Burdur / Bucak

Bucak’ta Afetlerde Medyanın Önemi Konuşuldu

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Bucak Sağlık Yüksekokulu tarafından “Afetlerde Haberleşme ve Medyanın Rolü” konulu konferans düzenlendi.

Bucak’ta Afetlerde Medyanın Önemi Konuşuldu

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Bucak Sağlık Yüksekokulu tarafından “Afetlerde Haberleşme ve Medyanın Rolü” konulu konferans düzenlendi.

 

Bucak Zeliha Tolunay Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa, Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Nazife Bakır, Burdur İl Afet ve Acil Durum Müdürü Teğmen Şimşek, Şube Müdürü Ali Gökhan Toklu ve öğrenciler katıldı. Konferansta konuşan Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Nazife Bakır, farkındalık oluşturmak ve katkı sağlamak amacıyla “Afetlerde Haberleşme ve Medyanın Rolü” konulu konferans düzenlediklerini belirterek, konferansa katılan herkese teşekkür etti.

 

Doç. Dr. Nazife Bakır, “Özellikle doğal afetler insanların kontrolü dışında gerçekleşen ciddi can ve mal kaybına neden olabilen büyük ölçekli olaylardır. Doğal afetler çok kısa sürede çok büyük yıkıma neden olabilmektedir. Toplumun sosyal dengesini ve düzenini bir anda değiştirebilmektedir. Afetlerde medya afet öncesinde konuyla ilgili bilinçlenme, afet zararlarını azaltma, hazırlıklı olma, müdahale konularında halk eğitiminde önemli rol oynamaktadır ”dedi.

 

“Afet ve acil durumlarda medya, elimiz, ayağımız, paydaşımız oluyor” diyen Burdur İl Afet ve Acil Durum Müdürü Teğmen Şimşek, afetlerde medyanın ne kadar önemli olduğunu tecrübelerini paylaşarak, anlattı.

 

Burdur İl Afet ve Acil Durum Müdürü Teğmen Şimşek, “Medya ile sadece Afad kurumu değil, bütün insanımızın bir şekilde ilişkisi var. Özellikle afetlerde biz teşkilat olarak ilk kuruluşumuz 1934 yılı savaşlarda cephe gerisindeki halkın can ve mal güvenliğini korumak adı altında hava taarruzlarına karşı müdafaa kanunları adı altında bir kanunla teşkil edilmiş. Savaş sürecinden sonra bu kanun 1959 yılında 7 bin 120 sayılı kanunla teşkilatlanmaya gidilerek sivil savunma savaşa hazırlık noktasındaki tedbirleri içeren kanun ve tüzüklerle devam etmiş” dedi.

 

Konuşmaların ardından Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel, Başkan Yardımcısı Serkan Şimşek, Kanal 15’ten Seher Özer ve NNC Medya Sahibi İbrahim Nanecioğlu, “Afetlerde Haberleşme ve Medyanın Rolü” hakkındaki görüşlerini öğrencilerle paylaştı.

 

Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel, “Hepiniz birer medya mensubusunuz, cep telefonları teknoloji günümüzde öyle bir hale geldi ki medya denilince ilk akla sosyal medya geliyor. Etkisi inanılmaz hız çağındayız, o kadar etkili ki bilgi o kadar hızlı yayılıyor ki bilgiyi yönlendirmek kontrol etmek o kadar zorlaştı ki bizler bu işi profesyonel yapanlar bile ben kendim bile şaşıyorum. Çünkü Afad Müdürünün yaptığı açıklama veya Valiliğin yaptığı açıklama 1 gün sonra 2 gün sonra geliyor.

 

Kontrol denetim ama baktığınızda sosyal medya apaçık alan vatandaş oradan canlı yayın yapıyor. Yani bilgiyi yönetmek te çok zor. Aslında afetlerde bizim en temel görevimiz enfermasyon yani medyanın afetlerdeki temel konumu enfermasyon. Bizim afetlerde birinci önceliğimiz toplumu doğru bilgilendirmek” dedi.

 

Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Serkan Şimşek, “Ne yazık ki başımıza bir felaket gelmeden bir şeyleri toparlayamıyoruz. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremden sonra verilen mesajlar çok önemliydi. Daha önce küçük te olsa deprem yaşamış insanlar artık depreme daha hazırlıklı.

