Çocuklarda ishal vakalarına dikkat! Sıcak hava tehlikeyi artırıyor

Sıcak havaların etkisiyle çocuklarda ishal vakaları artış gösteriyor. Su ve mineral kaybına dikkat! İshal belirtileri ve önlemler için tıklayın.

Çocuklarda ishal vakalarına dikkat! Sıcak hava tehlikeyi artırıyor

Çocuk İshali Alarmı! Sıcak Hava Hastalıkları Tetikliyor

Havaların ısınmasıyla birlikte çocuklarda ishal vakaları artış göstermeye başladı. Sıcak havalarda yiyeceklerin bozulma eğilimi artmakta ve bu durum bağırsak sistemleri üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir. 24 saat içinde 3’ten fazla sulu dışkılama, sorunların başlangıcı olarak görülmelidir. Vücudun hızlı ve etkili bir şekilde su kaybetmesine neden olan ishal, ciddi bir rahatsızlık olarak kabul edilmektedir. Gelişmiş ülkelerde her ne kadar giderek azalsa da, tüm dünyada her yıl 5 yaşın altındaki 1 milyon çocuk ishal ve ishale bağlı sorunlar nedeniyle hayatını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmaktadır.

İshale Bağlı Ölümlerin En Önemli Sebepleri Arasında Su ve Mineral Kaybı var

İshale eşlik eden kusma, karın ağrısı ve halsizlik halinde doktora mutlaka başvurulması gerekmektedir. İshale neden olan sorunların başında uzun süre bekletilmiş gıdalar gelmektedir. Özellikle sıcak yaz aylarında pişmemiş et ürünleri, fast food gıdalar ve doğru muhafaza edilmeyen dondurma ve tatlı gıdalar ciddi riskler taşımaktadır.

İshal ve Kusma Sürüyorsa Beslenme Nasıl Olmalıdır?

İshal ve kusmanın sürdüğü aşamada su kaybının mutlaka yerine konması gerekmektedir. İshal durumunda ilaç alınmaması ve özellikle antibiyotik tedavisinden kaçınılması gerekmektedir. çocuğun kalori ihtiyacını karşılaması için yağsız çorba, pirinç lapası, muz gibi katı kuru gıdalar ile yeterli miktarda alınan sıvılar (su ve ayran gibi) önemlidir. Ancak evde beslenmesi yapılamayan çocuklar en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurarak Hastanede uygulanacak ilk tedavi olan serum takviyesi ile kayıpların yerine konması olacaktır. Bu sürecin ardından içilecek su, iyileşmenin başladığının göstergesidir. Sorun yaşayan bebek 6 aydan küçükse anne sütü alımının artırılması tavsiye edilmektedir.

Unutulmamalıdır ki, ishal ciddi bir sağlık sorunudur ve özellikle çocuklarda dikkatle izlenmeli, gerekli önlemler alınmalı ve belirtiler şiddetlendiğinde profesyonel sağlık hizmeti alınmalıdır.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Aileler dikkat çocuklarda yaz ishali önem teşkil ediyor
Bölgesel

Aileler dikkat çocuklarda yaz ishali önem teşkil ediyor

Yaz aylarında artan sıcaklık nedeni ile çocuklarda bazı hastalıkların görülme sıklığının arttığını belirten Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Gözübüyük, ishalin özellikle çocuklar için büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çekti.

Çocuk ishalinde sıvı kaybına dikkat!
Sağlık

Çocuk ishalinde sıvı kaybına dikkat!

Baharın gelmesiyle birlikte çocuklar parklarda ve bahçelerde gönüllerince oynamanın keyfini yaşamaya başladılar.

Aman dikkat! Mevsim geçişleri çocukları bakın nasıl etkiliyor!
Yaşam

Aman dikkat! Mevsim geçişleri çocukları bakın nasıl etkiliyor!

Çocuklarda ishalin en sık nedeninin virüsler olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, “İshal, daha çok mevsim geçişi dönemlerinde gözlenir.

Çocuklarda 14 gün süren ishale dikkat edin
Sağlık

Çocuklarda 14 gün süren ishale dikkat edin

Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı Doktor Meltem Gülşan, çocuklarda kronik ishale dikkat çekerek, ishalin 14 günden uzun sürmesi durumunda bunun kronik veya persistan ishal olarak adlandırıldığını, kronik ishallerin sıklığının tüm dünyada yaklaşık yüzde 3 ile 20 arasında olduğunu söyledi.

Yaz Aylarında Dikkat Edilmesi Gereken İshalle Mücadele Yolları
Bölgesel

Yaz Aylarında Dikkat Edilmesi Gereken İshalle Mücadele Yolları

Yazın sıcakları ve hijyen eksikliği nedeniyle bakteri ve virüslerin üreme imkanı bulduğu ishal salgınlarına karşı dikkatli olunmalıdır.

Çocuklarda ishali hafife almayın
Sağlık

Çocuklarda ishali hafife almayın

İshal, çocuklarda ciddi bir sağlık sorununa dönüşebilen bir durumdur yaz aylarında beslenme ve hijyene önem gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti. Detaylar haberimizde...