Burdur Öğretmenevi bahçesinde yapılan çevre düzenlemesi sırasında kanal açan işçilerin insan kemikleriyle karşılaşması sonrası polis ve olay yeri inceleme ekiplerini çalışma yapmış daha sonra bu alan incelenmek üzere MAKÜ Antropoloji bölümüne bırakılmıştı. Konu hakkında öngörüde bulunan eski Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya buranın eski bir Rum mezarlığı olabileceğini belirtti.
Burdur merkez Bahçelievler Mahallesinde faaliyet gösteren Burdur Öğretmenevi bahçesinde peyzaj düzenlemesi sırasında kanalizasyon için kanal açan işçiler, birden fazla insan kemiği buldu. Hemen polis ekiplerine bildirilen bu buluntu üzerine güvenlik önlemleri alındı ve olay yeri inceleme ekipleri bölgedeki çalışmalara başladı.
İçinde birden fazla kemik bulunan alanda yapılan kazı genişletildi. Ekipler, bölgenin eski bir mezarlık olabileceğini düşündü. Kemiklerin yaklaşık 80-90 yıl öncesine ait olduğu değerlendirilirken, müze yetkililerine haber verildi. Burdur'daki eski Müslüman mezarlıklarının şehir dışında olduğundan, bu bölgenin eski bir Rum veya Ermeni mezarlığı olabileceği öngörülüyor.
Bu buluntular üzerine emekli öğretmen ve eski belediye başkanı Sebahattin Akkaya, önemli açıklamalarda bulundu. Akkaya, Burdur'un kültürel varlıkları üzerine uzun yıllardır araştırmalar yaptığını, özellikle Burdur'daki gayrimüslimlerin tarihini incelediğini belirttiği konuşmasında;
"Ben, Burdur'un kültürel varlıkları üzerine bir çalışma başlatmıştım. Burdur'da gayrimüslimler de yaşıyordu, özellikle mübadeleye kadar Rumlar ve Ermeniler de burada bulunuyordu. Mezarlıklar konusunu ele alırken, Müslüman mezarlıklarının yerleri belli olsa da, Rumlara ait mezarlığın yerini bilmiyordum. Fakat birkaç yaşlı kişiden, Tarım İl Müdürlüğü'nün kuzeybatı istikametinde bir yerin olabileceğini duymuştum. Bugün öğretmenevi bahçesinde yapılan kazıda insan kemiklerinin çıkması bu tezi kuvvetlendirdi. Çünkü burası, Rumların yaşadığı Zafer Mahallesi'ne oldukça yakın bir yer." dedi.
Akkaya, Burdur'daki Rum nüfusunun 300-500 hane arasında olduğunu ve 1920 yılına kadar Burdur'da yaşadıklarını belirtti. Öğretmenevi'nin de Zafer Mahallesi'nin kuzeyinde olduğunu ifade eden Akkaya, "Kazılarda çıkan kemikler, bu bölgedeki Rum Mezarlığı'na ait olduğunu gösteriyor" dedi.
Burdur'daki gayrimüslim nüfusun tarihine de değinen Akkaya; "Türkler, Burdur'a 1100'lü yılların sonunda gelmeye başlamışlar ve o dönemde Burdur'da Rumlar yaşıyordu. 1920'lere kadar buradalar. Ancak 1922'deki mübadele sırasında buradaki Rumlar Yunanistan'a gitmek zorunda kaldı. Yunanistan'daki soydaşlarımız da Burdur'a geldi ve o dönemdeki Rumlardan kalan evler onlara verildi" dedi.
Akkaya, daha önce sadece bir duyumla bu mezarlığın varlığından haberdar olduklarını belirterek; "Bugün öğretmenevi bahçesinde yapılan kazı, bu tarihi tezi ortaya çıkarmış oldu. Burdur'daki Rum mezarlığına ait buluntular, bu kazıda çıkan kemiklerle doğrulanmış oldu" dedi.
Kemiklerin ne zamandan kaldığı ve neden orada olduğu ise müze ve antropoloji ekiplerinin çalışmaları sonrası netlik kazanacak.
Burdur Öğretmenevi’nde kazı sırasında insan kemikleri bulundu. Akademisyenler bölgenin eski bir mezarlık olabileceği ihtimalini değerlendirerek saha çalışmasını tamamladı.
Burdur Öğretmenevi bahçesinde yapılan kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan insan kemiklerine yönelik incelemeler sürüyor.
Burdur Öğretmenevi’nde çevre düzenlemesi sırasında işçiler insan kemikleri buldu. Buluntular eski bir mezarlığa ait olabileceği ön görülüyor. İşte detaylar!
AK Parti Burdur İl Başkanı Mustafa Özboyacı, Sebahattin Akkaya'nın koroner bypass ameliyatı sonrası evinde istirahat ettiğini açıkladı. Geçmiş olsun dileklerini iletti.
2014 yılında Bimtaş A.Ş. sirketine Hizmet Bedeli alarak danışmanlık hizmetinde bulundunuz ve o dönemde Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya’ya şirketler konusunda bilgi verdiniz.
Burdur'da 2 Nisan 2025 Çarşamba günü elektrik kesintisi var mı? Burdur'da elektrikler kesilecek mi? Burdur'da yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. İşte detaylar...
Yorumlar (0)