Kuraklığın en büyük kanıtlarından bir tanesi olan Burdur Gölü'ndeki çekilmelerin ardından toz bulutu ile kaplanması endişe yaratıyor.
Önemli düzeyde su kaybetmekte olan ve yüzde 45 oranında küçülmeye yaşayan Burdur Gölü'nün etrafında bulunan alanda çok büyük toz alanı ortaya çıktı. Isparta'ya sınır olan Burdur Gölü kıyılarındaki kurumanın ardından, adeta toz çölünü andıran alan sonrasında toz bulutlarını da yanında getiriyor.
Toprağın tuzlu olduğu gölün çekilen alanlarında bitki gelişimi mümkün olmazken, bu alanlarda küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin de yoğun olması nedeniyle kuvvetli rüzgarların da etkisiyle toz fırtınası oluşturduğu söyleniyor.
Burdur Gölü'nde yeniden köpüklenme meydana gelirken uzmanlar, olayın doğal olduğunu ve endişe yaratmaması gerektiğini söyledi.
Burdur Gölü için hazırlanan "Göldür Bizim Geleceğimiz" adlı klipte öğrenciler ve öğretmenler suyun önemine dikkat çekti.
Burdur Gölü'nün giderek kuruyan kıyı alanlarını koruma, ekolojik olarak düzenleme ve sürekliliğini sağlama amacıyla MAKÜ Lavanta Tepesi Otel’de çalıştay gerçekleştirildi.
Türkiye'nin 7. büyük gölü olan Burdur Gölü, iklim değişikliği, kaçak sondajlar ve vahşi sulama gibi etkenlerle hızla su kaybediyor.
Wiki Loves Earth 2024’te Fatih Yılmaz'ın çektiği Burdur Gölü fotoğrafı 56 ülke arasından manzara kategorisinde birinci seçildi. Türkiye'den yarışmaya damga vuran fotoğraflar da büyük ilgi topladı.
Kuruma tehlikesi altındaki Burdur Gölü, gün batımında büyüleyici renk geçişleriyle hâlâ doğaseverleri cezbediyor. Burdur Gölü’nün bu benzersiz atmosferi, Burdur Gölü Doğa Manzaraları aramalarında öne çıkıyor.
Yorumlar (0)