Burdur

Burdur'da AK Parti'den depreme karşı 10 önlem önerisi

Burdur Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Büyükkeleş'in Burdur belediye meclisinde başkanlığa sunduğu deprem tavsiyeleri oy birliği ile incelenmek ve detaylı görüşülmek üzere imar müdürlüğüne sevk edildi.

Burdur'da AK Parti'den depreme karşı 10 önlem önerisi

Ak Parti Burdur Belediye Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Hüseyin Büyükkeleş'in Burdur belediye meclisinde başkanlığa sunduğu deprem tavsiyeleri oy birliği ile incelenmek ve detaylı görüşülmek üzere imar müdürlüğüne sevk edildi.

“Deprem Öldürmez; DEPREME DAYANIKSIZ bina öldürür”

Ak Parti’den Burdur Belediye Meclisi’ne Depreme Karşı “10 Önlem” Önerisi:

Ak Parti Burdur Belediye Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Hüseyin Büyükkeleş, Ak Parti grubu adına 1. Derecede deprem bölgesinde bulunan ilimizde, özellikle yeni yapılacak olan yapılarda meydana gelebilecek hasar ve yıkımların önüne geçilebilmesi adına, çeşitli mühendis odaları ile yapılan görüşme ve çalışmalar sonucu birtakım önlemler alınması gerektiğini ve bu önlemleri meclis toplantısında dile getirdi.

“1914/46/71 depremleri hafızalardan silinmiş gibi görünse de şehrimizin birinci derece deprem bölgesi oluşunu 6 Şubat depremi ilimizde meydana gelebilecek büyük deprem gerçeğini bizlere tekrar acı bir şekilde hatırlatmıştır. Her an depreme hazırlıklı olmamız, deprem öncesi ve sonrası için gerekli tüm çalışmaları hızla gerçekleştirmemiz gerekmektedir. İlimizde yapılacak mevcut hasarlı binaların tespiti ve gerekli önlemlerin alınmasının yanı sıra yapılacak olan binalar ile ilgili birtakım önlemler ivedilikle alınmalı ve uygulamaya geçilmelidir.
“Deprem öldürmez bina öldürür.” cümlesinin aslında, “Deprem Öldürmez, DEPREME DAYANIKSIZ binalar öldürür” olduğunu öğrendiğimiz şu günlerde binaların depreme daha dayanıklı hale gelmesi ve önlemlerin en üst düzeye çıkarılması için mevcut yönetmeliklere ek olarak bir takım ilave mecburiyetler getirilmelidir. Yaptığımız çalışmalar sonucu fazlası olmayan, belki eksiği olan önlemler şu şekildedir.

1-Mevcut yönetmelikte emsal müsaade ettiği müddetçe yapılabilen kapalı çıkmalar tamamen kaldırılmalıdır.

2-Saplama kiriş yapılmasından kaçınılmalıdır. Yapılması zorunlu haller için ise özel koşullar getirilmelidir.

3-Hali hazırda 4 kat ve üzeri yapılarda uygulanmakta olan Bodrum katı yapılması mecburiyeti tüm yapılar için uygulanmalı.

4-Bodrum katlarının güçlendirilmesi adına rijit bodrum denilen, bodrum katlarının çevresinin perde betonla yapılması zorunlu hale getirilmeli.

5-Üst katlarda da binanın tüm köşelerinde perde betonla çevrilmeli.

6-Bitişik nizam yapıların tekrar gözden geçirilerek gerekli önlemlerin alınabilmesi gerekir. Binaların Kat kotlarının aynı olmasına dikkat etmek bunların başında gelmektedir. Aksi durumda binalar birbirine çekiç etkisi yapmakta ve şiddetli yıkımlara neden olmaktadır. Bu durumun önüne geçilebilmesi için yeni yapılacak imar plan ve revizyonlarında bitişik nizamın önüne geçilmesi gerekmektedir.

