Burdur

Bir zamanlar büyülüyordu! Şimdi ise can çekişiyor

Burdur Gölü, iklim değişikliği, yanlış tarım uygulamaları ve kaçak sondajlar nedeniyle giderek kuruyor. 1971 yılındaki en yüksek su seviyesinin neredeyse yarısını kaybeden göl, yerli halkın büyükbaş hayvancılığa yönelmesi ve su tüketen tarım faaliyetleri ile daha da tehlikede. Detaylar haberimizde...

Bir zamanlar büyülüyordu! Şimdi ise can çekişiyor

Dünya üzerinde gerçekleşen iklim değişikliği, yanlış yapılan tarım faaliyetleri, kaçak sondajlar ve can damarları üzerine kurulan barajlar nedeniyle kuraklıkla boğuşan Burdur Gölü, en yüksek olduğu 1971 yılındaki su seviyesinin neredeyse yarısını kaybetti.

Türkiye’nin 7. büyük gölü olan ve kuraklıkla boğuşan Burdur Gölü gün geçtikçe farklı etkenlerden dolayı su kaybediyor. İklim değişikliği nedeniyle eskisi kadar yağışın olmaması, bölgede gerçekleştirilen tarımsal faaliyetlerde kaçak sondajların kullanılması, gölü besleyen derelerin üzerine barajların yapılması bunların başında geliyor. Özellikle son 3 yıldır bölgede yağış miktarının çok düşük olması nedeniyle beslenemeyen göl, çevresinde yerli halk tarafından yapılan büyükbaş hayvancılık ve vahşi sulama nedeniyle de günden güne yok oluyor.

Bir zamanlar büyülüyordu! Şimdi ise can çekişiyor

Son dönemlerde yerli halkın ekonomik getirisi yüksek olduğundan dolayı büyükbaş hayvancılığa yönelmesi nedeniyle bölgedeki arazilerine suyun en büyük düşmanı olan mısır ve yonca ekmesi, bunu da kurulan sondajlarla sulaması göl sularının çekilmesinde büyük rol oynuyor. Gölün en yüksek seviyeye ulaştığı 1971 yılının Temmuz ayında 857,37 metre olarak ölçülen su kotu 2024 Ocak ayındaki ölçümde 837,35 metreye düştü. Yine 1971 yılı Temmuz ayında 17 bin 998, 210 hektar alan ölçülen yüzey alanı 2024 Ocak ayında 12 bin 59,85 hektar alan olarak ölçüldü. Burdur Gölü’nün şu anki hacmi ise 3 bin 575, 33 hektometre küpe kadar düşmüş durumda.

Bir zamanlar büyülüyordu! Şimdi ise can çekişiyor

Bölgede 2005 yılından itibaren göl projelerinde yer alan ve büyükbaş hayvancılık ve sulu tarım yerine küçükbaş hayvancılık ve susuz tarıma geçilmesi adına çalışmalar yaparak bölge halkına örnek olmaya çalışan Veteriner Öztürk Sarıca; birçok araziye lavanta, gül, adaçayı ve ay çiçeği gibi susuz tarım ürünleri ekerek hem ekonomik getirisinin yüksek olduğunu hem de susuz olarak da tarım yapılabileceğini bölge halkına göstermiş durumda. Diktiği tıbbi aromatik bitkilerin bölgeye turizm getirisinin de olduğunu dile getiren Öztürk Sarıca, gölün kurumasının önlenemez olduğunu ancak kullanılan bu yöntemlerle yavaşlatılabileceğinin yöre çiftçilerine benimsetilmesi için çabalıyor.

