BTB Başkanı Gündüzalp: "BU ÇİĞ SÜT POLİTİKASIYLA, SÜT İTHALATI KAÇINILMAZ OLUR!” dedi.
Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, geçtiğimiz hafta açıklanan çiğ süt fiyatını, dağın fare doğurmasına benzetti.
Açıklanan rakamın, ne üreticiyi ne de sanayiciyi tatmin ettiğini belirten Gündüzalp, “4 gündür, Bakanlıktan çiğ süt fiyatı/pirimi hakkında herhangi bir açıklama gelmedi. Üreticimizin zararına üretim yapmaya dayanacak gücü kalmadı. Var olan süt ineği kesimi, açıklanan bu komik rakamla daha da hızlanacaktır. Bunun sonucunda, birçok tarım ürünün de olduğu gibi tarihte bir ilke imza atılarak, süt ithalatı da kaçınılmaz olacaktır.” dedi.
Süt üreticisinin, artan üretim maliyetleri karşısında, üretimden çekildiğini, bunun da TÜİK rakamlarıyla desteklendiğini aktaran Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, “Ulusal Süt Konseyi’nin yayınladığı 1 litre çiğ süt üretim tablosu ortada. Üreticimiz, 20-30 kuruş kâr ile geçimini nasıl idame ettirip, üretimdeki sürdürülebilirliği sağlayacak. USK, artık Bakanlığın güdümünde bir uydu olmaktan kurtulmalı, üreticinin yanında durmalıdır. Yem, elektrik, mazot, ilaç ve diğer alanlardaki maliyet artışları ortada. Üretecimiz kazanamazken, tüketicimiz de pahalılıktan süt ürünlerini alamaz oldu” şeklinde konuştu.
Hükümet tarafından, girdi maliyetlerinde önemli bir düzenlemeye gidilmediği sürece, bu keşmekeşliğin devam edeceğini, fiyatların hem üreticiyi hem de tüketiciyi daha da mağdur etmeye devam edeceğinin altını çizen Gündüzalp, “Çiğ süte zam yapılırsa, yeme de zam yapılır mantığı devam ettiği sürece yeni krizler kapıda. Şu anda süt ineği kesimleri devam ediyor, hızlanarak da devam edecek. Süt sektörünü ayakta tutan aile işletmeleri, ahırlarını boşaltınca nasıl karınlarını doyurup, gelecekleri hakkında planlama yapabilecek? Biz uzun
süredir, bu konuyu gündeme getiriyoruz ama maalesef uygulanan günü birlik politikalardan vazgeçilemiyor” ifadelerini kullandı.
İthalatla ülkenin doyurulamayacağını vurgulayan Gündüzalp, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Tarım sektörü, dünyadaki en stratejik sektördür. Bu nedenle var gücümüzle üreticimizi ve üretimi desteklememiz gerekir. Sadece süt fiyatlarını baskılayarak enflasyonu önleyemeyiz. Taşıma su ile değirmenin dönmeyeceğine göre, gıda enflasyonu ile mücadelede, üretim artışına öncelik vermemiz şart. Tarım ve Orman Bakanlığımızdan beklentimiz, üretici, sanayici ve tüketici lehine en kısa sürede gerekli tedbirleri/destekleri hayata geçirerek, Türkiye’nin ithal eden değil, ihracat eden ülke sıfatını geri kazanması sağlanmalıdır.”
Yorumlar (0)