Burdur ili Bucak ilçesine bağlı Gündoğdu köyünde üretilen Antep ve Siirt Fıstık hasadı .
Bucak İlçemizde Antep ve Siirt Fıstığının ilk hasatı Adem AKGÜN' e ait 10 dekarlık bahçedeki 200 adet ağaç Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel, Meclis Başkanı Mustafa İleri ve Bucak Ziraat Odası Ziraat Mühendisleri katılımıyla hasat edildi.
Yıllık bakım maliyetinin düşük olması, dikiliş tarihinden itibaren 7. yılında % 100 verim elde edilmesi yanı sıra ürünün depolama süresinin de uzun yıllara yayılması Antep ve Siirt Fıstığı diğer meyve türlerine göre avantajlı kılmaktadır.
Akgün: “1983 yılından bu tarafa Antep ve Siirt Fıstığı yetiştiricisiyim. Verim ve kazanç durumu iyi. İklimimize uyumlu ve karlılık oranı yüksek bir bitki. Bucak ve çevresinde yetişen fıstığın kalite ve lezzetinin Antep yöresinde yetişen üründen daha iyi olduğunu hem tüketim yapan müşterilerim hem de Antep iline işlettirmeye götürdüğüm işletme sahipleri söylemekteler. Bucak’taki üreticilere Antep ve Siirt Fıstığı üretimi yetiştiriciliği konusunda çağrıda bulunuyorum. Hiç bir karşılık beklemeden bölgemizde bu alanda kim yatırım yapmak isterse deneyim ve tecrübelerimi paylaşmaya hazırım.
Bucak Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Özel:
“Antep ve Siirt Fıstık tarımı bölge iklimi ve toprak yapısına adaptasyonu, ağaçların gelişimi ve meyve verimliliği oldukça güzel olduğunu gözlemlemekteyiz. Şu an bu bahçede 40 yaşında ki bir ağacın ürün verimi 120 kilograma kadar çıkmaktadır. Bu bahçede verimin güzel olması ağaç bakımı, bahçe dizaynı ile ilgili bir durum. Yetiştiricimizi kutluyorum. Çiftçimizin bu bahçesi yeni yatırımcılarımızın da örnek aldığı bir meyve bahçesi. 10 dekarlık bu bahçenin cirosu 450.000 TL. Dekar da 45.000 TL.
Ülkemizde Antep ve Siirt Fıstık ağaçları 800-900 yaşında. Ağaçlar uzun ömürlü olduğu için bir yıllık dikimle yıllarca verim alınabilen bir meyve türü. Gübreleme ve ilaçlama maliyeti yok denecek kadar az. Bakım maliyeti uygun ve masrafsız bir bitki türüdür. Bir çok ürüne göre daha kârlı.
Gündoğdu köyündeki başarılı bir üretim sonrası diğer üreticilerin de antepfıstığı üretimine başladığı köyde şu anda 100 dekarı aşan bir fıstık bahçe varlığına sahip ve
şu anda İlçemize bağlı Gündoğdu köyümüze Gaziantep ilimizden fıstık bahçesi tesisi için arazi alımı yapan yatırımcılarımız mevcuttur.
Bizler Antep-Siirt Fıstık tarımının yöremizde gelişimi için Bucak Ziraat Odası olarak üreticilerimizin yanında olacağız. Bölgemizde tarımsal ekonominin güçlenmesi için var gücümüzle ekibimizle birlikte çalışmaya devam edeceğiz “ dedi.
Yorumlar (0)