Bir zamanlar büyülüyordu! Şimdi ise can çekişiyor

2005 yılından itibaren Burdur Gölü’nün kurtarılmasına yönelik suların tasarruflu kullanılmasına yönelik çalışmalarını sürdüren Öztürk Sarıca, “Aslında artık Burdur Gölü’nün kurumama şansı yok. Burdur Gölü kuruyacak. Ama en azından biz Burdur Gölü’nün ömrünü uzatmaya çalışıyoruz. Özellikle etraftaki toz bulutlarının insan sağlığına zarar vermemesi için göl çekilirken en azından suyun çekilmiş olduğu alanlarda ki tozluk alanların tuzcul bitkilerle kaplanması adına ve Burdur’daki iklimin değişmemesi adına şu an da mücadele ediyoruz. Göller Yöresi ciddi anlamda küresel ısınmadan nasibini alan bir bölge. Burada ciddi anlamda iklimsel şartlar çok değişti. Artık daha fazla sıcak yaşamaya başladık. Dolayısıyla buharlaşma çok arttı. Bunun da yanında yörede ciddi anlamda bir büyükbaş hayvancılığı var. Aslında büyükbaş hayvancılığı için çok da uygun bir alan değil. Ama bunun yanında yıllardan beri büyükbaş hayvancılığı insanların ciddi anlamda ekonomik getirilerini sağladığı bir ekonomik getiri haline dönüştü. Büyükbaş hayvancılıkta mısır ve yonca üretimi olmazsa olmaz. Mısır ve yonca da çok fazla su tüketen bitkiler. Dolayısıyla göller yöresindeki göletler ve yer altı sondajlarının büyük bir kısmı bu mısır ve yonca üretimine destek veriyor. Dolayısıyla yer altı suları ve fosil sular artık kullanılmaya başlandı. Bu nedenle gelecek nesillerin içme suları bile tehlike altında. Tabii bir de Burdur Gölü’ne gelen akarsuların da önü barajlar ile kesilince Burdur Gölü buharlaşma ile kaybettiği su ve yer altından beslenememesinden dolayı hızlı bir şekilde yok olmanın eşiğine gelmiş durumda. Şu anda Burdur Gölü yarıya yakın kısmını kaybetti” şeklinde konuştu.

Bir zamanlar büyülüyordu! Şimdi ise can çekişiyor

Büyükbaş hayvancılığa alternatif yetiştiricilik modeline geçilmesi gerekiyor

Göller yöresinde bu su kaybını yavaşlatmak adına yapılması gerekenlerden de bahseden Öztürk Sarıca, “Biz projemiz çerçevesinde yıllardan beridir özellikle alternatif üretim modellerini bölgede sunmaya çalışıyoruz. Büyükbaş hayvancılığa alternatif olarak küçükbaş hayvancılık ve su tüketmeyen aromatik bitkiler ya da günümüzde susuz tarım dediğimiz uygulamalar. Dolayısıyla bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Özellikle yöreye uygun Honamlı keçisi yetiştiriciliği ve bunun yanında ekonomik değeri ciddi anlamda daha fazla olan lavanta, kekik, adaçayı gibi tıbbi aromatik bitkilere geçilmesi bölge ekonomisine hem katkı sağlanacaktır hem de diğer taraftan ciddi anlamda sular konusunda yörede kazanım sağlayacaktır” sözlerini sarf etti.

Bir zamanlar büyülüyordu! Şimdi ise can çekişiyor

Burdur Gölü’nün kurtarılması gibi bir çözüm yok sadece kuruma yavaşlatılabilir

Burdur Gölü’nün ciddi bir yağış ve iklim değişikliği olmadığı sürece kurumaktan kurtulamayacağını dile getiren Öztürk Sarıca, “Burdur Gölü kuruyor. Burdur Gölü’nün kurtarılması diye bir çözüm yolu yok, artık o dönemler geçti. Artık yapılabilecek tek şey gölün ömrünü uzatmak adına çalışmalar olacaktır. Ciddi anlamda iklim şartları değişir, çok ciddi yağışlar alınırsa belki Burdur Gölü eski durumuna gelebilir ki şu an için öyle bir durum görünmüyor. Dolayısıyla bölgede yapılması gereken suyun tasarruflu kullanılması, vahşi sulamanın tamamen bitirilmesi, bunun yanında damlama sulama sistemlerine geçilmesi ve suyun yer altından borularla nakledilmesi gerekiyor. Özellikle sulama suyu konusunda. Ya da bölgede tamamen susuz yetişen tıbbi aromatik bitkilere geçilmesi gerekiyor. Bunun desteklenmesi lazım ki çiftçimiz bu modellere geçebilsin” dedi.

