Burdur

Bucak'ta Berat Kandili Programları: İşte Berat Gecesi programlarını yapılacağı yerler

Burdur'un Bucak ilçesinde Berat Kandili münasebetiyle erkek ve kadınlar için ayrı ayrı programlar düzenlendi. Hükümet Camii, KYK Kız Öğrenci Yurdu ve Merkez Hacı Ömer Ağa Camii'nde gerçekleştirilecek programlarda dualar okunacak ve vaazlar verilecek.

Bucak'ta Berat Kandili Programları: İşte Berat Gecesi programlarını yapılacağı yerler

Burdur'un Bucak ilçesinde Berat Kandili kapsamında geceyi dualarla geçirmek için programlar düzenlendi.

Erkekler ve Kadınlar için düzenlenen programlar Bucak İlçe Müftülüğünce duyurulurken, kadınlar için biri gündüz olmak üzere 3 yerde program düzenlenecek.

Hanımlara Özel Berat Kandili Programlarının yapılacakları yerler şuralar;

Yer: Hükümet Camii Yatsı Namazı sonrası (Vaiz Betül Gök)

Yer: KYK Kız Öğrenci Yurdu Saat 20:00 (Vaiz İlknur Atasoy)

Erkeklere Özel Berat Kandili Programının yapılacağı yer;

Merkez Hacı Ömer Ağa Camii Saat: 19:45

Berat Kandili Nedir?

Berat kandili anlamı olarak bir yerden affını alması manasını taşır. Berat, bir kulun Allah-u Teala’dan kurtuluşun ve affını alması anlamına gelir. Berat Kandili gecesinde bir sonraki Berat Kandiline kadar yani o sene boyunca gerçekleşecek olan olaylara dair bilgiler, rızkımız, bereketimiz, musibetler ve diğer bütün konular bu gece takdir edilir.

Berat Kandili Ne Zaman?

Berat kandili ne zaman 2024 yılı için baktığımızda Şaban ayının 15. gecesidir (Cumartesi günüdür. Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gecedir) 2024 yılı dini günler listesine baktığımızda ise üç ayların 12 Ocak 2024 Cuma (1 Receb 1445) günü Recep ayı ile birlikte başladığını, 11 Şubat 2024 Cumartesi günü ise Şaban ayının girdiğini görürüz. Şaban ayının 15. gecesi de 24 Şubat 2024 (14 Şaban 1445) tarihine tekabül eder. Berat kandili 2024 yılında Cumartesi günü idrak edilir.

Berat Kandili Önemi Nedir?

Allah’ın kullarını affetmek istediği bir gece manasıyla çok faziletli olan Berat Kandili gecesi af ve mağfiret doludur. Berat gecesi, Şaban ayının 15. gecesidir. Her sene, Şaban ayının on beşinci Berat gecesinde, o senede olacak şeyler, ameller, ömürler, ölüm sebepleri, yükselmeler, alçalmalar, yani her şey Levh-i mahfuzda yazılır. Bu sebeple, Berat Kandilini büyük bir gayretle geçirmek adeta bütün sene için gerekli manevi tedbirler alma anlamı taşır. Bu itibarla, Berat Kandilini lazım gelen bütün fedakarlıkları yaparak dolu dolu geçirmeye gayret etmek icap eder. Tövbe ve istiğfar, Peygamber Efendimize (S.A.V) salât-ü selâm ve zikirler, gece boyunca elden bırakılmamalı, imkanlar dahilinde gayret gösterilmelidir.

Berat Kandilinde Ne Oldu?