 

Bu salonda bulunan arkadaşlarımızın %99’undandan daha hazırlıklı en azından bir deprem çantası var. Veya değişik afetlerle alakalı olarak baktığımız zaman onlara hazırlıkları var. Medyanın gücü burada, medya dediğimiz zaman ne yazık ki günümüzde yanlış anlaşılan bir şey var. Sosyal medya aslında bir medya mecrası değil, orası insanların sosyalleşebileceği, birbiriyle iletişim kurabileceği ve bazı sosyal etkinliklerini paylaşabileceği alanlar olması gerekirken bu Türkiye ve bize benzeyen ülkelerde çok yanlış kullanılıyor” dedi.

 

Kanal 15’ten Seher Özer, “Özellikle afetlerde medyanın yani bizlerin halka bilgileri aktarma, toplumu doğru bilgilendirme, bilgileri halka zamanında iletme faaliyetleri de oldukça önemli. Medyanın afetlerdeki işlevi ve etkisinin fazlasıyla önemli olduğunu söylemekle beraber hep dikkat çektiğimiz konu aslında herhangi bir afet olayında yapacağımız haberin doğruluğu hızlılığından daha önemli aslında” dedi.

NNC Medya Sahibi İbrahim Nanecioğlu, “Afet konumunda medyanın önemi konusunda birebir katıldığımız afetler oldu. Yakın dönemde Manavgat yangını oldu biliyorsunuz. Bilgileri doğru olarak aktarmaya çalışmak bizim için önemliydi ama sosyal medyada Afadı değişik şekillerde yönlendirebiliyorlar, medya bir algı, sosyal medyada bu algıyı toplumun yararına

devletin faydasına bir algıyla yönetmek gerekiyor. Bu da doğru bilgi ile olmasını medya olarak önemsiyoruz. Orada da sahayı dolaşarak kontrol merkezine biz gördüklerimizi doğru aktarıp kontrol merkezini daha aktif yerlere yönlendirdik. Yangına körükle gitmemek maksadıyla afetlerde iyi yönetmek gerekiyor. Medyanın da burada önemi büyük” dedi,

 

Program sonunda konuşmacılara Afad tarafından hazırlanan ilk yardım seti verildi.

Bucak’ta Afetlerde Medyanın Önemi Konuşuldu

Kaynak: Ses 15

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Antalya'da boş arazide gencin cansız bedeni bulundu
3. Sayfa

Antalya'da boş arazide gencin cansız bedeni bulundu

Antalya'da boş arazide bir gencin cansız bedeni bulundu. Mahalle sakinleri polis ekiplerinin çalışmasını meraklı gözlerle izledi.

Burdur'da jandarmadan operasyon 8 gözaltı, 2 tutuklama
Bölgesel

Burdur'da jandarmadan operasyon 8 gözaltı, 2 tutuklama

Burdur'da jandarma ekiplerinin kaçakçılık ve narkotik operasyonlarında 8 şüpheli gözaltına alındı, 2'si tutuklandı. Operasyon detayları için tıklayın.

Kepez’de Ramazan denetimi
Bölgesel

Kepez’de Ramazan denetimi

Kepez Belediyesi, Ramazan ayında vatandaşların sağlığının korunması ve mağduriyetler yaşanmaması için pide ve ekmek üretimi yapan fırınlara yönelik gıda güvenliği ve gramaj denetimlerini artırdı.

Antalya’da çift cinayet davasında karar Zeynel Boyacı'ya ağırlaştırılmış müebbet
3. Sayfa

Antalya’da çift cinayet davasında karar Zeynel Boyacı'ya ağırlaştırılmış müebbet

Antalya'da 26 yaşındaki baldızı Zeynep Ece Aksoy'u, 5 ay sonra da tartıştığı motokurye Ali Diken'i öldürüp boş araziye gömen Zeynel Boyacı hakkında açılan davanın karar duruşması görüldü.

Antalya'da trafik kazası sonrası yavaşlayan araçlara arkadan çarpıldı 1 yaralı
3. Sayfa

Antalya'da trafik kazası sonrası yavaşlayan araçlara arkadan çarpıldı 1 yaralı

Antalya'da kaza nedeniyle yavaşlayan trafik başka bir trafik kazasına neden oldu. Otomobillerin çarpıştığı kazada 1 kişi yaralandı.

Antalya'da kaza 1 kişi yaralandı
3. Sayfa

Antalya'da kaza 1 kişi yaralandı

Antalya’nın Manavgat ilçesinde bir otomobilin başka bir otomobile arkadan çarpması sonucu 1 kişi yaralandı.