BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik: “Ekonomimizin teminatı; güven ve moraldir” dedi.
Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, yerel ve ulusal bazda sanayi ve ticaret hayatına ilişkin değerlendirmede bulundu. BUTSO’nun hedef ve çalışmalarını aktararak açıklamasına başlayan Başkan Keyik, sonrasında da ekonomi alanındaki yaklaşımlarını ifade etti.
BUTSO tarihinin bir asra yaklaşan ve öncü bir Oda özelliğinin bulunduğunu vurgulayan Başkan Yusuf Keyik: “Üye hizmetlerimiz ve Burdur ekonomisi başta olmak üzere sosyal sorumluluk anlayışı içerisinde birçok etkinlikte yerimizi almaktayız. BUTSO; ideolojiler üstü yapısı ve kentimizin ortak paydası olmayı başaran duruşuyla hizmet vermektedir. Odamız gücünü kentin en büyük sivil toplum kuruluşu olması sıfatı ile üyelerinden almaktadır. Bu sorumlulukla tamamen gönüllülük ilkesiyle görev alan Meclisimiz, Yönetim Kurulumuz ve Komitelerimizle bir asra yakın bir ciddiyetle sorunlara kızmadan, moralimizi bozmadan, geleceğe dönük umudumuza kaybetmeden birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmektedir” ifadelerini dile getirdi.
ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ; ÜRETİM YAPAN, ÜRETİMDEN PARA KAZANANLAR SAĞLAYACAKTIR
Girişimcilerin paradan para kazanan değil, üretimden para kazanan kişiler olduğuna dikkat çekerek açıklamasını sürdüren Başkan Yusuf Keyik; “Geride bıraktığımız yıl ekonomik açıdan iş dünyamız için sıkıntılıydı. 2018’de başlayan ve tek amacı ülkemize yönelik terör tehdidini engellemek olan sınır ötesi askeri harekâtlar sonucu ülkemizin haklı davasındaki net tutumundan dolayı Amerika Birleşik Devletleri’nin ve Avrupa Birliği’nin çıkardığı haksız zorluklara maruz kaldık. Bunlardan ötürü öncelikle döviz sorunu olmak üzere yaşanan ekonomik sorunların neticesinde reel sektörümüz kısa ve orta vadede daralmalar yaşadı. Ancak son çeyrekte bazı uluslararası kredi derecelendirme kurumlarının doğru kararlar vermesi, Rusya ve İran gibi komşu ülkelerimizle ilerleyen iyi ilişkiler, enflasyondaki azalma trendi ve de dövizdeki durulma geleceğe yönelik olumlu işaretleri de ortaya koymaya başladı. Eksikliklerimiz evet var fakat yapabildiklerimizi de küçümsemeden, yapılanlar adına emek veren herkese Burdur sanayicisi olarak teşekkür ediyoruz. Uluslararası güvensizliğin oluşturduğu bekleyiş işsizlik olarak piyasalara yansımıştı. Girişimcilerimizin bu bekleyişi üretimde de azalmaya neden olmuştu. Dövizdeki stabil seyir, faiz oranlarındaki düşüklük girişimcilerimizi motive etmekte ve bekleyen girişimcilerimizin yatırıma teşvikini artırmaktadır. Girişimcilerimiz artık piyasa güven duymak istiyor. Bekleyen girişimciler de paradan para kazanan değil üretim ve yatırımdan para kazanan kişilerdir. Her soruna rağmen piyasaların kendi kuralları içinde işlemesine izin verildiğinde çözümler de kendiliğinden geliyor” şeklinde konuştu.
SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN TEMELİ: ÜRETİM
Başkan Yusuf Keyik, “İş dünyamız 2020 yılında makro anlamda istikrarın ve güvenin tesis edilmesini bekliyor. Ekonomide, siyasette, demokraside, hukukta ve eğitimde bizi gelişmiş dünyanın bir parçası yapacak olan tüm evrensel değerlerde yakalanacak istikrar ve topluma bu anlamda verilecek güven direkt olarak ekonomiye yansıyacaktır. Çünkü Ekonomimizin teminatı moral ve güvendir. İşte tüm bunlar sürdürülebilir bir kalkınmanın temeli olan üretime yansıyacaktır. Çünkü sürdürülebilir kalkınmanın temeli üretim olmak zorundadır” diyerek üretimin önemini vurguladı.
TİCARET, SAVAŞ ARACINA DÖNÜŞTÜ
Finansal anlamda zor bir dönemin atlatıldığını kaydeden Başkan Yusuf Keyik; “Küresel anlamda da tanımlaması zor bir ekonomik dönemden geçiyoruz. Ticaret ise tam bir savaş aracına dönüşmüş durumda. Sert bir rekabet var. Kuralsızlığın arttığı, risklerle dolu bir küresel ekonomi ile karşı karşıyayız. Bunlarla mücadele edebilmek ve bu zorluklar karşısında ayakta kalabilmenin yollarını bulmak zorundayız. Bunun ilk basamaklarında etkin bir kamu ve özel sektör işbirliği geliyor. Hatta bu ekonomik çabaya artık yerel yönetimleri de entegre etmenin zamanı geldi. İkinci basamak olarak da firmalarımızın sayısını artırmak ve kurumsal hale getirerek daha uzun soluklu firmalara dönüştürmeyi sağlamalıyız. Üçüncü basamakta ise gündemimiz; Üretim olmalıdır. Dördüncü basamakta üretimimizi mutlaka ihracata entegre etmemiz gerekmektedir. Beşincisi de katma değer oluşturmanın çağımızdaki en etkin yolu yüksek teknolojiyi üretime katmalıyız. Altıncı basamakta kaliteli insan kaynağını iyi eğiterek, beceri kazandırarak doğru sınıflamak, insanlarımızı becerilerine göre istihdam etmek yer almalıdır.
Büyük başarılar sağladık mı evet sağladık fakat hedefleri olan bir Burdur, hedefleri olan bir Türkiye için bu seviyeler de yetmez. Bunları özellikle küçük ve orta ölçekli tüm KOBİ’lere yaygınlaştırılmadan başarılı olamayız” dedi.
ABD – İRAN ARASINDAKİ SICAK GELİŞME
Son günlerde ABD ile İran arasında yaşananları da değerlendiren Başkan Yusuf Keyik: “03 Ocak 2020 tarihinde İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin bizzat ABD Başkanı Donald Trump’ım emri ile öldürülmesi ABD ile İran’ın yanı sıra komşu ülkeleri de tedirginliğe sevk etmiştir. Dünya ekonomisinde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen bu tür sıcak gelişmenin dünya ülkelerini de etkileyeceği sebebi ile tarafların sağduyulu olmaları gerekir” dedi.
Yorumlar (0)