Burdur

Bucak’ta Virüsten Korunmak İçin Ne Yapmalı?

Burdur Valiliği, salgına 'norovirus' adlı virüsün neden olduğunu açıkladı ve bulaştırıcılığının 3 hafta olduğunu belirterek insanların hijyene dikkat etmesi gerektiği konusunda uyardı.

Bucak’ta Virüsten Korunmak İçin Ne Yapmalı?

Burdur Valiliği, salgına 'norovirus' adlı virüsün neden olduğunu açıkladı ve bulaştırıcılığının 3 hafta olduğunu belirterek insanların hijyene dikkat etmesi gerektiği konusunda uyardı.

Burdur Valiliğinden yapılan açıklamada virüsün  hafif bir klinik tabloyla seyreden ve genelde 1 gün içinde gerileyen bulantı, kusma ve ishal ile zaman zaman hafif ateşe neden olduğu belirtildi.

Virüsten korunmak için vatandaşlara tavsiyelerde bulunulan açıklamada  “Her ne kadar gerekli tedbirler alınmış olsa da bu virüs enfeksiyonunda kişinin bulaştırıcılığının 3 hafta kadar sürebileceği, aynı hanedeki kişilerin birbirlerine etkeni bulaştırabileceği, bu yüzden de kişisel ve ev içi hijyene çok dikkat edilmesi gerektiği, özellikle tuvalet sonrası olmak üzere ellerin ve de yiyeceklerin çok iyi yıkanması, genel temizlik kurallarına mutlaka uyulması önemle hatırlatılması gereken tedbirlerdir” denildi.

Norovirüs nedir?

Tüm yaş gruplarında görülebilen, şiddetli karın ağrısı, ishal ve kusma gibi belirtilerle ortaya çıkan Norovirüs enfeksiyonu, son günlerde basında yer alan haberlerin ardından merak konusu oldu. Norovirüs enfeksiyonu hakkında daha önce bilgi sahibi olmayan vatandaşlar, konu hakkında internette araştırma yapıyor.

Peki, Norovirüs enfeksiyonu nedir?

Şebeke suları, yiyecek ve içecekler aracılığıyla bulaşan Norovirüs enfeksiyonu, insandan insana temasla da bulaşabilmektedir. Virüs bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal belirtileri ile seyretmekte ve hastalar yeterli sıvı alımı ve istirahat ile kendi kendine 3-4 gün içerisinde düzelebilmektedir.

