık geleneksel anlamda 3-5 hayvanla 20-30 hayvanla değil, daha büyük ölçekli çalışmalarla çağın gerektirdiği ölçüde hem yönetim olarak, hem besleme teknikleri, hastalıkla mücadele gibi bu konularda artık toplum olarak çok daha bilinçlenmemiz lazım. Görüyoruz ki kadınlarımızın da katılımıyla bu konuda bu iki köyümüz çok önemli bir mesafe almış.” sözlerine yer verdi.
Kursiyerlere Bilinçli Çiftçi Sertifikalarının verildiği törende kadın yetiştiricilerden birkaçı da teşekkür konuşması yaptılar.
Yorumlar (0)