Burdur'da her Cuma akşamı canlı olarak yayınlanan "Burdur'un Nabzı" programında bu hafta, mimarlar odası başkanı Selim Kutlu ve yüksek jeoloji mühendisi Servet Cevni konuk olarak ağırlanarak Burdur'daki deprem gerçeği masaya yatırıldı. Programda Burdur'daki fay hatları ve deprem riskleri konusunda bilgi verildi.
Burdur’da Kanal 15’te her hafta Cuma akşamları canlı olarak yayınlanan, ilgiyle izlenen “Burdur’un Nabzı” programı 2024 Mart yerel seçimleri öncesinde “Fikir Meydanı” konseptiyle izleyicilerin karşısına çıkmaya devam ediyor.
Burdur şehir merkezi ile ilçelerdeki belediye başkanlığı rekabetinde adayların yarışından ziyade projelerin, teknik konuların kamuoyunda gündeme gelmesi için, dile getirilen teknik konuların adaylara ‘yol haritası, pusula olması için ‘Fikir Meydanı’ platformu oluşturan program yapımcısı Bilal Karasakal,bu hafta burdur mimarlar odası başkanı mimar Selim Kutlu ve yüksek jeoloji mühendisi Servet Cevniyi konuk ettiler.
Kanal 15 ekranlarında Cuma akşamları yayınlanan Bilal Karasakal ve Kürşat Tuncel’in yer aldığı Burdurun Nabzı programında bu hafta Burdur Deprem gerçeği masaya yatırıldı. Programa ayrıca deprem gerçeği konusunda SDÜ Sismoloji anabilimdalı başkanı Prf Dr. Şakir Şahin ve Burdur itfaiye müdürü Mehmet Ali Ballak video bağlantı ile katkıda bulundu
Cevni özellikle Burdur fay hatları hakkında bilgi verirken, fay hatları sadece belli bir alanı etkilemediğini 6 şubat depreminde görüldüğü gibi geniş bir havzayı etkiliyor. Burdur geçmiş tarihten itibaren 50 yıllık periyotlarla depreme mahsur kalmış 1971 depremi sonrası bu periyot dolmuş artık bir deprem kaçınılmaz dedi. Depremin bir afet olamadığını, bir doğa olayı olduğunu dile getiren Cevni ülkemiz bir deprem ülkesi depremle yaşamayı artık öğrenmeyeliz, sadece deprem olunca bu acı bilançolarla karşı karşıya kalınca deprem hatırlanmamalı dedi. Özellikle şehir imarı yapılırken liyakatlı kişilerle çalışarak deprem fay hatları önemsenmeli, şehir imarı buna göre şekillenmesi gerektiğini dile getirdi.
Burdur Mimarlar Odası Başkanı Selim Kutlu ,Burdur deprem konusunda gerekli duyarlılığa sahip olmadığını, özellikle 6 Şubat Kahramanmaraş depremini görmüş bir kişi olarak kamu kurum ve kuruluşlarının daha da önem vermesi gerektiğini dile getirdi. Farkındalığın en önemlisinin eğitim olduğunu söyleyen Kutlu ana okulundan itibaren sağlam bir deprem uygulaması ve farkındalığı yaratılması gerekli. Göstermelik yapılan bir eğitim değil gerekirse öğrencilere deprem bölgelerine götürülerek canlı gösterilmeli. Burdur'da bu imkan var deprem olan köylere öğrenciler götürülebilir. Ayrıca bina altlarına kolon kesimi yapılıp yapılmadığı kontrol edilmeli. Her dönemde depremle ilgili genelgelerin çıktığı ancak belli bir süre sonra bu genelgelerin esnetilerek uygulanmamaya başlanıldığını dile getiren Kutlu kanunların yaptırımın ağırlaştırılması ve uygulanması gerektiğini dile getirdi. Özellikle göl yatağı olan bur bölgesinde imar alanı oluşturulurken mutlaka fay hatlarının dikkate alınması gerektiğini söyledi. Kutlu ve Cevni yaklaşan yerel seçimlerde belediye başkan adaylarının en önemli projelerinin Deprem olması gerektiğini özellikle belirttiler.
Yorumlar (0)