Burdur

Bölgede yaşanan krizler gıda güvenliğini tehdit ediyor

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, bölgede yaşanan krizlerin gıda güvenliğini tehdit ettiğini belirterek, Türkiye'nin üretimde milli seferberlik ilan etmesi gerektiğini söyledi.

Bölgede yaşanan krizler gıda güvenliğini tehdit ediyor

Bölgede yaşanan krizler tedirgin ediyor

GIDA GÜVENLİĞİNİ ARTIRMALIYIZ

Rusya-Ukrayna Savaşının ardından, İsrail ile Filistin arasında yaşanan çatışmaların büyüyerek devam etmesi, dünyada siyasi ve askeri krizlerin devam edeceğinin önemli bir işareti olduğunu vurgulayan Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Türkiye'nin askeri güvenliğini olduğu kadar gıda güvenliğini de artırması gerektiğinin altını çizdi. Gündüzalp, "Türkiye her ne kadar ateşkes sağlanması için elinden geleni yapsa da, toplum olarak mazlum Filistin Halkının yanında olsak da savaşın faturası dünyada ağır bir şekilde hissedilecektir. Yaşanabilecek tüm krizlere karşı öngörülü davranıp erken önlemler almamız gerekmektedir. Yoksa toplumumuz büyük mağduriyetler yaşayabilir. Askeri önlemler nasıl alınıyorsa tarımsal önlemler de aynı ciddiyet ve disiplinle sağlanmalıdır."dedi.

3. Dünya Savaşına mı hazırlanıyorlar?

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, "Bir yandan Rusya-Ukrayna savaşı, diğer yandan İsrail-Filistin çatışmaları ve Ortadoğu'da 20 yılı aşkındır devam eden istikrarsız süreç, dünyada ve özellikle Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada siyasi ve askeri krizlerin artarak devam edeceğini göstermektedir. Her ne kadar Rusya-Ukrayna Savaşı kadar olmasa da bölgede yaşanan diğer savaşlar ve krizler dünyada gıda problemlerini artıracaktır. 3. Dünya Savaşı söylemleri ve pandemi sürecinin tekrar yaşanmasına dair korkular, tarımsal üretimde güçlü ülkelerin stok ve ürün çeşitliliklerini artırmasına sebep olmaktadır. Bizim de bu konuda gerekli önlemleri almamız, gıda milliyetçisi yaklaşımlar gözetmemiz gerekmektedir." dedi.

Bir yanda savaş diğer yanda iklim krizi

Gündüzalp, "Bir yandan dünyada yaşanan askeri ve siyasi problemlerleri izlerken, diğer yandan ekonomik problemler devam etmektedir. Bunlara ek olarak iklim krizi, kuraklık tehlikesi ve artan üretim maliyetler nedeniyle tarımsal üretim ve verimlilik sorunları yaşanmaktadır. Hükümet yetkililerimizin bu konuya daha çok önem vermesi ve üretimde milli seferberlik ilan etmesi gerekir. Desteklemeler hızla artmalı, yurdumuzun her köşesinde tek karış tarım arazisi boş bırakılmamalıdır. Askeri önlemler nasıl alınıyorsa tarımsal önlemler de aynı ciddiyet ve disiplinle sağlanmalıdır." diyerek, üretim vurgusu yaptı.

Dünyada gıda fiyatları düşüyor Türkiye'de artıyor

BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün Küresel Gıda Fiyatları Endeksi'ni paylaşan Başkan Gündüzalp, "Dünyada gıda fiyatları 2020-2023 Haziran ayını kapsayan 3 yıllık süreçte %28 artarken Türkiye'de %266 artmış. 2022-2023 Ağustos ayını kapsayan, 1 yıllık süreçte ise dünyada gıda fiyatları dünyada %11.8 düşerken, Türkiye'de %73.6 oranında artış göstermiş. Bunun en büyük sebebi üretimimizin yeterli olmamasından kaynaklıdır. Tohumda, gübrede, mamülde ve birçok kalemde üretim yerine ithalata yönelirsek bize istedikleri fiyatı dayatırlar ve bu artış ne yazık ki devam eder. Olası bir krizde ise hem rakamlar artar hem de gıdaya ulaşımımız zorlaşır."dedi.

Kaybedecek vaktimiz yok hızla üretelim

Başkan Gündüzalp, "Bakanlığımızın çıkardığı Tarımsal Üretimin Planlanması Yönetmeliği ve bakan yardımcısının geçtiğimiz günlerde paylaştığı 2 yıl ekim yapılmayan arazisinin başka birine kiralanacağı yönündeki söylemler ve erken ödeneceği açıklanan destekler, Türkiye'nin tarımsal üretimine ciddi oranda katkı sağlayacağı inancındayım. Ancak kaybedecek vaktimizin olmadığını, hızlı önlemler almamız gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Muratpaşa Belediyesi Akdeniz’in Geleceği çalıştayının 4’üncüsünü düzenliyor.
Yerel Yönetim

Muratpaşa Belediyesi Akdeniz’in Geleceği çalıştayının 4’üncüsünü düzenliyor.

Antalya'nın iklim senaryolarının ele alınacağı etkinlikte, iklim krizinin 25 yıl sonra yaratacağı değişiklikler konuşulacak. Düzenlenecek çalıştayda tarımdan gıda verimliliğine, arazi kullanımından biyoçeşitlilik kaybına, kültürel mirasın korunmasından turizme kadar pek çok konu gündeme gelecek.

Otomotiv devinde işler kötüye gidiyor! Kriz büyüyor
İş Dünyası

Otomotiv devinde işler kötüye gidiyor! Kriz büyüyor

Volkswagen, artan maliyetler ve azalan kârlılık nedeniyle Almanya’da üç büyük fabrikasını kapatmayı ve maaş kesintileri yapmayı planlıyor. Bu hamle binlerce çalışanı etkileyecek.

Isparta'da halı sahada maçta bir anda yığılan Avukattan üzen haber hayatını kaybetti
3. Sayfa

Isparta'da halı sahada maçta bir anda yığılan Avukattan üzen haber hayatını kaybetti

Isparta'da halı sahada maç yaparken bir anda yere yığılan avukat hastanede hayatını kaybetti.

Antalya'da kalp krizi geçirip hayatını kaybetmişti! Son yolculuğuna meslektaşları uğurladı
Yaşam

Antalya'da kalp krizi geçirip hayatını kaybetmişti! Son yolculuğuna meslektaşları uğurladı

Antalya'da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden polis memuru düzenlenen törenle meslektaşları tarafından son yolculuğuna uğurlandı. Detaylar haberimizde..

Antalya Emniyet Müdürlüğü'nün acı günü!
Bölgesel

Antalya Emniyet Müdürlüğü'nün acı günü!

Konyaaltı İlçe Emniyet Müdürlüğü Devriye Ekipler Amirliği’nde görev yapan polis memuru Mehmet Yaramış hayatını kaybetti

Isparta Valisi Abdullah Erin Kalp Krizi Geçirdi
Bölgesel

Isparta Valisi Abdullah Erin Kalp Krizi Geçirdi

Isparta Valisi Abdullah Erin, küçük çaplı bir kalp krizi geçirdi. Anjuyo olan Vali Erin'in sağlık durumu iyi ve günlük yaşantısına döndü. Detaylar için tıklayın.