Bu icat tarımda devrim yaratacak! Kolay ve ucuz çözüm sunuyor

Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri tarafından geliştirilen Plantzma cihazı, plazma kullanarak kuraklık ve mahsul kıtlığı sorununa çözüm sunuyor.

Bu icat tarımda devrim yaratacak! Kolay ve ucuz çözüm sunuyor

İklim değişikliği, insanlığın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük sorunlar arasında yer alıyor. Önlemler alınıyor olsa da zarar çoktan verildi ve insanlığın bu değişime ayak uydurması gerekiyor. İklim değişikliğinden doğrudan etkilenen endüstri ise hiç şüphesiz tarım. Mezopotamya'da, yani bu topraklarda, şimdilerde kuraklık ve rekolte kaybı ile mücadele ediliyor. Ancak Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri geliştirdikleri Plantzma adlı cihaz ile tarımda yaşanan sorunlara çözüm oluyor.

Plantzma: Devrim Niteliğinde Bir Cihaz

Plantzma cihazı, mahsulün dayanıklılığını artırmak ve sulamada kullanılan suyu zenginleştirmek için düşük sıcaklıkta plazma kullanarak daha iyi verim ve daha sağlıklı bitkiler elde edilmesini sağlıyor. Beyza Kaya, Mir Baran Esen, Diyar Karabulut, Adar Özalkak ve Dilvin Laçin’den oluşan Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi ekibi, The Earth Prize’da ikinci olmayı başardı. The Earth Prize, her yıl Dünya Vakfı tarafından ortaöğretim öğrencilerine verilen çevresel sürdürülebilirlik ödülü konumunda.

Plantzma'nın Faydaları

Ekibin ortaya koyduğu Plantzma cihazı, kuraklık ve mahsul kıtlığına kolay ve ucuz bir çözüm sunuyor. Türkiye’deki yağış kaybı ve buna bağlı ürün kayıpları göz önüne alındığında çözümleri oldukça umut verici. Plantzma, sadece 176 euro veya yaklaşık 6.300 TL’lik maliyetiyle ürün kaybını yüzde 60 azaltırken pahalı gübre kullanımını da yüzde 40’a varan oranlarda düşürebiliyor. Tüm bunlara birkaç düğmeye basılarak ulaşılabiliyor.

Cihazın Çalışma Prensibi

Plantzma cihazı, bilimin en köklerine bir dalış gibi ve oldukça teknik bir cihaz. Sistem, katı, sıvı ve gazın yanı sıra maddenin dördüncü hali olan plazma kullanılarak çalışıyor. Plazmanın varlığı ise Beyza Kaya’nın ötegezegenler ve NASA'nın çalışmalarıyla ilgilenmesi sonucu ortaya çıkmış durumda. Beyza Kaya, plazma kullanımı hakkında şunları söylüyor: "Plazma kullanmayı düşündüm çünkü ötegezegenlerle ilgileniyordum. Bu yüzden NASA'nın makalelerini çok okuyordum. Ayrıca NASA'nın plazma ve geniş kullanım alanları hakkında çok fazla çalışması bulunuyor."

Plazmanın yaratılması için hava gibi bir gaz, elektrotlu bir deşarj sistemi ve bir voltaj sistemi gerekiyor. Plantzma, düşük sıcaklıkta plazma kullanarak tohumların yüzeyinde nano çatlaklar oluşturuyor. Bu çatlaklar, tohumların çimlenme oranını ve büyüme potansiyelini yükselterek hastalıklara, kuraklığa ve diğer çevresel stres faktörlerine karşı daha dirençli hale getiriyor.

Sulamada Plazma Kullanımı

Sulamada kullanılan su, plazma ile işlenerek bitki için gerekli besinleri sağlayan, meyve ve sebzeleri canlandıran azotla zenginleştiriliyor. Bu sayede çevre dostu gübre elde edilmiş oluyor. Plantzma, çiftçilere ekim öncesinden ekim sonrasına kadar rehberlik ederek rekolte kaybının önüne geçiyor.

Geleceğe Yönelik Umutlar

Ekip, plazma teknolojisinin mümkün olduğunca erişilebilir olmasını, ölçeklendirilebilmesini ve kırsal topluluklarda kullanılabilmesini istiyor. Şimdilerde bu umut vadeden projelerini geliştirmek ve uluslararası alana yayabilmek için fon toplamaya çalışıyorlar.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Tarım Takvimi Nedir? Hangi Tür, Hangi Tür Ağaca Aşılanır?
Yaşam

Tarım Takvimi Nedir? Hangi Tür, Hangi Tür Ağaca Aşılanır?

Tarım takvimi nedir, ne işe yarar? Hangi tür, hangi tür ağaca aşılanır? Tarımsal faaliyetler için doğru zamanlama ve aşılama işlemlerine dair her şey bu rehberde!

‘Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler’ hakkında bilgilendirme yapıldı
3. Sayfa

‘Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler’ hakkında bilgilendirme yapıldı

Afyonkarahisar Şuhut İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından köylerdeki vatandaşlara yönelik ‘Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler’ hakkında bilgilendirme yapıldı. Detaylar haberimizde..

Anadolu parsına 30 milyon, yaban koyununa 6 milyon, çizgili sırtlana 2 milyon 500 bin TL tazminat
Yaşam

Anadolu parsına 30 milyon, yaban koyununa 6 milyon, çizgili sırtlana 2 milyon 500 bin TL tazminat

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, yasak avlanma ile yaban hayatında ve ekosistemde meydana gelen tahribat ve eksiltme nedeniyle hükmolunacak tazminat bedellerini açıkladı. Detaylar haberimizde..

Antalya’da tarım arazisinde yangın çıktı
Bölgesel

Antalya’da tarım arazisinde yangın çıktı

Antalya’nın Manavgat ilçesinde tarım ve hazine arazisinde çıkan yangında içerisinde 3 seranın da bulunduğu 6 dönüm alan zarar gördü.

Denizli'de tarımsal destekleme modelinde yeni dönem
Yaşam

Denizli'de tarımsal destekleme modelinde yeni dönem

Ülke genelinde 2025-2027 yıllarında yapılacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile diğer bazı tarımsal desteklemelere ilişkin karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Detaylar haberimizde..

 Kahverengi kokarca ile mücadele için 300 bin samuray arısı doğaya bırakılacak
Yaşam

Kahverengi kokarca ile mücadele için 300 bin samuray arısı doğaya bırakılacak

Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, kahverengi kokarca ile mücadele için popülasyonun yoğun olduğu yerlerdeki 140 bin ünitede ilaçlama yapılacağı ve 300 bin samuray arısının da doğaya salınacağı ifade edildi. Detaylar haberimizde..