Kuraklık nedeniyle son 50 yılda üçte birini kaybeden Burdur Gölü'nün en büyük destekçisi olan yer altı su kaynakları aynı zamanda gölde konaklayan su kuşlarının da beslenme alanlarını oluşturuyor.
Dünya üzerinde gerçekleşen iklim değişikliği, yanlış yapılan tarım faaliyetleri, kaçak sondajlar ve can damarları üzerine kurulan barajlar nedeniyle kuraklıkla boğuşan Burdur Gölü; en yüksek olduğu 1971 yılındaki su seviyesinin üçte birini kaybetti. Gölü besleyen ve adeta can damarlarından biri olan yer altı su kaynakları gölün kuraklığa karşı verdiği savaşta büyük bir rol üstleniyor.
Yer altı su kaynaklarının çıktığı bölge, gölde konaklayan su kuşlarının da en çok zaman geçirdiği bölge olarak görülüyor. Bölgenin sığ olması ve insanlardan uzak bir yerde olması da kuşların çok fazla besin bulmasını sağlıyor. Kuş cennetlerinden biri olan Burdur Gölü'nde konaklayan allı turna olarak bilinen flamingolar, martılar ve balıkçıllar bu bölgede hem besleniyor hem de yavrularını büyütüyor.
Burdur Gölü'nde yeniden köpüklenme meydana gelirken uzmanlar, olayın doğal olduğunu ve endişe yaratmaması gerektiğini söyledi.
Burdur Gölü için hazırlanan "Göldür Bizim Geleceğimiz" adlı klipte öğrenciler ve öğretmenler suyun önemine dikkat çekti.
Burdur Gölü'nün giderek kuruyan kıyı alanlarını koruma, ekolojik olarak düzenleme ve sürekliliğini sağlama amacıyla MAKÜ Lavanta Tepesi Otel’de çalıştay gerçekleştirildi.
Türkiye'nin 7. büyük gölü olan Burdur Gölü, iklim değişikliği, kaçak sondajlar ve vahşi sulama gibi etkenlerle hızla su kaybediyor.
Wiki Loves Earth 2024’te Fatih Yılmaz'ın çektiği Burdur Gölü fotoğrafı 56 ülke arasından manzara kategorisinde birinci seçildi. Türkiye'den yarışmaya damga vuran fotoğraflar da büyük ilgi topladı.
Kuruma tehlikesi altındaki Burdur Gölü, gün batımında büyüleyici renk geçişleriyle hâlâ doğaseverleri cezbediyor. Burdur Gölü’nün bu benzersiz atmosferi, Burdur Gölü Doğa Manzaraları aramalarında öne çıkıyor.
Yorumlar (0)