Bitlis'in Mutki ilçesine bağlı Bağarası köyü, dünyanın en uzun yaşayan insanlarının ikamet ettiği yer olarak biliniyor. Bu köyde doğup büyüyen ve 157 yaşında vefat eden Zaro Ağa, dünyanın bilinen en yaşlı insanı olarak kabul ediliyor.
Bağarası köyü sakinlerinin uzun ömürlü yaşamları, bilim insanlarının ilgisini çekiyor. Köyde yaşayanların şeker, tansiyon ve kalp gibi kronik hastalıklarının olmaması dikkat çekici.
Pek çok insan uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olabilmek için çabalıyor. Ancak Bitlis'in Mutki ilçesine bağlı Bağarası köyünde yaşayanların böyle bir kaygısı yok çünkü burası dünyanın en uzun ömürlü köyü olarak göze çarpıyor.
Öyle ki dünyanın en uzun yaşayan insanı Zaro Ağa bu köyde doğup büyüdü. 157 yaşında vefat eden Zaro Ağa, 10 Osmanlı padişahı, 5 başbakan, 1 cumhurbaşkanı gördü. Türk ve yabancı kaynaklara göre Zaro Ağa, dünyanın bilinen en yaşlı insanı. Zaro Ağa'nın köyündeki diğer sakinlerde asırlık ömürlere sahip.
Yaşarken çok sayıdaAvrupa ülkesine davet edilen Zaro Ağaya uzun yaşamın sırrı soruldu. Japonya'dan ve Amerika'dan gelen bilim insanları Bağarası köyünde incelemelerde bulundu.
EKOL TV'den Ezgi İzgi'nin haberine göre; Köy sakinleri uzun yaşamın sırrı sorulduğunda, "Bilmiyorum artık yiyeceklerden mi, havadan mı, sudan mı? Biz de bilmiyoruz. Gilgil otu diyoruz biz aynı buğday gibi ama bunun tanesi beyaz. Uzun yaşatıyor insanları. Ben pek ilaç kullanmıyorum bu otları yiyorum" sözleriyle yanıt verdi.
Zaro Ağa'nın hemşerileri de adeta onunla yarışırcasına uzun yaşama sahipler. Bağarası köyünde yaşayanlar ortalamanın çok üzerinde bir ömür sürüyor. Üstelik köy sakinlerinin şeker, tansiyon ve kalp gibi hiçbir kronik hastalığı bulunmuyor ve gençlere taş çıkartacak kadar sağlıklılar.
Akrabalarına ve köylülere göre dünyanın bilinen en yaşlı insanı olan ve en az 157 yıl hayatta kalan Zaro Ağa en çok sarımsak, yoğurt ve Bitlis yöresine has gezo pekmezi tüketiyordu. Uzun yaşamın bir diğer sırrı ise gilgil darısından yapılan ekmek ve çorba olarak ifade edildi.
kaynak: son dakika
Yorumlar (0)