Burdur

Burdur Çavdır Bölmepınar Camisi Yenileme Çalışmaları

Başkan Mustafa Özboyacı, tarihi Bölmepınar Camisi'nin yenileme projesi hakkında açıklamalarda bulundu. Caminin tarihçesi ve restorasyon çalışmaları detaylarıyla anlatıldı.

Burdur Çavdır Bölmepınar Camisi Yenileme Çalışmaları

AK Parti Burdur İl Başkanı Mustafa Özboyacı, tarihi Bölmepınar Camisi'nin yenileme projesi hakkında açıklamalarda bulundu. Caminin tarihçesi ve restorasyon çalışmaları detaylarıyla anlatıldı.

AK PARTİ TARİHE SAHİP ÇIKIYOR!!!

AK Parti Burdur İl Başkanı Mustafa Özboyacı, Burdur'un Çavdır ilçesinde bulunan tarihi Bölmepınar Camisi'nin yenileme çalışmaları hakkında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız; Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ecdadın İzinde gitmek.” Sözüyle ecdadın eserlerine sahip çıkmaya verdiği önem ışığında Çavdır ilçemiz Bölmepınar (Dengere) köyünde bulunan Osmanlı Dönemi (16. 17. Yüzyıl) eseri olan tarihi Bölmepınar camisinde VakIflar Genel Müdürlüğü, Antalya Bölge Müdürlüğünün 09.01.2023 tarihinde imzalanıp 7.571.575,64(KDV Dahil) bedelle ihale ettiği yenileme çalışmaları devam etmektedir.

Camiyi bilmeyenler için kısaca tanıtmamız gerekirse.

Caminin Kısa tarihçesinde; Doğu-batı ekseninde dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiş olan cami, yığma tekniğinde, taş malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Caminin duvarlarında ve harimde bulunan ahşap desteklerin kaidelerinde devşirme malzeme kullanılmıştır. Camii Osmanlı döneminde (16.-17. Yy) inşa edilmiştir.

Caminin mimari özellikleri; İçten 10.55x12.60 ölçülerinde olan yapının düz toprak dam olan üst örtü sistemi, 1966 yılında yapılan onarım sırasında kırma çatı ile kaplanmıştır. Caminin kuzeydoğu köşesinde minare, doğu cephesinde ise son cemaat yeri bulunmaktadır. Caminin doğu cephesinde yer alan, iki katlı ahşap son cemaat yeri, biri güneyde devam eden beden duvarına gömülmüş beş ahşap destek tarafından taşınmaktadır. Ahşap destekler, devşirme sütun gövdelerinden oluşan kaidelere oturtulmuştur. Ahşap tavanın zemini ince çıtaların çapraz atılmasıyla hareketlendirilmiştir. Son cemaat yerinin güney duvarına bir mihrabiye yerleştirilmiştir. Caminin nitelikli ahşap işçiliği ve kalem işi bezemeleri bulunmaktadır.

Camiye bugüne kadar ihale kapsamında yapılan işlemler; Eserin sözleşmesi 09.01.2023 tarihinde imzalanmış olup öncelikle Esere ait proje Koruma Kurulu kararı doğrultusunda revize edilmiştir. Projelerin Koruma Kurulunca uygun bulunmasına müteakip olarak Eserin minaresi onaylı projesi doğrultusunda petek kısmına kadar sökülerek yeniden yapılmıştır. Minare taşları basınçlı su ile temizlenmiştir. Eserin üst örtüsü alınarak içerisindeki dayanımını kaybetmiş ahşaplar ortaya çıkarılmıştır. Onaylı projesi doğrultusunda sökümüne karar verilen sonradan örülmüş taş sıralarının söküm çalışmaları devam etmektedir.

İş bitimine kadar kalan işler; Restorasyon çalışmalarında Eserin beden duvarlarının sağlamlaştırma çalışmalarının tamamlanması ve çatının yeniden yapılması planlanmaktadır. Ayrıca Eser içerisindeki ahşap bezemelerin temizlik ve ihya çalışmaları ile beden duvarlarında bulunan özgün benekli sıvaların sağlamlaştırma ve bordür çalışmalarının tamamlanması planlanmaktadır. İş sonuna kadar çevre düzenlemesi kapsamında tretuvar, yürüme yollarının yapımı ve çevre duvarlarının yenilenmesi çalışmalarının yapılacaktır.

AK Partimizin gerek ekonomik, gerek kültürel, gerekse sanat alanında Burdur’umuza yapmış olduğu tüm yatırımları yakından takip ediyoruz. 22. Yaşında bir parti 21 yıllık bir hükümet olarak yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır.


 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 4
    BEĞENDİM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

 83 yıllık Halkevi Binası'nın restorasyon çalışmaları neredeyse bitti
Bölgesel

83 yıllık Halkevi Binası'nın restorasyon çalışmaları neredeyse bitti

İzmit ilçesinde Cumhuriyet döneminin önemli eserlerinden biri olan 83 yıllık Halkevi Binası'nın restorasyon çalışmalarında sona doğru yaklaşıldı.

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası restorasyon çalışmaları tamamlandı
Yaşam

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası restorasyon çalışmaları tamamlandı

Sivas'ta UNESCO tarafından Türkiye'de koruma altına alınan ilk eser olan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nda tarihinin en kapsamlı gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları tamamlandı.

‘Devlet Konuk Evi’ inşaatı sürüyor
Yerel Yönetim

‘Devlet Konuk Evi’ inşaatı sürüyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Balbey Mahallesi’nin yeniden cazibe merkezi olması noktasında 19’uncu yüzyıldan kalma metruk bir binada başlattığı restorasyon çalışmasını sürdürüyor.

Bucak’ın Her Mahallesinde Bir Çalışma Var!
Yerel Yönetim

Bucak’ın Her Mahallesinde Bir Çalışma Var!

Bucak Belediyesi ekipleri, farklı mahallelerde çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor

Afyonkarahisar'da Zafer Müzesi törenle açıldı
Etkinlik

Afyonkarahisar'da Zafer Müzesi törenle açıldı

Restorasyon çalışmaları tamamlanan Millî Mücadelenin tanığı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Batı Cephesi Karargâhı olarak kullandığı ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin planlandığı Zafer Müzesi düzenlenen törenle açıldı. Detaylar haberimizde..

700 yıllık evler yeniden hayat buluyor
Etkinlik

700 yıllık evler yeniden hayat buluyor

Dilovası'nda, Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Yahya Kaptan'ın şehit edildiği evin de içinde bulunduğu 700 yıllık yapılar restore ediliyor. Çalışmaların tamamlanmasıyla bölgede turizm hareketliliği başlaması hedefleniyor.