İşte, Norovirüs hakkında detaylar…

Tüm dünyada erişkin ve çocuklarda görülen ishallerin önemli bir kısmından norovirüs sorumludur. Hastalık bütün yıl boyunca görülebilir ve her yaştan kişiyi etkileyebilmektedir. İshal şikâyeti ile hekime başvuran erişkinlerin yaklaşık %20’sinden norovirusler sorumludur. Norovirusler aynı zamanda virüslerden kaynaklanan ishal salgınlarının %60-95’ini oluşturmaktadır. Nasıl Bulaşır? Esas bulaş ağız-dışkı yoluyla olup kusmukla da olabilir. Bulaşma sıklıkla yuvalarda, göçmen kamplarında, tatil yapılan kamplarda, hastanelerde, okullarda, restoranlarda, gemilerde, askeri birliklerde ve aile içi bireylerde görülmekte ve bu gruplarda salgınlar yapabilmektedir. Norovirus salgınları genellikle, kişiden kişiye temas (%35), kontamine su (içme suyu, havuz suları, göl suları, buz küpleri) ve gıda (midye, istiridye gibi kabuklu deniz hayvanları, salatalar, dondurma, soğuk yiyecekler, sandviç, taze sebze ve meyveler) ile oluşmaktadır. Virüsün ısı ve klorlamaya nispeten dirençli olması su ve gıdayla bulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Virüsün dışkıyla atılımı uzun süre (>3 hafta) devam etmekte olup ilk 24- 48 saatte atılımı en üst düzeydedir. Belirtiler Nelerdir? Kuluçka süresi 18-72 saattir. Hastaların çoğunda ilk olarak bulantının eşlik ettiği ani başlaya karın ağrısı görülür. Genel olarak ishal ve kusma beraber bulunur. Hastada günde 4-8 kez, kansız, mukussuz orta miktarda dışkılama görülür. Hastaların yarısında hafif dereceli bir ateş (37.50C) olabilir. Sıklıkla karın ve kas ağrısı, baş ağrısı, keyifsizlik, halsizlik olabilir. Klinik belirtiler 24-72 saat devam eder. Küçük çocuklarda, yaşlılarda, bağışıklık yetmezliğinde daha çok semptomatik enfeksiyon ve kronik ishale neden olabilir. Tanısı Nasıl Konur? Hastalardan alınan dışkı ve kusmuk örneklerinin mikrobiyolojik olarak incelemesi yöntemi ile tanı konulur. Tedavisi Nasıldır? Genellikle kendiliğinden iyileşir. Ciddi kusma ve ishal gelişen olgularda parenteral (damar yolu) sıvı verilmesi gerekebilir. Korunma Yolları Nelerdir? Gıda, su, kişisel temaslar ve çevresel yüzeyler aracılıyla kolay bulaşma olduğundan norovirüs ile ilişkili salgınların kontrolü güç olur. Su ve gıda kaynaklarının kontamine olmasını önleyici önlemler alınmalı, su kaynağına yüksek klor konsantrasyonları uygulanmalıdır. Hasta eğer hastanede ise çıkartıları ile temas eden sağlık personeli eldiven kullanmalı, temas sonrası hijyenik el yıkama yapılmalıdır. Kontamine çevre %5-10 oranında sulandırılan çamaşır suyu ile temizlenmelidir. Norovirüslerin değişik antijenik tipleri olması ve bağışıklık uzun sürmemesi nedeni ile henüz geliştirilmiş bir aşısı yoktur. Kimler Riskli Gruptadır? Hamile ve emziren kişilerin hasta olması durumunda derhal hekime başvurmaları, hekim onayı olmadıkça ilaç almamaları gerekmektedir.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Bucak’taki Salgının Nedeni ‘Norovirus’
Bölgesel

Bucak’taki Salgının Nedeni ‘Norovirus’

Bucak ilçesinde günlerdir bulantı, kusma ve ishal şikayetiyle hastanelere başvuran hastaların sayısı 3 bin 366'ya ulaştı.

Grip Ne Kadar Sürer? Grip Semptomları ve İyileşme Süreçleri
Sağlık

Grip Ne Kadar Sürer? Grip Semptomları ve İyileşme Süreçleri

Grip ne kadar sürer ve belirtileri ne zaman geçer? Grip semptomları ve iyileşme süreçleri hakkında bilmeniz gereken her şey bu yazıda!

COVID-19 Sonrası Yeni Normal: Salgından Sonra Neler Değişti?
Yaşam

COVID-19 Sonrası Yeni Normal: Salgından Sonra Neler Değişti?

COVID-19 salgını sonrası hayatımızda neler değişti? Yeni normalin iş, eğitim, sağlık ve sosyal yaşam üzerindeki etkileri ve gelecekte bizleri neler bekliyor? İşte detaylar!

Covid-19 mu grip mi? Artan grip vakaları hakkında Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan açıklama geldi!
Sağlık

Covid-19 mu grip mi? Artan grip vakaları hakkında Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan açıklama geldi!

Covid-19 mu grip mi diye endişelendiğimiz vakalar hakkında konuşan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, mevsimsel şartlara bağlı olarak üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve bulaşıcı hastalıklarda artış olduğunu söyledi.

Grip Baş Dönmesi Yapar mı? Grip Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Sağlık

Grip Baş Dönmesi Yapar mı? Grip Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Grip, baş dönmesi yapar mı? Grip belirtileri arasında baş dönmesi neden görülür ve bu durumda ne yapılmalıdır? İşte grip ve baş dönmesi ilişkisi hakkında bilmeniz gerekenler!

Grip Düşmanı Meyveler: Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Doğal Lezzetler
Sağlık

Grip Düşmanı Meyveler: Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Doğal Lezzetler

Gripten korunmanın doğal yollarını mı arıyorsunuz? İşte grip düşmanı meyveler ve bağışıklık sistemini güçlendiren etkileriyle kış aylarında sağlığınızı korumanın püf noktaları!