Yaklaşık 15 yıl aradan sonra, Ekim ayında yapılması planlanan ve ilk defa, tüm Türkiye’nin söz sahibi olabileceği bir platform oluşturmak için yola çıkılan III. Tarım Orman Şurası öncesi, Burdur İL Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde, ‘Burdur Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısı’ düzenlendi.
Tüm paydaşların katıldığı toplantıda, Burdur Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hikmet Çangır, tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan soranları dile getirdi.
Burdur İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen değerlendirme toplantısına, AK Parti Milletvekilleri Bayram Özçelik, Yasin Uğur, AK Parti Burdur İl Başkanı Volkan Mengi, Burdur Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hikmet Çangır, DSYB Başkanı Kamil Özcan, Köy-Koop Başkanı Osman Bütüner, Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Turan Çayır, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kazım Üstüner, kurum müdürleri ve davetliler katıldı.
Değerlendirme toplantısında söz alan Burdur Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hikmet Çangır, hem Burdur hem de ülke genelindeki tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan soranları dile getirerek, 3. Tarım ve Orman Şurasına iletilmesini istedi.
Meclis Başkanı Çangır, ilk olarak Burdurlu üreticinin, Burdur TMO’da parakende ürün alamadığını belirterek, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buradaki yeri daha evvel şube iken sonra ajans haline gelmiş. Burdur TMO’dan, tarım ve hayvancılık yapan işletmelerin parakende ürün almaları şansı yok. Yani 5-10 ton civarında ürün alamıyorlar. Bizim ilimizde büyük işletmelerin sayısı az. Ben kendi işletmeme tırlarla ürün alabilirim ama küçük işletmelerin 5 ton, 10 ton ürün almalarının sağlanmasının bizlere fayda getireceğinin düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
YONCA ALMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ
Tarım ve Orman Bakanlığının, hayvancılık alanında desteklediği kaba yem için nitelikli ürünlerin olduğunu belirten Çangır, “Bunlardan bir tanesi kaba yem. Yonca maliyetinin ciddi bir miktarını devlet ödüyor. Hayvancılık giderinin yüzde 70’i yem. Yüzde 70’in yüzde 60’ı kaba yem. Biz, ilimizde bu imkana sahip olmadığımız için bize en yakın gibi gözüken Aksaray ve Konya gibi illerimizden alıyoruz. Orada şuanda Ürdün, Mısır, Katar gibi ülkeler yoğun bir şekilde yonca alıyorlar. Bizler Yonca almakta güçlük çekiyoruz ve fiyatlarda sorun yaşıyoruz. Yani bu ne kadar ucuz olabilir, süte yapılan zammın yüzde 15-20 olduğunu düşünürsek, yüzde 10 eksik alsak, bizim için ciddi bir miktar olur. Ülkemizin tarım ihracatı yapmasında sorun yok ancak bu değil” dedi.
Yorumlar (0)