Bursa

Bursa ovasını besleyen Nilüfer Çayı katran akıyor

Uludağ'ın güneyinden akan ve Bursa ovasını tek başına besleyen Nilüfer Çayı zehir saçıyor. Yılın belirli dönemlerinde balık ölümlerinin de yaşandığı çaydan alınan numune suyun görüntüsü petrolü andırıyor.

 Bursa ovasını besleyen Nilüfer Çayı katran akıyor

BURSA (İHA) - Uludağ'ın güneyinden akan ve Bursa ovasını tek başına besleyen Nilüfer Çayı zehir saçıyor. Yılın belirli dönemlerinde balık ölümlerinin de yaşandığı çaydan alınan numune suyun görüntüsü petrolü andırıyor. Bölge sakinleri 30-40 yıldır sanayileşmenin artmasıyla aynı sıkıntının yaşandığını dile getirirken, her gelen yerel yöneticinin söz verdiğini ancak çözüm üretilemediğine dikkat çekiyor.
Bursa'nın önemli su ihtiyacını karşılayan Nilüfer Çayı'nın rengi, sanayileşme nedeniyle adeta katrana döndü. Kilometrelerce uzunluğuyla tarım alanlarının vazgeçilmez su kaynağı olan çayda bazı zamanlarda toplu balık ölümleri görülüyor. Geçtiği güzergah boyunca çok sayıda fabrikanın kimyasal ve boya atıklarıyla kirlenen Nilüfer Çayı'nın suyu Bursa ovasını suluyor. Simsiyah suyla tarımsal sulama yapılması milyonlarca insanın sağlığını tehlikeye atıyor.
“80'lerde 9 kilogramlık yayın balıkları yaşardı, şimdi kurbağa bile yok”
Karacabey İlçesi İnkaya Mahallesi Muhtarı Hayrettin Başaran, “Bu sorun sadece biz köylülerin sorunu değil, tüm Türkiye'nin sorunu. Çünkü bu köylerden çıkan mahsullerin hepsi zehirli. 2016 yılında çevrecilerle bir kez daha eylem yapmıştık. Maalesef hiç kimseye sesimizi duyuramadık. Akan su resmen zehir. Bu zehirle sulanan mahsul tüketene de üretene de zarar. Ben çocukken 80'li yıllarda burada tutulan yayın balığının 9 buçuk kilogram geldiğini biliyorum. Ama şu an bu çayda bir tane kurbağa yaşamıyor. Bu canlıların tekrar bu çayda yaşayıp, bu insanların da bu zevki yaşaması en büyük hakkıdır” şeklinde konuştu.
Longoz ormanları tehlikede
İlhan Güven, “Nilüfer Çayı, ileriki tarihlerde longoz ormanlarının kurumasına sebep olacak. Bunu yetkililer duyar da el atarsa, longoz ormanlarını da kurtarmış oluruz. Görüntüsü petrolü andırıyor, yağmur yağdığında temiz gibi görünse de pislik yine akmaya devam ediyor. Yaz aylarında köylerde kokudan durulmuyor. Eylül, ekim aylarında burada çok fazla balık ölümü gerçekleşti. Derede balık avlamak yasak deniliyor ama toplu ölümlere gelince kimse sesini çıkarmıyor” ifadelerini kullandı.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Nilüfer Çayı zehir saçıyor nedeni araştırılıyor
Bölgesel

Nilüfer Çayı zehir saçıyor nedeni araştırılıyor

Uludağ'ın güneyinden akan ve Bursa ovasını tek başına besleyen Nilüfer Çayı zehir saçıyor. Yılın belirli dönemlerinde balık ölümlerinin de yaşandığı çayda Bursa Çevre Şehircilik ve İlklim Değişikliği İl Müdürlüğü inceleme başlatırken, herhangi bir atık su deşarjı tespit edilemedi.

Bursa'nın siyah inciri AB tarafından tescillendi

Bursa'nın siyah inciri AB tarafından tescillendi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bursa’nın siyah incirinin, Gemlik zeytini ve Bursa şeftalisinden sonra AB tarafından tescillenen bir başka Bursa lezzeti olduğunu açıkladı. Detaylar haberimizde..

Yeni Transfer Ünlü Voleybolcu  Ölü  bulundu
Spor

Yeni Transfer Ünlü Voleybolcu Ölü bulundu

Nilüfer Belediyespor yeni transfer ettiği oyuncusu 29 yaşındaki Plar Marie Victoria Lopez evinde ölü bulundu. Ölüm nedeni savcılık tarafından belirlenecek. Plar Marie Victoria Lopez Kimdir

Bursa’da çıkan orman yangını 12 saat sonra kontrol altına alındı
Bölgesel

Bursa’da çıkan orman yangını 12 saat sonra kontrol altına alındı

Bursa’nın İznik ilçesi Tacir Mahallesi ile Mecidiyeköy Mahallesi arasındaki çam ormanlarında çıkan yangın Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ekipler ve ilçelerden gelen itfaiye ekipleri ile toplamda 85 araç 302 personel müdahalede bulunularak kontrol altına alındı.

Bursa'da alevler geceyi aydınlattı, tekstil fabrikasında yangın korkuttu
Bölgesel

Bursa'da alevler geceyi aydınlattı, tekstil fabrikasında yangın korkuttu

Bursa'nın Kestel ilçesindeki tekstil fabrikasında çıkan yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonrası söndürüldü. Yangında can kaybı yaşanmazken, fabrikada maddi hasar meydana geldi.

Yıldırım’ın üreten kadınları mezuniyet heyecanı yaşadı
Yaşam

Yıldırım’ın üreten kadınları mezuniyet heyecanı yaşadı

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Karapınar Kadın Eğitim ve Girişimcilik Merkezi’nde giyim üretim teknolojileri alanında eğitimini başarı ile tamamlayarak mezun olan kadınların mutluluğunu paylaştı. Detaylar haberimizde...