Burdur / Bucak

BUCAK SALEBİ TANITIM VE ÇOĞRAFİ İŞARET (MAHREÇ) BAŞVURUSU YAPILDI.

Salebin merkezi olan Bucak'ta, Toros Dağlarının yüksek kesimlerinden özenle toplanan yabani orkide bitkisinin yumrularından elde edilen salep için Çoğrafi İşaret (mahreç) başvurusunda bulunuldu.

BUCAK SALEBİ TANITIM VE ÇOĞRAFİ İŞARET (MAHREÇ) BAŞVURUSU YAPILDI.

Salebin merkezi olan Bucak’ta, Toros Dağlarının yüksek kesimlerinden özenle toplanan yabani orkide bitkisinin yumrularından elde edilen salep için Çoğrafi İşaret (mahreç) başvurusunda bulunuldu.

Bucak Kaymakamlığı,Bucak ilçe Tarım orman Müdürlüğü , Bucak Belediye Başkanlığı, Bucak Ticaret ve Sanayi Odası, Bucak Ziraat Odası işbirliği ile hazırlanan Coğrafi işaret (mahreç) için ocak ayı itibarı ile Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapıldı.

Bucak Kaymakamı Erol Tanrıkulu beraberinde Belediye Başkanı Emrullah Ünal, Orman ve Tarım ilçe Müdürü Ahmet Gönenç, Bucak TSO Başkanı Hasan yalçın Meçikoğlu ve Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel ile birlikte Küçük Sanayi Sitesinde taş değirmeninde salep öğütüp Coğrafi işaret (mahreç) duyurdular. Bucak Kaymakamı Erol Tanrıkulu, Türkiye üretilen salepler arasında en fazla talep gören salebin Bucak salebi olduğunu, Bucak salebinin hem kıvam, hem arama açısından daha fazla tercih edildiğini belirterek şöyle dedi. “Salep soğuk kış günlerin vazgeçilmez içeceği, soğuk kış günlerinde bizleri grip ve bazı hastalıklardan korurken, yaz aylarında sıcağın dayanılmaz dönemlerinde dondurmada kullanılarak, dondurmaya kıvam ve lezzet veriyor. Ülkemizde salep üretim her ne kadar üretilse de kültür olarak ticari anlamda başarılabilinmiş bir ürün değil. Ülkemizin dört bir yanından toplanan salepler Bucak’a geliyor ve Bucak’taki tüccarlar tarafından alınıp, işlendikten sonra iç ve dış piyasaya sürülüyor. Bucak’a gelen saleplerin büyük bir çoğunluğu Toros dağlarının yüksek rakımlı alanlarda yetişiyor. İşte Bucak salebinin gerçek aromasının işte bu iklim veriyor. Cumhurbaşkanımızda “çarşı pazar değil, hakiki Bucak salebi” övgü dolu sözüyle bu kıvamı ve aromayı dile getirmiştir” dedi. Kaymakam Tanrıkulu vatandaşlara kış aylarının vazgeçilmez sıcak içeceği kaliteli salep içebilmeleri için Bucak salebini önerdi. Yaz aylarında ise Bucak salebinden yapılan dondurmaları tüketmeleri tavsiyesinde bulundu.

TÜRKİYE’DE 60 TONLUK SALEP ÜRETİMİNİN 35 TONU BUCAK’TA YAPILIYOR

Bucak Kaymakamı Erol Tanrıkulu Türkiye genelinde yaklaşık 60 tonluk salep üretiminin 35 tonunu Bucak karşıladığını söyledi. Kaymakam Tanırıkulu “Ülkemizde yaklaşık 60 ton salep üretiminin 35 tonunu Bucak ilçesi sağlamakta. Bu büyük bir rakam. Bucak salebini tescillendirmemiz gerekiyordu. Bu çalışmayı İlçe Orman ve Tarım Müdürlüğü koordinasyonuyla kaymakamlık, belediyemiz, ticaret odamız ve ziraat odamız ile beraber Bucak Salebini nasıl tescillendirir, nasıl marka değeri haline getirebiliriz bunun çalışmalarını yaptık. Geçen hafta Ocak 2020 itibarı ile Bucak salebinin Coğrafi işaret (mahreç) tescil başvurusunda bulunduk” dedi. Kaymakam Tanrıkulu Bucak salebinin tescili ile markalaşmaya gidileceğini, hakiki Bucak salebini hakiki Bucak salebi olarak devam edip, piyasaya Bucak salebi olarak girmesini süreklilik sağlamak olduğunu, tescil ve patent belirli standartlarda olduğu için, aynı standartlar ile Bucak salebinin kalitesi ile sürekliliğini sağlamak olduğunu belirtti.