Zamanın yaratıcısı ve mutlak hükümranlık elinde olan Allah-u Teala, her şeyi olduğu gibi ayları da belirli bir fıtrat üzerine yaratmıştır. Takvim sırasına göre Recep ayını müteakip müşerref olduğumuz hicri ayların sekizincisi olan Şaban ayı da muhtevasında pek çok fazileti barındıran müstesna bir aydır. Bu ayın 14. gecesini 15. gecesine bağlayan gece ise Berat Kandilidir. İlahi takdir ve ahkamın tefriki bu gecede gerçekleşir. Berat gecesinde kaza ve kaderler takdir edilir. Zemahşeri (Rahimehullâh)’ın beyanına göre bir senelik hadiselerin Levh-i Mahfuz’dan kopyalanmasına Berat gecesi başlanır, Kadir gecesi bitirilir ve bu dosyalar dört meleğe tevdi edilir. Rızıklarla ilgili nüsha Mikail (Aleyhisselâm)a, Harplerle ilgili dosya Cebrail (Aleyhisselâm)a, zelzeleler, yıldırımlar ve yer çöküntüleriyle ilgili, bir de kulların amellerini zapt eden evrak birinci kat semanın görevlisi olan İsmail isimli büyük bir meleğe, hastalıklar ve ölümlerle ilgili kayıtlar da ölüm meleğine teslim edilir.

Berat Kandilinde Yapılacak İbadetler

İnsanın Rabbine en yakın olduğu anın namaz olduğu ve hatta namazdaki secde olduğu buyurulur. Bu sebeple Berat Kandilinde yapılacak ibadetler özellikle akşam ve yatsı namazlarını camide cemaatle kılmakla birlikte bu gece akşam ile yatsı veya yatsı ile imsak vaktine kadar kılınacak namazlardır. Bu gece bol bol tövbe istiğfar yapmak, Kur’an-ı Kerim okumak, Berat gününü ve gündüzünü oruçlu geçirmek, hayır hasenatta bulunmak, yoksulları, kimsesizleri doyurmak, sadaka ve iftar vermek çok sevap kazandıran ibadetlerdendir. Özetle Berat kandili ne yapılır diye baktığımızda oruç, namaz, zikir, salavat, af ve mağfiret istemek olarak sıralanabilir.

Berat Kandili Namazı

Berat gecesini ihya etmek adına yapılması gereken en faziletli ibadetlerden bir tanesi namazdır. Berat kandili namaz kılmak için faziletli bir gece olup Hz. Peygamber Efendimizin tavsiyesi vardır. Berat gecesi kılınacak namazlardan bir Müslümanın en çok ihtiyaç duyduğu istiğfar ve hacet namazlarıdır. Peygamber Efendimizin (S.A.V) Hz. Ali’ye aktarmasıyla rivayet olunan bir namaz vardır. Bu namaz kimselere zor da gelse gecenin fazileti anlamında çok kıymetlidir. Bu namaz 100 rekat şeklinde kılınır. Bu namazın her rekatında 1 Fatiha Suresi, 10 İhlas Suresi okunur. Namaz tamamlandığında ise 1000 İhlas okunmuş olunur. Berat gecesi kılınacak 100 rekatlık namaz tamamlandığında ellerini göğe kaldırıp dua eden kimsenin duası geri çevrilmez buyuruluyor. Zünnün-u Mısri Hazretleri’nden rivayet olunduğuna göre; “Berat gecesi her kim 12 rekat namaz kılar, Fatiha’dan sonra 50 kez İhlas Suresi okursa 100 rekatın sevabını alır.” buyurulur. Berat gecesi 6 rekatlık bir namaz daha bulunur ve akşam namazından sonra kılınır. Her rekatta 1 Fatiha, 6 İhlas Suresi okunur.

Berat Kandili Orucu

Peygamber Efendimiz “Recep Allah'ın ayıdır, Şaban benim ayımdır, Ramazan ise ümmetimin ayıdır" buyurmuştur. Bununla birlikte Resulullah (S.A.V) Şaban-ı Şerif ayında oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. Bu tavsiye nihayetinde berat kandili oruç tutmak için güzel ve Allah-u Teala nezdinde ecirler ile dolu bir gündür. Şaban ayının ilk günü, ilk Perşembe günü, 13,14,15. gün ve son Pazartesi günleri orucu bulunmakla birlikte Berat Kandilinin gündüzünü oruçlu geçirmek çok sevaptır. Peygamber Efendimiz (S.A.V) “Bugünde senelik ameller Allah-u Teala’ya arz olunur. İsterim ki Allah-u Teala’ya arz edildiğim sırada oruçlu olayım” buyurmuştur. Şaban ayının ilk günü 11 Şubat 2024 Pazar (1 Şaban 1445), İlk perşembe günü 15 Şubat 2024 Perşembe, Şaban'ın 13. günü 23 Şubat 2024 Cuma, 14. günü 24 Şubat 2024 Cumartesi (Berat Kandili), 15. günü 25 Şubat 2024 Pazar'dır. Şaban-ı Şerif'in son Pazartesi günü ise 4 Mart 2024'tür. 11 Mart 2024 Pazartesi günü ise Ramazan-ı Şerif ayı başlar.

