Burdur’un Gölhisar ilçesinde yaşayan 71 yaşındaki cura ustası Necati Arslan, geliştirdiği “Ekizce” modeli ve tezenesiz çalma tekniğiyle Yörük kültürünü genç nesillere aktarıyor. Çocukluğundan itibaren müziğe ilgi duyan Arslan, yıllar içinde cura yapımına yöneldi ve 'Ekizce' adını verdiği özel bir model geliştirdi. Kültürel mirası yaşatmayı amaçlayan öğretmen, tezenesiz çalma tekniğiyle de dikkat çekiyor.
Burdur'un Gölhisar ilçesinde yaşamını sürdüren 71 yaşındaki cura ustası Necati Arslan, yıllardır yöresel müziğin unutulmaması için emek veriyor. Çocukluğundan itibaren Teke Yöresi'nin ezgileriyle büyüdüğünü belirten Arslan, müziğe olan ilgisinin ortaokul yıllarında başladığını söyledi. 1970 yılında bir bağlama edinen Arslan, cura sesini daha iyi yansıtmak için 1973'te özel olarak el yapımı bir cura yaptırdı. Zaman içinde enstrüman yapımına da ilgi duyan Arslan, 1980'li yıllarda bağlama oymaya başladı. Ancak bağlamaların pahalı olması nedeniyle satış yapamadığını belirten Arslan, bu nedenle cura yapımına yöneldiğini ifade etti.
Cura yapımında dut, iğde ve ardıç ağaçlarını kullandığını belirten Arslan, özellikle ardıcın Yörük kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Ustalarından öğrendiği yöntemlerle cura çalmaya devam ettiğini ve birçok şenlik ile sahne etkinliğine katıldığını dile getiren Arslan, curanın akord ve ton sorunlarını aşmak amacıyla "Ekizce" adını verdiği özel bir model geliştirdiğini söyledi. Bu modelde iki telli ve üç telli curayı birleştirerek aynı anda çalma imkânı sağladığını ifade etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan da belgeleri bulunan Arslan, curayı tezenesiz çalma tekniğini de benimsediğini belirtti. Yörük kültürünün unutulmaması için çabalarını sürdüren Arslan, bir köylüsünün yaşadığı olay üzerine yakılan bir ağıdın hikâyesini anlatarak kendi besteleriyle birlikte cura eşliğinde söyledi.
Emekli öğretmen Necati Arslan, geleneksel çalgıları ve kültürel değerleri yaşatarak genç nesillere aktarmayı hedeflediğini dile getirdi.
Burdur'un Çavdır İlçesi Kozağaç Köyü'ne ait olan iki telli cura, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.
Burdur merkezli üç ilde eş zamanlı kaçakçılık operasyonunda 15 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Operasyonda çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi.
MAKÜ’nün başlattığı Köy Üniversitesi projesi, Burdur’daki 25 köyde sosyal ve ekonomik kalkınmayı hedefliyor. Kırsal kesimde yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan proje Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.
Burdur’un Bucak ilçesinde kara para operasyonunda yakalandılar. yabancı banka hesaplarından çalınan milyonlarca lira, yerel hesaplar üzerinden aklanmaya çalışıldı. Çok sayıda gözaltı ve 2 tutuklama var.
Burdur'un Bucak ilçesi Belören Köyü Muhtarı Mehmet Topak, güvenlik güçlerini ziyaret ederek iş birliği ve destek için görüşmeler gerçekleştirdi.
Burdur Belediyesi, vatan için canını ortaya koyan kahramanların ailelerini ve gazileri yalnız bırakmıyor.
Yorumlar (0)