TOPLANAN İKİ SALEPTEN BİRİ BIRAKILMALI

Bucak Kaymakamı Erol Tanrıkulu salebin pazarının Bucak olduğunu belirterek, salebin neslini yaşatmak ve salep üretiminin sürekliliği için salebi toplayan, üreten ve Pazar piyasasında herkese iş düştüğünü söyledi Kaymakam Tanrıkulu “Salep asıl orkide bitkisinden elde edilmektedir. Orkide bitkisini salebe dönüştürmek için özellikle dağlarda toplayanlara büyük iş düşüyor. Orkide bitkisi genelde iki kök olur bu köklerden bir tanesini salep için alırsak, diğerini mutlaka bırakmalıyız ki, gelecekte hem orkide bitkisinin, hem de salebin sürekliliği için korumuş oluruz. Bu konuda hem toplayanlara hem de Pazar sektöründe olanlara büyük iş düşüyor” dedi.

Bucak Kaymakamı ve beraberindekiler Bucak salebinin ocak 2020 tarihi itibarı ile Coğrafi işaret (mahreç) başvurusunun yapılmasından dolayı Küçük Sanayi Sitesinde taş değirmende salep yumrularını öğüterek elde edilen saf salepten salep ikramında bulundular. Haber Halim Akça

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Bucak'ta Sıcak Salep Şöleni! 3 Bin Kişiye Ücretsiz Salep İkramı!
Bölgesel

Bucak'ta Sıcak Salep Şöleni! 3 Bin Kişiye Ücretsiz Salep İkramı!

Bucak Belediyesi, soğuk kış günlerinde vatandaşlara moral vermek için Kapalı Perşembe Pazarı'nda 3 bin kişilik ücretsiz salep ikramı gerçekleştirdi. Vatandaşlar sıcak salep keyfi yaşarken, Bucak'ın meşhur salebinin de tanıtımı yapıldı.

Başkan Ünal, pazarda Bucak Salebi ikram edecek
Bölgesel

Başkan Ünal, pazarda Bucak Salebi ikram edecek

Havaların soğuması ile birlikte kış aylarında en çok tüketilen Bucak Salebi içmek isteyenlere Başkan Emrullah Ünal, Perşembe Pazarında jest yapıyor. İşte Salep etkinliği detayları...

Meşhur Bucak Salebinin kilosu 3 bin liradan satılıyor
Bölgesel

Meşhur Bucak Salebinin kilosu 3 bin liradan satılıyor

Kış aylarının vazgeçilmesi, her derde deva meşhur Bucak salebi, doğada çok zor bulunuyor, kilosu 3 bin liradan satılıyor.

Bucak Heyeti TBMM'de ikramda bulundu
Bölgesel

Bucak Heyeti TBMM'de ikramda bulundu

Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal, beraberindeki heyet ile birlikte Ankara'da bir takım ziyaretlerde bulundu.

Bucak Salebi Tescillendi, Bucak Belediyesi belgeyi aldı
Yerel Yönetim

Bucak Salebi Tescillendi, Bucak Belediyesi belgeyi aldı

Bucak Belediyesi, Antalya'da düzenlenen organizasyonda Bucak Salebi tescil belgesini aldı, Tosmankara helvası, Çanak Ekmeği ve Bucak Tarhanası için görüştü

SALEPÇİ SÜLEYMAN ALTINDAL “BUCAK SALEBİ CORONA VİRÜSÜNE EN ETKİLİ İLAÇTIR”
Tanıtım

SALEPÇİ SÜLEYMAN ALTINDAL “BUCAK SALEBİ CORONA VİRÜSÜNE EN ETKİLİ İLAÇTIR”

Çin'den dünyaya yayılan Corona Virüsü Türkiye'de de görüldü. Osmanlı'dan günümüze gelen içecek salep sağlık açısından çok önemli bir şifa deposu. Salebin bağışıklık sistemine iyi geldiği bilinmektedir.