Bu yıl Berat Kandili ne zaman ?

Günahlardan kurtuluş gecesi olarak tanımlanan Şaban ayının on dördüncü gününü on beşinci gününe bağlayan gece olan Berat Kandili bu yıl ne zaman ?

Bu yıl Berat Kandili ne zaman ?

Şaban ayının on dördüncü gününü on beşinci gününe bağlayan gece olan Berat Kandili, 2023 yılında 6 Mart Pazartesi gecesidir.

Berat ne demektir?
“Berâet” kelimesinin kısaltılmış şekli olan Berat sözü; Borçtan, suç ve cezadan, hastalıktan kurtulmak demektir. Günahlardan kurtuluş gecesi olarak tanımlanan “Berat gecesi” için Arapça eserlerde “şâbanın ortasındaki gece”, “mübarek gece”, “rahmet gecesi” ve “sak (الصك = belge) gecesi” mânalarına gelen terkipler kullanılır.

Müslümanlar tarafından bu gecenin derin bir saygı ve heyecan ile kutlanmasının sebebi budur.

Berat Kandilinin fazileti nedir ve bu gecede neler yapmalıdır?
Bu geceye mağfiret gecesi de denmiştir. Çünkü bu gecede pek çok kimseyi Cenab-ı Hakk’ın affedeceği Peygamberimiz tarafından bildirilmiştir. Peygamberimiz bu geceyi ibadetle geçirmiştir. Berat gecesine mahsus bir namaz ve ibadet yoktur. Bu gece, Kur’an okunarak, dua ve istiğfar yapılarak, kaza ve nafile namazı kılınarak ve yoksullara yardım edilerek ihya edilir.

Allah Resûlü, üç aylardan Recep ve Şâban ayına, bu ayların sonuncusu ve tüm senenin sultanı olan Ramazan’a hazırlayıcı olmaları bakımından değer vermiş ve bu aylarda bulunan birtakım geceleri ise özellikle ibadetle geçirmiştir. Bu gecelerden biri olan Şâban ayının on beşinci gecesiyle ilgili olarak Allah Resûlü şöyle buyurmaktadır: “Allah Teâlâ, Şâban’ın on beşinci gecesi dünya semasına iner (rahmet nazarıyla bakar) ve Kelb kabilesine ait koyunların kıllarının sayısından daha fazla kişiyi bağışlar.” Recep ayı, içinde Regâib ve Mi’rac gecelerini saklarken, Şâban ayı Berât gecesi ile taçlanmaktadır. Böylesi zamanların değerini, Allah’ın insanlara olan bitip tükenmez rahmetine bağlamak en doğru yaklaşım olarak görünmektedir. Allah Resûlü’nün, “Allah’ım! Recep ve Şâban aylarını hakkımızda mübarek eyle, bizi Ramazan ayına ulaştır.” diye ettiği duanın arkasında da inananları Kur’an iklimlinin egemen olduğu Ramazan ayına hazırlama arzusu yatmaktadır diyebiliriz.

Önem atfedilen bazı gecelerin ise, özel bazı olaylarla ilgili olduğu anlaşılmaktadır. Söz gelimi İsrâ gecesi, asıl kutsallık ve değerini mi’racın ilk basamağının bu gecede gerçekleşmesinden almaktadır. Bu gecelerde bulunan ortak özellik, insanları dünyevî bağlardan kopararak semavî yüceliklere götüren olayların meydana gelmiş olmasıdır. İsrâ ve Mi’rac gecesinde Hz. Peygamber’in şahsında, insanoğlu Rabbine erişmiş, Kadir gecesinde ise, ilâhî akış tersine döndürülerek semadan insanlığa Kur'an inmiştir.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Berat Kandili 2024: Af ve Mağfiret Gecesi | İbadet ve Dualar
Yaşam

Berat Kandili 2024: Af ve Mağfiret Gecesi | İbadet ve Dualar

24 Şubat 2024 Cumartesi günü idrak edeceğimiz Berat Kandili'ni en güzel şekilde değerlendirmek için bu sayfayı inceleyin. Berat Kandili'nin faziletleri, yapılacak ibadetler ve okunacak dualar hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

2024 Berat Kandili ne zaman? İşte Berat Kandilinin idrak edileceği tarih
Yaşam

2024 Berat Kandili ne zaman? İşte Berat Kandilinin idrak edileceği tarih

İslam aleminde heyecanla beklenen üç aylar, 12 Ocak 2024 tarihinde başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Vakit Hesaplama Bölümü'ne göre, Berat Kandili 24 Şubat'ta kutlanacak. Detaylar haberimizde...

Bucak'ta Beraat Sevinci! Bucak Belediyesi Geleneği Bozmadı
Bölgesel

Bucak'ta Beraat Sevinci! Bucak Belediyesi Geleneği Bozmadı

Burdur'un Bucak ilçesinde Berat Kandili kapsamında vatandaşlar Hacı Ömer Ağa Camiinde programa katıldı. Bucak Belediyesi program sonu kandil simidi dağıttı.

Burdur'da Bereketli Kandil: 5000 Kandil Simidi Dağıtıldı
Bölgesel

Burdur'da Bereketli Kandil: 5000 Kandil Simidi Dağıtıldı

Burdur Belediyesi, Berat Kandili dolayısıyla 5000 kandil simidi dağıtarak şehre bereket kattı. Esnaf ve vatandaşlara dağıtılan simitler, kandil coşkusunu daha da artırdı.

Bozüyük'te Camiler Şekere Bürüdü: Berat Kandili Kutlaması
Yaşam

Bozüyük'te Camiler Şekere Bürüdü: Berat Kandili Kutlaması

Bozüyük Belediyesi, Berat Kandili dolayısıyla vatandaşlara mevlit şekeri ikram etti. Camilere giderek ibadetlerini yapan cemaate, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü personelleri tarafından mevlit şekeri dağıtıldı. Yatsı namazından sonra yapılan dağıtım esnasında vatandaşların kandilini kutlayan belediye görevlileri, Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu'nun kandil kutlamasını ve selamlarını iletti.

Mehmet Gökmen, UMRE'den Berat Kandilini kutladı
Bölgesel

Mehmet Gökmen, UMRE'den Berat Kandilini kutladı

Talha GÖKMEN Turizm ile Umre ziyareti gerçekleştiren Mehmet GÖKMEN Hoca, Berat Kandili'ni tüm dostlarıyla kutladı. Hocanın yaptığı açıklamada, Rabbimizden dualarla afiyet, huzur ve mutluluk dileğinde bulundu. Detaylar için tıklayın.