Buğdayda Maliyet Rekoru! TMO'dan Fiyat Bekleniyor!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2024 yılı bir kilogram buğday üretim maliyetini 10,87 lira olarak açıkladı. Bayraktar, TMO'nun hasat başlamadan buğday fiyatını açıklamasını ve üretim maliyetini dikkate almasını istedi.

Buğdayda Maliyet Rekoru! TMO'dan Fiyat Bekleniyor!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday üretiminde hasat döneminin yaklaşmasını ve buğday üreticilerimizin sorunlarını yaptığı görüntülü basın açıklamasıyla değerlendirdi. Bayrakraktar, Kuru tarımda 1 kilogram buğdayın maliyetini çıkardıklarını belirterek, şunları kaydetti:

2024 YILI 1 KİLOGRAM BUĞDAY ÜRETİM MALİYETİ BELLİ OLDU

“Buğdayda kültürel işlemlerin yoğun olduğu Ekim-Mart döneminde mazot fiyatı ortalama 23 lira iken bu yıl aynı dönemde yüzde 76 artışla ortalama 40 liranın üzerine çıktı. Mazot fiyatı son bir yılda ise yüzde 105 oranında artış gösterdi.

ÇİFTÇİ GÜBREYİ HANGİ FİYATLARDAN KULLANDI?

Taban gübresinin yoğun olarak kullanıldığı Ekim-Kasım-Aralık aylarında ise DAP gübresinin ortalama fiyatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16, 20.20.0 gübresinin fiyat ise yüzde 22 oranında artış gösterdi. Şubat ve Mart ayında kullanılan ÜRE gübresinin fiyatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 oranında arttı.

ARAZİ KİRA ÜCRETLERİ YÜZDE 64, İŞÇİLİK MALİYETLERİ YÜZDE 75 ARTTI

Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgilere göre; bölgesel bazlı değişmekle birlikte, Türkiye genelinde geçen yıla göre arazi kira ücretlerinde yüzde 64, işçilik ücretlerinde ise yüzde 75’e varan oranlarda artışlar yaşandı.

Bu yıl iklim değişikliğinin etkisiyle kış uykusundan erken uyanan tarla farelerinin popülasyonları arttı, fareler birçok ilde ekili hububat alanlarını istila etti. Bu durum zirai ilaç maliyetini geçtiğimiz yıla göre yüzde 52 oranında artırdı.

Çiftçilerimizin buğday tohumunu attığı günden hasada kadar yapacağı harcamalar dikkate alınarak yapılan maliyet hesabında, kuru şartlarda üretimi yapılan buğdayın ortalama maliyeti geçen yıla göre yüzde 62 oranında artarak kilogramı 10 lira 87 kuruş olarak tespit edildi” dedi.

ÇİFTÇİ TMO’DAN BUĞDAY FİYATI BEKLİYOR!

Çiftçinin TMO’dan buğday fiyatını açıklamasını beklediğini kaydeden Bayraktar, şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz yıl Toprak Mahsulleri Ofisi üzerine düşen görevi yaparak çoğunluğu buğday olmak üzere 12 milyon tonun üzerinde hububat alımı gerçekleştirdi. Haliyle Toprak Mahsulleri Ofisi’nin depoları doldu. Son günlerde Toprak Mahsulleri Ofisi depolarının doluluğuna ve dünya buğday fiyatlarının düştüğüne yönelik açıklamalar çiftçilerimizi tedirgin ediyor. Bu doğrultuda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin sorumluluğu geçmiş yıllara nazaran bu yıl daha da arttı.

TMO ÜRETİM MALİYETİNİ DİKKATE ALARAK FİYAT AÇIKLAMALI

Çiftçilerimiz gereğini yaptı bu ülkemiz için stratejik öneme sahip buğdayını üretti. Toprak Mahsulleri Ofisi hasat başlamadan 10 lira 87 kuruş olan üretim maliyetini dikkate alan buğday fiyatını açıklayarak çiftçilerimizi bir an önce rahatlatmalıdır.

TÜRKŞEKER VE TARIM KREDİ'DE BUĞDAY ALIMI YAPMALI

Toprak Mahsulleri Ofisi hasat başlamadan alım merkezlerini hazır hale getirmeli, gerekirse geçen yıl olduğu gibi yığma alım yaparak, gelen buğdayın tamamını alacağını açıklamalıdır. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Tarım Kredi Kooperatifleri ve TÜRKŞEKER de buğday alımı yapmalıdır.”

kaynak: tarımdan haber

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Kastamonu'da karabuğdayın hasadı başladı
Bölgesel

Kastamonu'da karabuğdayın hasadı başladı

Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde, Mayıs ayında ekilen karabuğdayın hasadı başladı. Çölyak hastalarının besin kaynağı olan karabuğday, çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

DNA'sı bozulmayan özelliği ile bilinen ve ata tohumundan üretilen siyez buğday hasadı Ordu'da sürüyor
Bölgesel

DNA'sı bozulmayan özelliği ile bilinen ve ata tohumundan üretilen siyez buğday hasadı Ordu'da sürüyor

Ordu'da fındık hasadı sürerken bir yandan da siyez buğdayı hasadı sürüyor.

Sivas'ta buğdayın zamanı geldi
Bölgesel

Sivas'ta buğdayın zamanı geldi

Türkiye'nin en büyük buğday ambarlarından olan Sivas'ta hasat başladı.

Yeni kahraman! Soylu çeşidi ile kuraklığa defans! Su verilmeden 1,5 metreye ulaştı
Yaşam

Yeni kahraman! Soylu çeşidi ile kuraklığa defans! Su verilmeden 1,5 metreye ulaştı

Konya’nın Doğanhisar ilçesinde su verilmeden yetiştirilen yerli makarnalık buğday çeşidi Soylu, boyu 1,5 metreye ulaştı ve dekarda 400 kilo verim verdi. Ayrıntılar için tıklayın.

Kayseri Tomarza'da ekmeklik buğday hasadı devam ediyor!
Bölgesel

Kayseri Tomarza'da ekmeklik buğday hasadı devam ediyor!

Kayseri'nin Tomarza ilçesinde ekmeklik buğday hasadı devam ediyor.

Samsun’da geçen yıl  994 bin 360 dekar alanda 234 bin 905 ton buğday üretimi yapıldı
Bölgesel

Samsun’da geçen yıl 994 bin 360 dekar alanda 234 bin 905 ton buğday üretimi yapıldı

Samsun’da organik kavılca buğdayı hasadı ve hasat makinesi dağıtımı gerçekleştirildi.