Berat Kandilinde Hangi Tesbihler Çekilir?

Berat gecesini istiğfar ile geçirmek çok faziletledir. Berat kandil tesbihleri af ve mağfiret istemektir. Bu sebeple Şaban ayı içerisinde idrak edilen Berat kandilinin Allah’a şükür ifadesiyle ve bağışlanma dilenmesiyle geçmesi çok sevaptır. Berat kandilinde çekilecek tesbihler ve zikirlere başlarken ‘cemia hatalarımızla estağfurullah’ sözüyle başlayıp, estağfurullah kelimesini tekrarlayarak zikir ve istiğfar yapılır.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    SEVDİM
  • 1
    BEĞENDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Bucak'ta Beraat Sevinci! Bucak Belediyesi Geleneği Bozmadı
Bölgesel

Bucak'ta Beraat Sevinci! Bucak Belediyesi Geleneği Bozmadı

Burdur'un Bucak ilçesinde Berat Kandili kapsamında vatandaşlar Hacı Ömer Ağa Camiinde programa katıldı. Bucak Belediyesi program sonu kandil simidi dağıttı.

Burdur'da Bereketli Kandil: 5000 Kandil Simidi Dağıtıldı
Bölgesel

Burdur'da Bereketli Kandil: 5000 Kandil Simidi Dağıtıldı

Burdur Belediyesi, Berat Kandili dolayısıyla 5000 kandil simidi dağıtarak şehre bereket kattı. Esnaf ve vatandaşlara dağıtılan simitler, kandil coşkusunu daha da artırdı.

Bozüyük'te Camiler Şekere Bürüdü: Berat Kandili Kutlaması
Yaşam

Bozüyük'te Camiler Şekere Bürüdü: Berat Kandili Kutlaması

Bozüyük Belediyesi, Berat Kandili dolayısıyla vatandaşlara mevlit şekeri ikram etti. Camilere giderek ibadetlerini yapan cemaate, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü personelleri tarafından mevlit şekeri dağıtıldı. Yatsı namazından sonra yapılan dağıtım esnasında vatandaşların kandilini kutlayan belediye görevlileri, Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu'nun kandil kutlamasını ve selamlarını iletti.

Mehmet Gökmen, UMRE'den Berat Kandilini kutladı
Bölgesel

Mehmet Gökmen, UMRE'den Berat Kandilini kutladı

Talha GÖKMEN Turizm ile Umre ziyareti gerçekleştiren Mehmet GÖKMEN Hoca, Berat Kandili'ni tüm dostlarıyla kutladı. Hocanın yaptığı açıklamada, Rabbimizden dualarla afiyet, huzur ve mutluluk dileğinde bulundu. Detaylar için tıklayın.

Başkan Büyükkılıç'tan Fedakar Ekibine Teşekkür!
Yaşam

Başkan Büyükkılıç'tan Fedakar Ekibine Teşekkür!

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, gece 01.30'a kadar süren toplantıda ekibine teşekkür etti. "Mesai mefhumu gözetmeden çalışmaya devam ediyoruz" diyen Büyükkılıç, Berat Kandilini de tebrik etti.

Bilecik'te Berat kandiline özel helva dağıtımı
Bölgesel

Bilecik'te Berat kandiline özel helva dağıtımı

Bilecik Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Berat Kandili sebebiyle dernek önünde helva dağıtımında bulundu.