Burdur / Bucak

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’den Tamamen yerli ve milli Yazılım

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) hayvansal üretimde verimi artıran Çiftlik İzleme Yönetim Sistemi Veri Analizi'nde dışa bağımlılığı azaltacak yerli ve milli yazılım geliştirdi. MAKÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Onur Sevli, …

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’den Tamamen yerli ve milli Yazılım

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) hayvansal üretimde verimi artıran Çiftlik İzleme Yönetim Sistemi Veri Analizi’nde dışa bağımlılığı azaltacak yerli ve milli yazılım geliştirdi.

MAKÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Onur Sevli, gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin iki yıl önce Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve ihtisaslaşması Programı ile desteklenerek geliştirildiğini söyledi.

Ülkede hayvan varlığının sağlıklı biçimde kayıt altına alınamaması probleminden yola çıktıklarını aktaran Sevli, buna yerli ve milli bir çözüm üretme arayışı içine girdiklerini bildirdi.

Sahada yaptıkları araştırmada, bu alanda çok fazla ithal yazılım ve donanım olduğunu gördüklerine işaret eden Sevli, MAKÜ Bilgi Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde veterinerlik ve analiz uzmanı öğretim üyeleriyle sistemi tasarladıklarını dile getirdi.

“Tamamen yerli ve milli”

Geliştirilen yazılımla veri merkezinde binlerce çiftlikten gerçek zamanlı alınan verilerin anlık olarak analiz edip raporlarını üreticilere sunabildiklerini ifade eden Sevli, şöyle konuştu:

“Yazılımımızın en büyük özelliği tamamen yerli ve milli olması. Buna uygun donanımlarımızı da geliştirmeye başladık. Bu yazılımla iki hedefimiz var: Çiftliklerdeki üretim verimliliğini artırmak ve çiftlik izleme yönetim sisteminde ülkenin dışa bağımlılığını sıfıra indirmek. Çiftlik İzleme Yönetim Sistemi yazılımı, sadece bir veri kayıt sistemi değil. Çiftlik içinde hayvanın doğum öncesinden başlayarak elde edilen hayvansal ürünlerin, son kullanıcıya ulaşmasına kadar tüm verileri tutan, çiftlik içindeki cihazları yönetebilen, cihazların haberleşmesini sağlayan, yapay zeka, büyük veri, bulut teknolojilerini kullanan bir sistem. Bu anlamda Tarım 4.0 uygulamalarında ülkemizdeki ve dünyadaki öncü yazılımlardan biri olacak.”

“Yazılımı üreticilere hiçbir maliyet gerektirmeden sunmayı hedefliyoruz”

Sevli, Türkiye’de ciddi hayvan varlığı olduğunu ancak bunlara ilişkin sağlıklı veri kaydının olmadığını belirterek şöyle devam etti:

“Öncelikli olarak çiftliklerde sağlıklı veri kaydını hedefliyoruz. Çiftlik İzleme Yönetim Sistemi aslında öğrenen bir sistem, veri analizlerini uzmanlardan öğrenerek kendisi de artık karar verecek boyuta geliyor. Bu anlamda üreticiye bir tür erken uyarı karar destek mekanizması sunuyor. Piyasadaki yazılımlar, temelde yüzde 10’luk bir verim artışı sağlıyor ancak biz kendi sistemimizle bu orandan daha fazla verim almayı hedefliyoruz. Biz bu dışa bağımlılığı azaltmak için üniversite olarak geliştirdiğimiz yazılımı, üreticilere hiçbir maliyet gerektirmeden sunmayı hedefliyoruz. Buna bağlı yerli donanım projelerimizi üretime geçirerek bu alanda dışa bağımlılığı sıfıra indirmek, üretimde ise verimliliğini artırmaya çalışıyoruz.” A.A BURDUR

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Cumhuriyet’in 101. Yılı! Burdur’da Kuşakları Buluşturan Anlamlı Etkinlik
Etkinlik

Cumhuriyet’in 101. Yılı! Burdur’da Kuşakları Buluşturan Anlamlı Etkinlik

Burdur’da Cumhuriyet'in 101. yılına özel düzenlenen etkinlikte, farklı kuşaklar Cumhuriyet coşkusunu birlikte yaşadı. MAKÜ ve YASAM iş birliğiyle huzurevi sakinleri ile gönüllü öğrenciler unutulmaz anılar biriktirdi.

MAKÜ'den Özel Gereksinimli Öğrencilere destek
Bölgesel

MAKÜ'den Özel Gereksinimli Öğrencilere destek

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), özel gereksinimli öğrencilerine “Badi” sistemi ile destek sunarak üniversite yaşamında erişilebilirliği artırıyor.

Özel Öğrenciler ve MAKÜ öğrencileri dostluk maçında bir araya geldi
Bölgesel

Özel Öğrenciler ve MAKÜ öğrencileri dostluk maçında bir araya geldi

MAKÜ Engelli Öğrenci Koordinatörlüğü ve Şehit Hakan Aktürk Özel Eğitim Meslek Lisesi, dostluk maçında bir araya geldi. Fair-play ruhuyla oynanan maç, unutulmaz anlara sahne oldu. Etkinliğin detayları burada.

MAKÜ'lü milli judocu, Burdur ve Türkiye'yi gururlandırdı
Spor

MAKÜ'lü milli judocu, Burdur ve Türkiye'yi gururlandırdı

MAKÜ öğrencisi ve milli judocu Gizem Coşkun, Kosova’da düzenlenen 23 Yaş Altı Balkan Judo Şampiyonası’nda +78 kiloda üçüncü oldu. Coşkun’un bu başarısı, Türkiye'ye büyük gurur yaşattı.

MAKÜ'den Empati Etkinliği! Dünya Beyaz Baston Günü'nde Farkındalık Oluşturuldu
Bölgesel

MAKÜ'den Empati Etkinliği! Dünya Beyaz Baston Günü'nde Farkındalık Oluşturuldu

Burdur MAKÜ, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü'nde empati etkinliği düzenleyerek görme engelli bireylerin yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Katılımcılar beyaz bastonla günlük yaşamı deneyimledi.

Üniversitene Hoş Geldin Futbol Turnuvası 2024 başladı
Spor

Üniversitene Hoş Geldin Futbol Turnuvası 2024 başladı

2024-2025 eğitim yılı için yeni kayıt yaptıran 1. sınıf öğrencilerine yönelik 'Üniversitene Hoş Geldin Futbol Turnuvası' büyük heyecanla başladı. İlk gün maç sonuçları ve turnuva hakkında detaylar burada.