Burdur Gölü'nün kuraklığa karşı verdiği mücadele ise havadan çekilen görüntülerle apaçık bir şekilde görülüyor.

Bir zamanlar büyülüyordu! Şimdi ise can çekişiyorBir zamanlar büyülüyordu! Şimdi ise can çekişiyorBir zamanlar büyülüyordu! Şimdi ise can çekişiyorBir zamanlar büyülüyordu! Şimdi ise can çekişiyorBir zamanlar büyülüyordu! Şimdi ise can çekişiyorBir zamanlar büyülüyordu! Şimdi ise can çekişiyorBir zamanlar büyülüyordu! Şimdi ise can çekişiyor

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 7
    ÜZÜLDÜM
  • 3
    ALKIŞ
  • 2
    SEVDİM
  • 2
    BEĞENDİM
  • 1
    KIZDIM
  • 1
    ŞAŞIRDIM
  • 1
    BEĞENMEDİM
  • 1
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Kuraklık orayı da vurdu! Su seviyesi kıyıdan 500 metre çekildi, adaya artık yaya olarak gidiyorlar
Yaşam

Kuraklık orayı da vurdu! Su seviyesi kıyıdan 500 metre çekildi, adaya artık yaya olarak gidiyorlar

Adana'da kuraklık nedeniyle Baraj Gölü'nde su seviyesi kıyıdan 500 metre çekildi. Göl ortasında bulunan ve normalde sandallarla gidilen adaya vatandaşlar, bu kez yaya olarak ulaştı. Otomobiliyle adaya gitmek isteyenler ise bataklığa saplandı.

Porsuk Çayı'nda bir damla su kalmadı
Bölgesel

Porsuk Çayı'nda bir damla su kalmadı

Porsuk Çayı’nın Eskişehir’in Yunus Emre Mahallesi’nden geçen kısmında suyun kuruması tedirgin etti.

Aydın'da kuraklık incir ağaçlarını vurdu
Bölgesel

Aydın'da kuraklık incir ağaçlarını vurdu

Türkiye'nin en verimli topraklarına sahip Aydın'da kuraklık ve susuzluk nedeniyle tarım sektörü alarm vermeye başladı.

Sıcak havaların etkisiyle kuruyan barajlar piknik alanına dönüştü
Bölgesel

Sıcak havaların etkisiyle kuruyan barajlar piknik alanına dönüştü

İstanbul'da yağışsız geçen yaz günlerinin ardından kuruyan barajlar vatandaşlar için piknik alanı oldu.

Trakya'da kuraklık ayçiçeklerine ciddi zarar verdi
Bölgesel

Trakya'da kuraklık ayçiçeklerine ciddi zarar verdi

Uzun yıllardan beri Trakya ve Kırklareli bölgelerinde aşırı sıcak ve kuraklık nedeniyle yaşanan ürün ve kalite kaybı, bu yıl üreticileri kara kara düşündürüyor.

Gölhisar Gölü kuruma tehlikesiyle karşı karşıya! Gölhisar Gölü için bir araya geldiler
Bölgesel

Gölhisar Gölü kuruma tehlikesiyle karşı karşıya! Gölhisar Gölü için bir araya geldiler

Gölhisar Gölü’nün geleceği tehlikede! Kuraklık nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan göl için acil tedbirler alınacak. Kurumlar bir araya gelerek gölün korunması için ortak bir karar aldı.