7-İlimizdeki zemin iyileştirmesi gereken yerlerin tekrar gözden geçirilerek bu bölgede zemin iyileştirme işleminin yaptırılmasının mecburi hale getirilmesi gerekir. Zemin sıvılaşması olan yerlerde raporlar daha ciddi incelenmeli, bu durumun önüne geçilmesi adına daha hassasiyet gösterilerek gerekli önlemlerin alınması.

8-İlimizdeki zemin iyileştirmesi gereken bölgeler tespit edilip bu bölgedeki yapılara enjeksiyon yöntemiyle zemin güçlendirilmesi yapılmasının tavsiye edilmesi gerekir. Böylelikle mevcut binaların da meydana gelebilecek bir depremde oluşabilecek büyük hasarların önüne geçilmektedir.

9-Statik projelerin tamamında en az C30 dayanıma sahip betonun zorunlu hale getirilmesi gerekmektedir.”

10- Kolon, kiriş ve döşemelerde kullanılan donatı çapları için belirli özel koşullar altında bir takım minimum şart ve yasaklar getirilmeli.

Konunun ek gündeme alınmasının ardından Belediye Başkanı Ercengiz Hüseyin Büyükkeleş’e ve Ak Parti grubuna hassasiyetleri ve çalışmaları için teşekkür ederek konuyu daha detaylı incelenmek ve tartışılmak üzere imar müdürlüğüne sevketti. İmar komisyonunca görüşülmesi ve uygun görülmesinin ardından önlemler plan notları ve yönetmeliklere önümüzdeki günlerde ilave edilecek.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENMEDİM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

AK Parti Burdur Kadın Kolları 7. dönem yürütme kurulu belli oldu
Bölgesel

AK Parti Burdur Kadın Kolları 7. dönem yürütme kurulu belli oldu

AK Parti Burdur İl Kadın Kolları Başkanı Cennet Özalp Tanrıöver, AK Parti Burdur Kadın Kolları 7. dönem yürütme kurulunu açıkladı. İşte Yeni yürütme kurulu listesi...

Burdur'da coşkulu kongrede Cennet Özalp Tanrıöver yeniden başkan
Bölgesel

Burdur'da coşkulu kongrede Cennet Özalp Tanrıöver yeniden başkan

AK Parti Burdur Kadın Kolları 7. Olağan Kongresi'nde, Cennet Özalp Tanrıöver yeniden başkan seçildi. Cennet Özalp Tanrıöver kimdir? Detaylar haberimizde!

AK Parti Burdur İl Yürütme Kurulu belli oldu
Bölgesel

AK Parti Burdur İl Yürütme Kurulu belli oldu

AK Parti Burdur İl Yürütme Kurulu açıklandı! Başkan Mustafa Özboyacı liderliğinde güçlü isimler görev aldı. İşte yeni dönemin kadrosu

Burdur’da 2024 yılı yatırımları Eğitim, Sağlık ve Tarıma büyük destek
Bölgesel

Burdur’da 2024 yılı yatırımları Eğitim, Sağlık ve Tarıma büyük destek

Burdur İl Özel İdaresi’nin 2024 yılında gerçekleştirdiği yatırımlar ve destek projeleri, Burdur Milletvekili Mustafa Oğuz tarafından kamuoyuna duyuruldu.

Burdur'da küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine büyük destek Modern çadır ve güneş enerjisi sistemleri
Bölgesel

Burdur'da küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine büyük destek Modern çadır ve güneş enerjisi sistemleri

AK Parti Burdur Milletvekili Mustafa Oğuz Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Yaşam Standartlarının Geliştirilmesi projesi ile ilgili açıklama yaptı.

AK Parti Burdur İl Gençlik Kolları yeni yönetimi belli oldu İşte Yönetim Kurulu
Bölgesel

AK Parti Burdur İl Gençlik Kolları yeni yönetimi belli oldu İşte Yönetim Kurulu

AK Parti Burdur İl Gençlik Kolları, Türkiye Yüzyılı vizyonuyla yeni yönetim kadrosunu tanıttı. AK Parti Burdur İl Gençlik Kolları Yönetim Kurulu ve detaylar için hemen okuyun!